Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Pini: Aj Lara bola veľké sústo. Magoniho koniec? Škoda, no Vlhovcov chápem

Príchod Maura Piniho na pozíciu trénera Petry Vlhovej je na Slovensku jednou z najväčších športových udalostí uplynulých dní.

05.05.2021 22:08
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (5)

Päťdesiatšesťročný švajčiarsky odborník predbežne dohodol na jednu sezónu, no šéf tímu Igor Vlha verí v dlhodobú a úspešnú spoluprácu.

Rodák z kantónu Ticino v rozhovore pre Nový Čas porozprával o úplných začiatkoch spolupráce, čo ho na Liptáčke upútalo a stručne sa vyjadril aj ku koncu svojho predchodcu Livia Magoniho.

Petra Vlhová Čítajte viac Komplikácia. Z kolotoča asi vyškrtnú disciplíny, v ktorých Vlhová žala úspechy

"Tím Vlha spravil prvý krok. V podstate hneď po tom, ako sa oficiálne uzavrela kapitola s Liviom Magonim. Kým som však povedal áno, tak to chvíľu trvalo.

Ukázalo sa však, že chceme ísť spoločným smerom, preto sme len doladili detaily a bola ruka v rukáve," opisoval Pini zrodenie nového pôsobiska.

Chce písať vlastný príbeh

Spôsob Magoniho konca sa podľa neho nedal neregistrovať.

"Veľmi ma to prekvapilo. Je to veľká škoda, keď sa taká úspešná spolupráca ukončí takto nešťastne. Mňa osobne to však žiadnym spôsobom neovplyvnilo.

Viem si však predstaviť, čím si musí tréner v takýchto chvíľach prechádzať, ale chápem aj Vlhovcov a ich postoj," zamyslel sa Pini, no zároveň upozornil, že toto nie je jeho príbeh.

APTOPIX Switzerland Alpine Skiing World Cup vlhová Čítajte viac Vlhová a Pini? Na silnom aute sa dá ísť pekne aj rýchlo. Ale môžete sa i zabiť

"S Peťou chcem písať svoj vlastný. Mám za sebou viac ako 30 rokov skúseností. Nepotrebujem sa predvádzať, viem, že musím zostať pri zemi.

Ale viem aj to, kedy je potrebné zmeniť rytmus a spraviť niečo neočakávané. Chcem, aby za mňa v prvom rade hovorili výsledky," vyhlásil Švajčiar.

Vlhovú sleduje už dlhé roky: „Sústredím sa pri nej na detaily. Vždy sa mi páči to, ako sa vie na štarte sústrediť tesne len pár sekúnd pred tým, než vyrazí. Čo sa týka mentálneho nastavenia, v tom je úžasná.“

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

A čo špecifickosť novej zverenkyne?

„To máte tak u každej pretekárky. Športovci na tejto úrovni sú ako kryštál. Každý z nich má nejaké potreby. Potom je už len na trénerovi, aby tieto potreby zvládol a vykresal z toho kryštálu niečo krásne.“

Vie, kedy povedať dosť

Je pripravený na výzvu, ktorú Vlhová predstavuje.

„Ináč by som tu nebol. Ako som vravel, mám bohaté skúsenosti s mnohými pretekármi. Napríklad Lara Gutová bola tiež veľké sústo,“ spomenul krajanku, ktorú viedol v začiatkoch jej úspešnej kariéry.

„Ako tréner viem byť kamarátsky, ale hlavne viem, kedy mám povedať dosť,“ dodal.

Mauro Pini, nový tréner Petry Vlhovej. Foto: Klansek Velej/Sportida / Sipa Press / Profimedia
Pini Vlhová tréner Mauro Pini, nový tréner Petry Vlhovej.

Sústreďuje sa na krátkodobé ciele a doladenie detailov. A upozorňuje na tréningovú rovnováhu.

"Dôležité pre mňa bude nastaviť Petre správny pomer záťaže a oddychu. Petra vo svojich 25 rokoch začína novú etapu. Doteraz poznala len neuveriteľné veľký objem tvrdej driny.

Ja by som ju chcel vyskúšať manažovať trochu inak. Tréningový balans musí byť perfektný. To je pre mňa kľúčové," zdôraznil.

S výplatou od tímu Vlha je spokojný.

Slovinsko Maribor Slalom Ženy Vlha Čítajte rozhovor Plat nového trénera? Sú to šialené peniaze, priznáva Igor Vlha

"Myslím, že sme sa dohodli na takej sume, ktorá je vo svete lyžovania štandardná. Kontrakt je na rok. Uvidíme, čo bude potom. Samozrejme, by som veľmi rád pokračoval aj po tomto období.

Ale to bude závisieť od výsledkov," doplnil Pini, ktorý vníma ako povinnosť v olympijskej sezóne pripraviť Vlhovú tak, aby útočila na najvyššie méty.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Mauro Pini