Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nechcený Magoni? Vedel, že Vlhová má limity, tvrdí česká legenda

V komunite alpských lyžiarov stále rezonujú dozvuky rozchodu Petry Vlhovej a trénera Livia Magoniho.

03.05.2021 05:00
Rakúsko SR Alpské Lyžovanie Slalom Magoni Foto: ,
Bývalí členovia tímu Petry Vlhovej - servisman Piere Luigi Parravicini (vľavo) a tréner Livio Magoni.
debata (43)

Víťazka Svetového pohára za uplynulú sezónu oznámila rozchod s talianskym koučom na začiatku apríla.

V súčasnosti prebieha proces výberu nového trénera, jeho meno by malo byť známe v najbližších dňoch.

Ester Ledecká Čítajte viac Vlhová nevzala Ledeckej servismana. Češku povedie zvučné meno na plný úväzok

Livio vie, kedy odísť

K rozchodu Vlhovej a Magoniho sa pred časom vyjadril aj Petr Záhrobský.

Historicky najúspešnejší tréner českého alpského lyžovania priviedol dcéru Šárku k bronzu z OH (2010), ako aj ku kompletnej medailovej zbierke z MS v slalome – zlato (2007), striebro (2009), bronz (2005).

V rozhovore pre portál iRozhlas.cz uviedol, že Magoni odišiel od Vlhovej na vrchole, čo bolo pre neho najlepšie.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala Petru Vlhovú Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a jej tím na audiencii v...

"Magoniho poznám osobne, absolvovali sme spolu veľa tréningov. Je to maximalista, perfekcionista, náročný chlap, ktorý chce z podmienok vyťažiť maximum, ale je to i kriklúň a srandista.

Myslím, že veľmi dobre vie, kedy odísť, pretože vie, že Petra Vlhová má lyžiarske limity. Spolu získali veľký glóbus, čo je pre nich fantastický úspech, ale taktiež obaja dobre vedia, za akých okolností sa to stalo.

Pracovať v rodinnom tíme malo pre neho veľké špecifiká. Videl, že Vlha je zväz, ale zväz nie je Vlha a že to škrípe. A navyše vo svete zúri pandémia. Ekonomika na Slovensku kolíše a postihne to aj šport. Livio má rodinu, syna. Rozišiel sa na vrchole a je to pre neho to najlepšie," myslí si Záhrobský.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhovej glóbus je záväzok. Chceme jej vytvoriť podmienky, aké si zaslúži

Zápas vs. Východ

Skúsený kouč sa vyjadril aj k faktu, že Vlhová sa stala prvou pretekárkou z bývalého Československa, ktorá vybojovala post lyžiarskej kráľovnej.

"Predstavuje to pre ňu slávu, prestíž, možno aj lepšie ekonomické zabezpečenie, rôzne rekordy i zadosťučinenie a hrdosť, že dokázala byť najlepšou vo sveťáku.

Bude celebritou, ale zažije aj vtieravosť okolia, stratu súkromia. Musí rozmýšľať ako ďalej – ako udržať motiváciu, zvýšenú starostlivosť o zdravie a v rámci toho žiť aj nelyžiarsky život," pokračoval Záhrobský.

Rakúsko SR nočný slalom ženy SP 2. kolo Magoni Čítajte viac Vymení Vlhovú za Slovinku? Magoni je na trhu mimoriadne žiadaný

Nie je tajomstvom, že v alpskom lyžovaní udávajú tón veľké tímy – reprezentácie Rakúska, Švajčiarska, Francúzska, Talianska či USA. Ich nadradenosť fungovala aj v čase, keď trénoval Záhrobský.

"Áno, poznám to. Nevraživosť veľkých tímov. Tímy z alpských krajín, ako aj z USA, vôbec nemajú záujem, aby lyžiarky z východného bloku – či už je to Vlhová, Ester Ledecká alebo Poľka Maryna Gasienica Danielová – jazdili. Nič im to neprináša.

To, že sa zrazu objavili tri dievčatá z tohto regiónu, je pre nich problém. Ukazuje to, že v kvantite, ktorú majú, tam tréneri nie sú na úplnej úrovni a ich lyžovanie to degraduje," dodal Záhrobský.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Livio Magoni