Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako to bolo s Magoniho koncom? Vlhová buchla po stole a vyhodila ho

Bol to veľký problém. Akonáhle ten rozhovor uzrel svetlo sveta, postavil lyžiarsku komunitu i celé Slovensko na nohy.

24.04.2021 06:37
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová oslavuje so svojím tímom v Lenzerheide zisk veľkého krištáľového glóbusu.
debata (51)

Bývalý tréner Petry Vlhovej Livio Magoni niekoľko dní po oslave veľkého glóbusu v denníku Corriere della Sera ostro zaútočil na svoju zverenku.

Vlhovú ďalšie zo štipľavých slov talianskeho odborníka zasiahli. Nebolo to prvýkrát, ale naposledy.

„Dodnes neviem, v čom bol taký zásadný problém, že to muselo eskalovať takýmto spôsobom.

Som v tomto veľmi pragmatický a dokonca som vyvinul maximálne úsilie na to, aby sme zmluvu naplnili,“ povedal Manažér Petry Vlhovej Richard Galovič v rozhovore so štátnym tajomníkom pre šport Ivanom Husárom.

Petra Vlhová s vytúženým veľkým glóbusom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová bozkáva veľký glóbus na pódiu v...

Galovič chcel, aby Magoni pokračoval s Vlhovou aj v nasledujúcej sezóne, čím by sa naplnila päťročná zmluva. Navyše, vo februári ročník vyvrcholí olympijskými hrami.

"Som presvedčený, že rovnako to vidí Igor Vlha aj veľa ľudí v našom tíme. Napriek tomu, že Magoni je svojský, Peťu by vedel pripraviť na rozhodujúce preteky. Päťročné poznanie je niečo, čo nekúpite.“

Viceprezident slovenskej kanoistiky a dlhoročný športový manažér Galovič vniesol viac svetla o procese konečného rozhodovania o Magoniho zotrvaní.

"Zrejme to pre Petru bolo také extrémne osobné a tak ju to ponížilo, že sa cez to nedokázala pragmatizmom preniesť. My sme ju podporovali, aby tú jednu sezónu ešte vydržala s človekom, ktorý ju veľa naučil, za čo mu je aj vďačná.

Video

Toto je asi v osobnej rovine, kde nemám celkom kapacitu to pochopiť – z viacerých dôvodov. Jednak je tam môj mužský pohľad, no ešte dôležitejšie je, že s nimi nie som dennodenne, preto môj pohľad nie je úplne objektívny.“

Husár namietal, že Vlha tím urobil chybu, že Magoniho vyhodil.

„Je možné, že váš pohľad je správny, ale trénovali ste niekedy ženy na najvyššej úrovni?“ Nikdy sme Magoniho neangažovali, aby bol jej najlepší kamarát. Je to kontroverzný tréner, ktorý ide úplne na hranu, ale prinieslo to fantastické výsledky.

Konečné rozhodnutie sme však nechali na Petre a ona ho urobila také, že sa s Magonim rozlúčila.“

Petra Vlhová prichádza s kompletnou zbierkou... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Petra Vlhová Petra Vlhová prichádza s kompletnou zbierkou medailí na letisko M. R. Štefánika. Za ňou manažér Richard Galovič.

Galovič dlhodobo pracuje v okolí elitných športovcov. Vyzdvihol, že 25-ročná Vlhová dokázala spraviť ťažké rozhodnutie aj napriek nesúhlasu časti jej tímu.

„Pre mňa z toho plynie jediné, ale veľmi veľké pozitívum: Petra nie je sentimentálna a dokázala sa rozhodnúť v situácii, ktorá nebola ľahká. Na jednej strane jej ľudia hovorili, aby vydržala s Magonim, na druhej strane mala vnútorný problém, s ktorým si nevedela rady.

Ona prebrala zodpovednosť, buchla po stole a vyhodila Magoniho. To je veľká vec. Teraz za rozhodnutie nesie zodpovednosť a rozumie tomu.

Nikdy nikto v tíme nespochybnil, že sme pripravení tvrdo pracovať. Oslavy sú vnútorné, no už neoslavujeme a tvrdo makáme,“ vysvetlil Galovič.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

O tom, že sa Vlhová mesiac po oslave veľkého glóbusu nefláka, svedčia nielen zábery z Jasnej, kde sa najlepšia lyžiarka súčasnosti.

Dôkazom je aj mediálny plán, ktorý však šesťnásobná medailistka z majstrovstiev sveta nie úplne rešpektuje. Chce totiž trénovať.

„Ona tento plán bez problémov zhrnie zo stola a povie, že nie. Povie, že ide trénovať, a to je pre ňu priorita. Potom za ňou idem so záložným plánom a dnes už robím aj na záložnom pláne záložného plánu, pretože dievča sa lyžuje v Jasnej a je šťastné.“

„Všetko má svoje dôsledky a následky. Mám pre ňu pripravenú veľmi presnú analýzu, čo to presne znamená z pohľadu jej ceny. Chcem, aby vedela, čo to robí s potencionálnymi peniazmi pre náš tím.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Ju to však nezaujíma. Ona je športovkyňa telom a dušou a chce prosto športovať. Odmieta nastúpiť do mediálneho vlaku, v ktorom by odprezentovala emóciu a úspech.

„Som šťastný, že jej priority sa nezmenili. Povedala mi, že nechce dopadnúť ako (Federica) Brignoneová, ktorá vlani vyhrala veľký glóbus a následne mala na svoje pomery slabú sezónu.

Máme informácie, že to pripisujú najmä tomu, že absolvovala veľa sponzoringových a mediálnych akcií,“ uzavrel Galovič.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #Richard Galovič