Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Magoni? Vlhová bola na limite, kritika je už len perličkou na záver

Hovorí, že je človekom pre všetko. Autom prebrázdi desiatky tisíc kilometrov, objedná stovky leteniek, zarezervuje desiatky hotelov, utešuje jedinú sestru pri náročnej ceste za veľkým snom.

25.04.2021 06:37
Petra Vlhová Boris Vlha Foto:
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.
debata (13)

Vzťah Borisa Vlhu a jeho sestry je výnimočný. Stačí ich raz vidieť a všetko pochopíte. V obrovskom zhone a enormnom tlaku si vytvoria nepriepustný štít. Keď svoju bublinu opustia, zväčša sa to skončí výborným výsledkom.

Medzičlánok medzi rodinou a tímom Boris má obrovskú zásluhu na tom, že o tri a pol roka mladšia Petra v marci zdvihla nad hlavu veľký krištáľový glóbus pre najlepšiu zjazdárku sezóny Svetového pohára 2019/20.

"Keby som jej závidel, tak by som nemohol robiť to, čo robím. Nebolo by to úprimné. Nevedel by som ju podporovať.

To sa nedá, závidieť a stáť pri nej. To by sme prišli do konfliktu. Nebol by som pri nej 10 rokov," vraví v rozhovore pre jedného zo sponzorov Vlha Ski Tímu.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Čo pre malý súkromný tím tvorený zo slovenských a talianskych odborníkov znamená zisk najprestížnejšej lyžiarskej trofeje?

„Chceli sme veľmociam dokázať, že na to máme. Aj cez mnohé podrazy, ktoré smerom k nám robili. Podarilo sa, aj taký malý tím zo Slovenska vie urobiť parádny úspech.

Samotný úspech – to nie je o jednej sezóne, ani práca na päť rokov. To je robota od malička. Samotný glóbus sa budoval 10 rokov, keď Petra prišla k juniorom.

Postupne si v tréningoch pridávala disciplíny, postupne sa zlepšovala a toto je odmena za všetko, čo Petra a celý náš tím pre úspech obetovali,“ prezrádza Vlha dlhoročnú cestu na vrchol.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej... Foto: TASR, Martin Baumann
vlha vlhová Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová a jej brat Boris Vlha v cieli 2. kola slalomu Svetového pohára alpských lyžiarok 6. marca 2021 v Jasnej.

Atypickú sezónu sprevádzali prísne bezpečnostné a hygienické opatrenia kvôli pandémii koronavírusu.

Vlhová sa teda musela zaobísť bez svojej najväčšej opory – rodiny. Jej členovia, s výnimkou brata Borisa, sledovali drvivú väčšinu sezóny z pohodlia domova.

"Rozdiel bol možno v tom, keď Peťa mala ťažšie obdobie. Vtedy som zastupoval rodičov a o rôznych ťažkostiach sme diskutovali len my dvaja dlho po večeroch,“ dopĺňa Boris Vlha.

Čo bolo pre otca 17-mesačnej Lujzy najnáročnejšie?

„Po pretekoch v Söldene som odišiel na mesiac. Prišiel som domov a dcéra ako keby som bol úplne cudzí človek. Priateľka sa od Lujzy nemohla pohnúť. Nemohol som ju vziať na ruky, hrať sa s ňou. To bol ten najhorší moment z toho všetkého," tvrdí Vlha.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Dvadsaťdeväťročný milovník motokrosu priznal, že tímom otriasli slová Livia Magoniho pre taliansky denník Corriere della Sera.

Taliansky kouč v ňom otvorene kritizoval Vlhovú i pomery v tíme, čo vyústilo až do ukončenia úspešnej päťročnej spolupráce.

„Ťažko sme to znášali. Už sme sa ale nad to povzniesli. Nechcem sa k tomu veľmi vyjadrovať. Skončili sme jednu peknú päťročnú éru. Bolo toho moc, Peťa bola na limite.

Prišlo by to tak či tak. Koniec nebol kvôli článku, ktorý bol publikovaný. Ten bol už len ako perlička na záver,“ vysvetľuje Boris Vlha.

Petra Vlhová počúva svojho trénera Livia... Foto: TASR/AP, Gabriele Facciotti
Petra Vlhová Petra Vlhová počúva svojho trénera Livia Magoniho na archívnej snímke.

Momentálne spoločne so servismanom Matteom Baldissaruttim aktívne riešia možného Magoniho nástupcu.

Istá je zatiaľ len jediná vec – že pôjde o zahraničného trénera, takže nepripadá do úvahy návrat k Ivanovi Iľanovskému, ktorý Vlhovú päť rokov viedol pred príchodom Magoniho v lete 2016.

„Určite pôjde o zahraničného kouča, píšu mi špičkoví tréneri. Okrem hlavného trénera sa mení servisman, inak zostáva všetko po starom. Radi by sme to uzavreli do konca apríla,“ konštatuje Vlha.

Vlhová je na seba vždy tvrdá. Maximalistka na lyžiach však zvažuje, či zaútočí na obhajobu veľkého krištáľového glóbusu. Priorita je v nasledujúcom ročníku jasná.

Video

„Na veľký momentálne nemyslíme, bolo to veľmi ťažké v tejto sezóne. Ale kto vie, či ambície po príchode nového trénera nezmeníme.

Budúci rok je olympiáda. Prvoradým cieľom je priniesť domov medailu,“ uzatvára Boris Vlha.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Boris Vlha #Livio Magoni