Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pod Matterhornom sa chystá veľká vec. Mužský zjazd bude mať tri minúty

Seriál Svetového pohára v alpskom lyžovaní by mal už od budúcej sezóny obohatiť zjazd, ktorý odštartuje vo Švajčiarsku a cieľ bude mať v Taliansku.

01.10.2021 18:04
Taliansko Lyžovanie  Mayer víťaz Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Medzinárodná lyžiarka federácia (FIS) chce novú zjazdovku pod ikonickou horou Matterhorn zaradiť do kalendára SP od ročníka 2022/2023.

Cezhraničné preteky sa ešte v histórii SP nikdy nešli. Trať navrhol švajčiarsky olympijský víťaz v zjazde z Vancouveru 2010 Didier Defago. Jej detaily zatiaľ nezverejnili, ale organizátori už minulý rok prezradili zámer vytvoriť najdlhšiu mužskú zjazdovku seriálu. Merať by mala až päť kilometrov a jazda na nej bude trvať približne 2 minúty a 45 sekúnd.

Ľadovcový sneh na štartovom kopci Gobba di Rollin vo výške približne 3900 mnm by mal umožniť skoršie zaradenie rýchlostných disciplín do kalendára SP, už začiatkom novembra a na európskom kontinente. Sezóna v disciplínach zjazd a super-G sa doteraz tradične začínala v zámorí, v kanadskom stredisku Lake Louise až koncom novembra alebo začiatkom decembra.

Vlhová Čítajte viac Problém pre Vlhovú. FIS zvažuje vyradenie super-G, bude viac zjazdov?

Pri organizácii cezhraničného podujatia budú spolupracovať lyžiarske zväzy Švajčiarska i Talianska. „Som nadšený, že si môžeme osvojiť nápady, ktoré posúvajú náš šport vpred a ponúkajú nové možnosti,“ uviedol k plánovanému projektu podľa agentúry AP prezident FIS Johan Eliasch v oficiálnom stanovisku.

debata chyba
Viac na túto tému: #alpské lyžovanie #Matterhorn