Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Blízkosť miliardára si užívali aj krásky Hollywoodu. Nový šéf FIS splnil sľub

Dodržal sľub. Nový prezident Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Johan Eliasch odstúpil z čela spoločnosti Head.

12.06.2021 09:46
Johan Eliasch Foto: ,
Johan Eliasch na snímke z marca 2021.
debata

Viedol ju od roku 1995 a pred prezidentskými voľbami FIS sa zaviazal, že v prípade víťazstva sa vzdá svojej doterajšej funkcie. Na čele FIS nahradil Gian Franca Kaspera.

Päťdesiatdeväťročný švédsky rodák a britský nominant uspel v minulotýždňovom online hlasovaní, v ktorom získal 65 zo 119 hlasov a zdolal troch protikandidátov.

Prezident švajčiarskeho zväzu Urs Lehmann dostal 26 hlasov, bývalá generálna sekretárka FIS Sara Lewisová z Veľkej Británie získala 15 a súčasný viceprezident FIS a prezident Švédskeho olympijského výboru Mats Arjes mal podporu 13 delegátov.

Eliasch zvíťazil nadpolovičnou väčšinou, takže nebolo potrebné ďalšie kolo volieb. Kasper skončil o rok skôr a ďalšie voľby sa uskutočnia v roku 2022.

„Bolo mi cťou, že som mohol 25 rokov viesť spoločnosť Head. Teraz však prišiel čas na novú výzvu,“ citovala agentúra APA Eliascha, ktorého majetok noviny Sunday Times pred rokom odhadli na 2,2 miliardy libier.

Viaceré médiá po jeho zvolení pripomenuli Eliaschove blízke vzťahy s britskou kráľovskou rodinou, najmä s princom Andrewom, ale aj so súčasným premiérom ostrovnej krajiny Borisom Johnsonom či rôznymi celebritami zo šoubiznisu.

Po takmer 20-ročnom manželstve sa v roku 2006 rozviedol s anglickou fotografkou a filmárkou Amandou, s ktorou má dvoch synov. Jeden z nich, Charles, je operný spevák. O päť rokov neskôr tvoril pár s herečkou Sharon Stoneovou, na spoločenských udalostiach ho sprevádzala aj Pamela Andersonová.

Petra Vlhová, Marta Bassinová, Federica Brignoneová Čítajte viac Dusno medzi Taliankami. Brignoneová hľadá záchranu mimo elitného tímu

Eliasch po voľbách neskrýval vďaku spolupracovníkom:

"Je veľa ľudí, ktorým by som sa chcel poďakovať. Špeciálne však Gian Francovi za všetky odvedené služby pre FIS.

Poznám ho 25 rokov, bez neho by sme neboli tam, kde sme. Budem zanietený, transparentný, pracovať s otvorenou mysľou a budem prezidentom pre všetky krajiny a pre všetky odvetvia," citoval portál insidethegames.biz Eliascha.

Stal sa piatym lídrom FIS po Švédovi Ivarovi Holmquistovi, Nórovi Nicolaiovi Rammovi Östgaardovi a Švajčiarovi Marcovi Hodlerovi. Dosluhujúci prezident Kasper, takisto zo Švajčiarska, sa zo zdravotných dôvodov nezúčastnil na Kongrese.

Slovinsko Lyžovanie SP obrovský slalom vlhová Čítajte viac Toto tu ešte nebolo! Vlhová by mohla súťažiť pod slávnou štvortisícovkou

Pred týždňom ho po ťažkostiach s dýchaním prepustili z jednotky intenzívnej starostlivosti na kardiologické oddelenie, kde podstúpi ďalšie vyšetrenia. Funkciu uvoľní po 23 rokoch a v liste sa poďakoval za spoluprácu.

„Pri najbližšej príležitosti oceníme Tvoje zásluhy. V mene všetkých členov FIS Ti želám čo najrýchlejšie uzdravenie,“ dodal jeho nástupca.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba