Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dočká sa kritička Gutová? Plán kalendára Vlhovej nejde v ústrety

Keď Petra Vlhová v uplynulej sezóne ovládla Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, v sumáre súťažného ročníka ženy odjazdili 18 technických a 13 rýchlostných pretekov. Tento nepomer by sa mal v novej sezóne zmeniť.

18.05.2021 05:30
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (32)

Kalendár SP 2021/2022 síce ešte nemá definitívnu podobu, ale rakúsky regionálny denník Tiroler Tageszeitung predpokladá, že v ňom bude rovnocenné zastúpenie oboch typov disciplín.

Má tam byť po osemnásť technických (slalom, obrovský slalom, paralelné disciplíny) aj osemnásť rýchlostných pretekov (zjazd, super G).

A v kalendári by mala figurovať rovnako ako minulý rok aj paralelná súťaž v rakúskom stredisku Lech/Zürs, ktorú tam vtedy vyhrala Petra Vlhová.

Na druhej strane by sa rovnako ako vlani nemala jazdiť žiadna alpská kombinácia.

Petra Vlhová Čítajte viac Komplikácia. Z kolotoča asi vyškrtnú disciplíny, v ktorých Vlhová žala úspechy

Do plánov Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) vyrovnať počet technických a rýchlostných disciplín, môže zasiahnuť viacero vplyvov, najmä vrtochy počasia.

Zlé poveternostné podmienky v uplynulom ročníku nedovolili vo finále SP v Lenzerheide odjazdiť zjazd a super G, na druhej strane obrovský slalom v Semmeringu museli pre silný vietor zrušiť po 1. kole, po ktorom viedla Vlhová.

„Rovnovážne zastúpenie technických a rýchlostných disciplín požadovali najmä zjazdári a zjazdárky, aby mali väčšiu šancu na zisk veľkého krištáľového glóbusu,“ naznačil rakúsky zdroj.

Ako je známe na konci minulej sezóny najmä z tábora Švajčiarky Lary Gutovej-Behramiovej zazneli hlasy o neférovom prístupe FIS.

Tá údajne zvýhodňovala slalomárky na úkor zjazdárok, keďže v konečnom účtovaní uplynulej sezóny ženy odjazdili 9 slalomov a 8 obrovských slalomov (plus jeden paralelný obrovský slalom) a na druhej strane sedem zjazdov a šesť super G.

Lara Gutová-Behramiová Čítajte viac Gutová-Behramiová sa cíti znevýhodnená: Pretekov super G je málo!

„Keby bol v minulej sezóne rovnaký počet zjazdov, super G, obrovských slalomov i slalomov a Vlhová (špecialistka na technické disciplíny) s Gutovou-Behramiovou (pasujú jej viac rýchlostné súťaže) by si udržali svoj priemerný finiš z jednotlivých disciplín, z celkového triumfu by sa tešila Švajčiarka,“ píše stránka NBCSports.com.

„Je zrejmé, že nový kalendár nejde v ústrety držiteľke veľkého glóbusu Petry Vlhovej, ibaže by našla v obrovskom slalome maximum konkurencieschop­nosti a darilo by sa jej v superobrovskom slalome,“ posvietil si na problematiku aj portál Neveitalia.it.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Finálnu podobu kalendára SP 2021/2022 by mala definitívne schváliť Rada FIS na svojom jarnom kongrese 4. júna v slovinskom Portoroži.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Lara Gutová-Behramiová