Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová a Pini? Na silnom aute sa dá ísť pekne aj rýchlo. Ale môžete sa i zabiť

Vie, aké to je spraviť z lyžiarky reprezentujúcej malú krajinu postrach pre veľmoci. Má skúsenosť s tým, aký nebezpečný môže byť podrezaný jazyk pre veľký talent. Ukázal, že dobre mienená rada - stav na svoje emócie - môže zakrátko priniesť dve zlaté olympijské medaily.

04.05.2021 16:42
APTOPIX Switzerland Alpine Skiing World Cup vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

Mauro Pini je muž mnohých povolaní. Dlhoročný tréner na voľnej nohe i vo švajčiarskej reprezentácii, funkcionár, správca svahu v dedinke Airolo, expert a spolukomentátor švajčiarskej televízie. Od víkendového podpisu zmluvy si do bohatého životopisu môže zapísať novú poznámku. Máj 2021 – tréner Petry Vlhovej.

„Takúto ponuku nemôžete odmietnuť. Petra je jedna z najlepších. Dostal som unikátnu príležitosť. Či môžem všetko stratiť? Pravdaže, ale takýto telefonát vás prinúti zastať a zamyslieť sa. Rozhodol som sa, že to risknem,“ vraví Pini pre neveitalia.it.

Pomoc Španielke

Päťdesiatpäťročný rodák z kantónu Ticino sa vo Svetovom pohári pohybuje viac ako dve dekády. Viedol španielsku špecialistku na obrovský slalom Maríu José Riendovú Contrerasovú, ktorá ovládla šesť obrákov vo Svetovom pohári.

V tom čase sa medzi elitou snažila etablovať aj Veronika Zuzulová. Jej otec Timotej mal s Contrerasovou i jej vtedajším koučom Pinim dobrý vzťah. Zrejme aj preto, že ich príbehy mali podobný scenár.

„Veľmi často sme sa nestretávali. Ona jazdila obrovské slalomy a Veronika slalomy. Odchádzali teda z dejísk Svetového pohára skôr. Vždy sme si však fandili, lebo aj Mauro viedol úspešnú pretekárku z nižších poschodí lyžiarskej hierarchie až medzi elitu,“ spomína Timotej Zuzula. Ako na neho Pini zapôsobil?

„Priateľským, pokojným a vyrovnaným dojmom. Keď sme spravili výsledok, blahoželali sme si,“ dopĺňa Zuzula.

Rada pre Slovinku

Pini je vo Švajčiarsku rešpektovaným expertom. Na začiatku kariéry si vzal pod krídla aj tamojší supertalent. Lara Gutová-Behramiová vraví veci od podlahy. Ešte ako neskúsená začiatočníčka verejne Piniho skritizovala. Federácia ju potrestala zákazom štartovať na dvoje pretekoch a ich cesty sa rozišli.

Petra Vlhová s veľkým glóbusom v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s otcom Igorom na tlačovej...

Švajčiari sa však odborníka na rýchlostné disciplíny nechceli vzdať a ponúkli mu miesto v národnom tíme. Pôsobil v ňom do roku 2012 na rôznych úrovniach a funkciách.

Dlho bez práce nezostal. Krátko pred olympiádou v Soči 2014 hľadala Tina Mazeová správny smer. Narýchlo sa dohodla s Pinim. Niekedy sa unáhlené rozhodnutia nevyplatia. Na druhej strane – pridlhé špekulovanie spraví viac škody ako osohu.

„Poradil mi, aby som stavila na emócie. Urobila som to, bol to skvelý ťah,“ vravela po ZOH Mazeová. Predtým sa rozišla s trénerom Liviom Magoni a zo Soči si domov odniesla dve zlaté medaily za triumfy v zjazde a obrovskom slalome.

Slovenský risk

Odvtedy čakal na správnu trénerskú možnosť. Čas si krátil v pozícii spolukomentátora či organizovaním pretekov. Všetko mohlo byť inak, keby v 2016 kývol na ponuku Vlhovcov.

„Vtedy nebol správny čas ani pre jedného z nás. Mal som doma malé deti, Vlhovci nenaplnili finančné podmienky. Našli sme sa až teraz. Petrin charakter ju robí jednou z najlepších na svete, ak nie vôbec najlepšou. Cieľ je jasný – medaila z Pekingu,“ vysvetľuje Pini.

Podľa Zuzulu je švajčiarska škola známa svojou odbornosťou v rýchlostných disciplínach. A s technickými nebude mať Pini pri dlhoročných skúsenostiach problémy.

„U trénera je dôležité, aby si trénoval oko. Musí sledovať, ako sa lyžovanie vyvíja, kam sa uberá. Pini pracoval pre švajčiarsku televíziu, takže mal všetko pod drobnohľadom,“ konštatuje Zuzula.

Lyžiarsky expert a tréner Rastislav Mažgút vidí v trénerskej rošáde hneď niekoľko pozitív.

„Magoniho vystupovanie niektoré dvere zatváralo. Piniho kontakty ich môžu otvoriť. Vzťahy sa opotrebovali, teraz je stôl čistý. Môže to uvoľniť Petrinu hlavu, čo je pred medailovým cieľom na olympiáde veľmi dôležité. V závere sezóny bola v slalome trochu stvrdnutá. Pini možno bude bazírovať na ľahkosti. Petra je silovou pretekárkou. Na silnom aute sa viete zabiť, ale dokážete s ním ísť nielen rýchlo, ale aj pekne,“ prirovnáva Mažgút.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala Petru Vlhovú Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a jej tím na audiencii v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mauro Pini