Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Plat nového trénera? Sú to šialené peniaze, priznáva Igor Vlha

Množstvo ponúk. Niekoľko videohovorov. Zopár vážnych kandidátov, dvaja vo finálovom výbere. Trénovať víťazku Svetového pohára alpských lyžiarok Petru Vlhovú by chceli mnohí.

03.05.2021 17:15
Slovinsko Maribor Slalom Ženy Vlha Foto: ,
Petra Vlhová, jej brat Boris, otec Igor Vlha a manažér Richard Galovič na podujatí v Krajnskej Gore 2019.
debata (41)

Členov tímu Igora Vlhu najviac zaujal 56-ročný Mauro Pini. Švajčiarsky kouč bude Vlhovú viesť zatiaľ iba v olympijskej sezóne.

„Obaja sme chceli zmluvu do ďalšej olympiády 2026. Musíme však zistiť, či nové ozubené koliesko k nám zapadne,“ vraví otec slovenskej hviezdy.

Tešíte sa, že je hľadanie trénera na konci?

Áno. Mauro i celý tím boli štyri dni v Jasnej. Víziu sme rozoberali sprava, zľava. Dvakrát denne sme mali mítingy, bol aj na Petrinom tréningu. Zmluvu sme podpísali v sobotu večer.

Záhrada_05 Dávame do pozornosti O tom, ako správne založiť trávnik a prečo pestovať bylinky, sa dozviete v najnovšej prílohe Záhrada a hobby.

Čo vás na Pinim zaujalo?

Páči sa mi, že chcel vedieť všetko o tíme – o systéme práce, väzbách a vzťahoch v ňom, komunikácii s verejnosťou a podobne. Rovnako to mal aj bývalý tréner Livio Magoni.

Pini Vlhová tréner Čítajte viac Pini začínal na Zélande. Viedol aj Gutovú, tá ho zvozila pod čiernu zem

Čo zavážilo v Piniho prospech?

Mali sme viacero kandidátov. Do záverečného výberu sa dostal Pini spoločne s jedným z trénerov talianskej ženskej reprezentácie. Ten má malé deti a povedal, že by to nezvládol. Mauro má odrastené deti, ale preto debaty trvali dlhšie. Všetko som si musel vyštrngať, chcel som mať kompletný obraz. Lebo lyžovanie je len časť života.

Prvý dojem sa dá spraviť iba raz. Čím Pini zapôsobil?

Páči sa mi jeho vízia. Prvý dojem bol dobrý, ale až čas ukáže, či to bolo dobré rozhodnutie alebo krok vedľa. Opýtajte sa ma za pol roka.

Pini organizuje preteky vo švajčiarskej obci Airolo. Je možné, že sa bude Petra pripravovať tam?

Áno. Pochválil nás, že máme dom vo Vipitene. Niekde budeme mať bázu. Podľa kalendára Svetového pohára uvidíme, či budeme v Taliansku alebo vo Švajčiarsku. Mám pocit, že pôjdeme do Švajčiarska.

Mauro Pini, nový tréner Petry Vlhovej. Foto: Klansek Velej/Sportida / Sipa Press / Profimedia
Pini Vlhová tréner Mauro Pini, nový tréner Petry Vlhovej.

Prečo?

Na ľadovci v Saas Fee sú azda najlepšie podmienky na prípravu rýchlostných disciplín. Mauro určite využije výborné tamojšie kontakty.

Je predpoklad, že sa tam budete pripravovať na rýchlostné disciplíny s kvalitnými sparingpartnerkami?

Je to ešte hudba budúcnosti, ale riešili sme to. Nechceme veľmi jazdiť zjazd. Radi by sme zostali pri superobrovskom, obrovskom a klasickom slalome.

Aj z Petrinej vôle?

Pravdaže, vidí sa v tomto pláne. Tento rok nie je prioritou obhajoba veľkého glóbusu. Chceme získať olympijskú medailu. Petra povedala, že keď si v tomto ročníku trochu oddýchne od náročného programu, môže udrieť na celkový triumf v prvej poolympijskej sezóne. Možno sa v polovici sezóny ukáže cesta k obhajobe a pôjdeme za ňou. Ťažko povedať…

Okrem trénera riešite aj nového fyzioterapeuta a servismana, je to pravda?

Áno. Rozhodli sme sa, že pri Petre bude fyzioterapeutka, aby sa v mužskom svete úplne nezbláznila (smiech). Všetko je dohodnuté, koncom týždňa podpíšeme zmluvu. Taliansky servisman je v riešení. Pini býva blízko talianskych hraníc, takže detaily pri príprave lyží si správne odkomunikujú.

Rakúsko SR Alpské Lyžovanie Slalom Magoni Čítajte viac Nechcený Magoni? Vedel, že Vlhová má limity, tvrdí česká legenda

Bolo v hre aj zotrvanie Magoniho?

Áno, vážne sme to zvažovali. Menilo sa to. Raz sme chceli, aby zostal, potom zasa bol v hre odchod. V tíme sme sa na tom nevedeli zhodnúť, a tak to Peťa rozsekla. Povedala, že končí a prišla zmena.

Akiste to pre ňu nebolo ľahké rozhodnutie…

Tomu verte… Bez ohľadu na negatívne veci odviedol Livio obrovský kus práce. Petra zobrala zodpovednosť na seba. Vie, čo to znamená. Nechce sklamať – seba, tím, Slovensko.

Pred piatimi rokmi ste sa rozhodli pre Magoniho, ale v hre bol aj Pini. Zohralo to pri terajšom rozhodovaní nejakú rolu?

Nie. Livio bol vtedy trikrát lacnejší ako Mauro a to som si nemohol dovoliť ani Magoniho. Chcel som si na Livia zobrať úver, nakoniec mi pomohli sponzori. Sú to šialené peniaze… Zaujímavé, že teraz Pini prišiel s menšou ponukou.

Ester Ledecká, Petra Vlhová Čítajte viac Ty jedna zlodejka! Český bulvár sa nevyberane pustil do Vlhovej

Hrubú prácu odviedol Magoni, Pini už nemusí vyučovať, stačí mu Petru občas usmerniť.

Môže byť. Naskočil do skvele idúceho vlaku. Jedna vec ma však máta…

Aká?

Pini prišiel k Tine Mazeovej krátko pred olympiádou v Soči 2014. Boli z toho dve zlaté medaily. Nie som poverčivý, ale Pini môže byť osudový krok. Mauro sa vracia k trénovaniu a Petra je voľná. Možno si sám povedal, že čo ak to znova na olympiáde vyjde? Dohodli sme sa na rok, obaja sme chceli zmluvu do ďalšej olympiády. Musíme však časom zistiť, či nové ozubené koliesko k nám zapadne.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Igor Vlha #Mauro Pini