Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zmizni, kým nebudeš pravá Lara. Gutová prehovorila o temných chvíľach

V minulej sezóne jej veľký glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári vyfúkla Petra Vlhová. Skúsená švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová to túži v tej aktuálnej, ktorá odštartuje 23. októbra v Söldene, napraviť.

29.09.2021 07:16
Lara Gutová-Behramiová, Petra Vlhová Foto:
Lara Gutová-Behramiová s Petrou Vlhovou na snímke z marca 2021.
debata (2)

Od zranenia predného krížneho väzu v roku 2017 komunikáciu s médiami skresala na nutné minimum. Nedávno však víťazka SP zo sezóny 2015/16 prekvapila, keď poskytla otvorený rozhovor pre Le Temps. Prinášame okruhy tém, o ktorých rodáčka z kantónu Ticino hovorila.

O tienistých stránkach lyžovania

Sú chvále, keď to už nemôžete vydržať. Aby ste videli celkový obraz, musíte sa vedieť odosobniť od ideálneho programu. Musíte počúvať seba. Nie je veľký problém, keď napríklad urobíte štyri tréningové jazdy namiesto šiestich, ak veci dobre nefungujú.

Zlý deň musíte dostať na správnu mieru. Ak mám mesiac pred Söldenom štyri zlé jazdy, možno by ma lákalo všetko spochybniť. Ale treba si vedieť povedať – sú to len štyri zo 100-tisíc jázd, ktoré mám v kariére za sebou. A potom to už tak vážne nevyzerá.

O chybách jej kariéry

Na jej začiatku som dôverovala pracovníkom marketingu, aby som sa naučila, ako to funguje. Musíte vyhrať, usmievať sa, byť k dispozícii. Neskôr to bolo o zachytení momentu na rôzne príspevky na sociálnych sieťach.

Stala som sa športovým produktom, z bežnej osoby tam nič nezostalo. Túto cestu som podstupovala do roku 2017 a potom som skutočne našla to, čo som hľadala. Zranenie bolo zlomovým momentom. Uvedomila som si, že idem zlým smerom.

O neustálom tlaku, ktorý na ňu doliehal

Dlho som cítila, že si musím sama sebe dokazovať viac ako ostatní. Pretože som sa rozhodla spoľahnúť na súkromný tím. Nikdy som neprijala, aby mi niekto hovoril, čo mám robiť, ako mám formovať svoju kariéru.

Cítila som, že si musím dokázať význam týchto rozhodnutí. A potom som si jedného dňa uvedomila, čo som dosiahla. Chcela som byť na to hrdá a nesústrediť sa na to, čo som ešte nedosiahla. Opäť som tak v lyžovaní našla zábavu.

Kanada Lyžovanie alpské SP super-G Gutová Čítajte viac Gutová? Pre Petru súperka ako každá iná, vraví Pini

O myšlienkach na koniec kariéry v roku 2019

V obrovskom slalome som mala problémy. Naznačovali mi, aby som zmizla, kým nebudem opäť tou „pravou Larou“. Pravá Lara tu bola, ale mala problém prejsť si touto fázou. Veľa ľudí mi radilo skončiť. Bolo by to istým spôsobom jednoduchšie všetko zahodiť. Vzdať sa či všetko zmeniť.

Žiada si odvahu ísť ďalej, keď veci nejdú tak, ako si predstavujete, a zostať presvedčený o tom, že idete správnym smerom. Nečítam noviny a nesledujem sociálne siete, takže viem asi len dve percentná toho, čo odznelo.

O tom, ako sa opäť dostala na výslnie

Dlho som si myslela, že najskôr je tu lyžovanie, potom život po ňom. Zrazu som si uvedomila, že lyžovanie je spôsob budovania môjho života.

Našla som lepšiu rovnováhu, dostala sa bližšie k rodine. Zoznámila som sa so svojím manželom (futbalistom Valonom Behramim, pozn.), stretla sa s najlepším priateľom z detstva. Teraz je šport akoby hrou a nie tým, čo ma ničí.

Kanada Lyžovanie alpské SP super-G Gutová Čítajte viac Najneobľúbenejší pár, ušlo sa Gutovej s Behramim. Urobili rázny krok

O tom, čo ju robí šťastnou

Som šťastná, keď lyžujem. Aj keď vidím more, trávim čas so svojou rodinou a manželom. Som vo svojej práci šťastná, ale prichádza s obetami, ktoré ma, priznávam, zaťažujú stále viac.

Keď som mala 20 rokov, rada som chodila na päť týždňov do Severnej Ameriky. Po chvíli vás letiská a hotely unavia. Túžim stráviť viac času doma.

O konci kariéry

Pravdepodobne ju ukončí vyčerpanie. Fyzicky sa cítim dobre, taktiež z technického hľadiska. Prestanem, keď budem mať chuť niečo iné. Pravdepodobne to bude o niekoľko rokov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lara Gutová-Behramiová