Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo čaká Vlhovú na olympiáde? Vzorka snehu, teplomer pod pazuchou

Jasná. Záhreb. Flachau či Maribor. Dejiská Svetového pohára v alpskom lyžovaní s najlepšou atmosférou. Tisíce ľudí povzbudzujú favoritky - vrátane Slovenky Petry Vlhovej.

18.09.2021 06:39
vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

Všetky tieto miesta poskytujú divákom kvalitné podmienky na to, aby si športový zážitok vychutnali do sýtosti. Priaznivci si to cenia, na chrbte zanechávajú zimomriavky.

Pridať sa k nim chce aj Jan-čching s kapacitou okolo 10-tisíc miest. Miesto, kde sa ešte nikdy nejazdilo. V rámci budúcoročných zimných olympijských Hier v Pekingu bude hostiť alpské disciplíny. S plnými tribúnami. Nech to stojí, čo to stojí.

Extrémne podmienky

Na štadión v Si-ane sa zmestí 60-tisíc divákov. Nie je to len údaj na papieri. Veď tento týždeň tam s plnou kapacitou očkovaných divákov otvorili čínske národné hry. Poslednú a jedinú veľkú generálku na ZOH 2022. S cieľom vyskúšať si viaceré technologické vychytávky v boji proti pandémii koronavírusu.

Ostatné vrcholné podujatia a predsezónne sústredenia boli zrušené. Športovci si chceli otestovať trate a podmienky, aké v Pekingu a jeho okolí panujú. Márna snaha, výnimku z bezpečnostných dôvodov dostali len sánkari, bobisti a skeletonisti. Vlhová a spol. nie. V minulej sezóne mali v Jan-čchingu absolvovať preteky Svetového pohára. Nič z toho nebolo.

Fínsko Lyžovanie SP Ženy Slalom Čítajte viac Po covide prišiel ďalší úder. Naštrbí sezónu Vlhovej veľkej súperky?

„Áno, je to hendikep. Na druhej strane – generálka odpadla nielen nám, ale aj konkurencii. Je to pre všetkých rovnaké. Sily budú vyrovnané. Každý musí ukázať, čo vie a ako rýchlo sa dokáže prispôsobiť novej situácii,“ povedal jeden z Vlhovej trénerov Matej Gemza pre Slovenský olympijský a športový výbor.

Aj napriek tomu si z viacerých zdrojov zisťovali, ako to v Jan-čchingu bude vyzerať. Rovnako ako na začiatku Hier v Pjongčangu 2018. Nepriaznivé počasie najskôr posúvalo rýchlostné disciplíny. O rok sa v nich predstaví aj 25-ročná Liptáčka. A bude si chcieť napraviť chuť po 13. mieste v slalome.

"Zimy tam bývajú nekompromisné, kruté a veterné. Čakáme, že to bude podobné ako prvé dni v Pjongčangu, kde bola obrovská zima. Pôjde sa zrejme v extrémnych podmienkach. Peťa dozrela psychicky.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Tlak verejnosti na výsledok nebude vnímať tak silno. Môže ho rozložiť na viacero jázd. Nebude pod tlakom len v slalome, ktorý jej v Pjongčangu nevyšiel podľa predstáv," doplnil Gemza.

Príprava cez video

Čo Vlhovú, Gemzu, ďalších členov Ski tímu Vlha a ostatných slovenských reprezentantov na pekinských Hrách čaká?

V októbri by mal uzrieť svetlo sveta playbook. Manuál, podľa ktorého sa konali napríklad Hry v Tokiu. S podstatným rozdielom – divákmi na tribúnach. Hoci organizátori nevydali spomínaný manuál, prenikli na povrch viaceré „chuťovky.“

Na tribúny sa zrejme dostanú len domáci a zaočkovaní diváci. Nútiť k vakcinácii sa nebude. Má to však háčik. Neočkovaní musia v dejisku Hier absolvovať trojtýždňovú izoláciu, čo nie je krátko pred životným výkonom ideálny plán prípravy.

Slovinsko SR Lyžovanie SP obrovský slalom ženy 2.kolo Vlhová Čítajte viac Rozdiel medzi Pinim a Magonim? Kvalita prevyšuje kvantitu

Číňania navyše seriózne uvažujú o trvalých teplomeroch. Všetci akreditovaní by ich dostali pod pazuchu v podobe náplastí. Ak namerajú horúčku, bude nasledovať kontrola PCR testom. Údajne je v hre aj robot, ktorý umelou rukou vkladá testovacie tampóny priamo do úst.

Zaujímavá bude aj príprava Vlhovej. Jej tímu organizátori pošlú vyhodnotenie vzoriek snehu a video z dronu. Aby jej servismani mohli pripraviť lyže a tréneri zanalyzovali zjazdovku…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Peking 2022 #Matej Gemza