Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otca od nej neodstrihnete. Každý musí prijať, že Petra je jeho produkt

Po najlepšej sezóne radikálna zmena. Petru Vlhovú už nebude viesť tréner Livio Magoni. Správa mnohých zaskočila, no bývalú lyžiarku Evu Kurfürstovú (43) nie. "Po udalostiach uplynulých dní som to už očakávala," vraví česká trénerka a spolukomentátorka televíznej stanice Eurosport.

08.04.2021 14:16
Igor Vlha Foto: ,
Igor Vlha takto vítal na letisku v Poprade svoju dcéru po MS v Cortine.
debata (3)

Bol podľa vás rozhovor pre Corriere della Sera poslednou kvapkou?

A veľmi nešťastnou. Otázkou zostáva, prečo sa to stalo, aké boli Magoniho zámery. Myslím si, že o odchode už dlhšie uvažoval a toto interview bolo akýmsi krokom preč z tímu. Napokon, všetci vedia, že s Vlhovcami mal ešte rok platný kontrakt. Vnímam to od neho ako veľmi premyslené jednanie. Možno mal pocit, že jeho vzťah s Petrou sa už vyčerpal.

Aj vy si myslíte, že jej už nemal čo dať?

S Petrou došiel na vrchol, ale jednu-dve sezóny na ňom spolu ešte mohli vydržať.

Čo je potom ozajstný signál, keď si dvojica povie: už stačilo?

Zrejme to bolo o psychike, dostali sa za nejaké hranice, kde už ani jeden z nich nechcel byť. Vzťah tréner-pretekár prechádza rôznymi fázami – prvý rok sa stretnú, oťukávajú a prevláda nadšenie, lebo obe strany vidia, čo všetko tej druhej môžu priniesť.

V druhej sezóne – v tom lepšom prípade – ešte všetko funguje ako má a lyžiar sa zlepšuje. No v tej tretej sa zvyčajne začnú prejavovať inakosti na oboch stranách, aj preto sa väčšinou stáva, že po troch-štyroch rokoch sa spolupráca končí. Aj z toho hľadiska je ich päť spoločných sezón slušný nadštandard.

Obzvlášť pod prísnym Magonim…

O tom by mala asi najskôr hovoriť Petra. Ale všetka česť, ako dokáže všetky spory diplomaticky zahladiť.

Predsa len – nie je takáto zmena risk pred olympijskou sezónou?

Samozrejme, že je. Lebo nová spolupráca si bude musieť rýchlo sadnúť. Treba si uvedomiť, že budúci kouč dostane v osobe Vlhovej špičkový materiál a to je – poviem vám – poriadny záväzok i zodpovednosť. Momentálne to je najlepšia lyžiarka na svete. Ak nový tréner bude mať podobné zmýšľanie ako Livio, potom to bude v poriadku.

Magoni uspel s Tinou Mazeovou, teraz s Vlhovou, s Taliankami mal však problémy. Myslíte si, že pretekárky z tzv. východného bloku sa podriadia jednoduchšie?

S Tinou aj s Petrou pracoval individuálne, s Taliankami v tíme. To je zásadný rozdiel. Magoni sa potrebuje na lyžiarku absolútne napojiť a potom z nej vymačká to najlepšie. Má to pod väčšou kontrolou. V kolektíve sa to robí horšie.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala Petru Vlhovú Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a jej tím na audiencii v...

Lyžiarka vraj dozrieva v 25 rokoch a potom má pred sebou dve-tri najlepšie sezóny v kariére. Neznamená to aj, že Vlhová už nepotrebuje nad sebou prísneho trénera?

Zdá sa mi, že Livio v minulosti tvrdil, že Petra potrebuje prísny koučing. Je to o osobnosti lyžiarky. Sú také, ktoré ten bič potrebujú. Pokiaľ je Vlhová ten typ – a ja to posúdiť nedokážem – potom bude treba hľadať trénera s podobným zmýšľaním. Niektoré pretekárky si dril vyžadujú. Napokon, nie je náhoda, že si Vlhovci pred rokmi vybrali Magoniho.

Čo všetko potrebuje tréner elitnej pretekárky?

Predovšetkým to musí byť bravúrny technik. Musí mať víziu, ktorú bude môcť napĺňať. Do nej by mu nikto nemal zasahovať. Samozrejme, bez toho, aby bol aj dobrý psychológ a silná osobnosť, to nepôjde.

A čo diplomat?

Samozrejme, mal by si dávať pozor, čo povie do médií (úsmev).

O Magonim sa vravelo, že si niektoré dvere na dôležitých miestach pozatváral…

Veru, on s tým nemá žiadny problém. Ale keď sa vám jedny zatvoria, iné sa zvyčajne otvoria. Osobné kontakty sú dôležité, ale pochybujem, že by si Livia niekto dovolil nevpustiť napríklad na tréningovú trať. Na to je príliš silná osobnosť.

Je v Česku alebo na Slovensku tréner, ktorý by dokázal viesť pretekárku najvyššieho rangu?

Všetko je o tom, komu dôveruje Petra. Myslím si, že Matej Gemza by to v pohode zvládol. Možno by to bolo na dobu prechodnú, ale od Magoniho nabral toľko skúseností, že by to dokázal potiahnuť. Viem však, že Vlhovci sa rozhliadajú po zahraničí. Možno práve kvôli kontaktom – tunajší tréneri ich toľko nemajú.

Sú šumy o Slovincoch…

Vážne? Je to malý národ, v ktorom sú všetci tréneri aj odborníci. Neraz si navzájom dohadzujú kšeft. Samozrejme, aj tam sa nájdu výborní experti, no z hľadiska početnosti či Gaussovej krivky je prakticky nemožné, aby ich bolo tak veľa (smiech). Navyše, nespomínam si, že by niektorý z nich bol aktuálne voľný.

Petra Vlhová s veľkým glóbusom v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s otcom Igorom na tlačovej...

Hlavou Vlha tímu je Petrin otec Igor, ktorý má posledné slovo. Nie je to hendikep?

Žijeme v nejakých podmienkach. Ak chceme lyžiarsky úspech, musí za tým byť rodič – inak to u nás nejde. Keď sa raz jeho dieťa dostane na vrchol, logicky ho nemôžete odstrihnúť. Podnikal a zarábal na to, aby jeho ratolesť mohla súťažiť. Toto je typický vývoj českého a slovenského lyžovania.

Igor Vlha je strojcom tohto veľkého úspechu, teraz ho jednoducho nemôžete postaviť na bok. Veď koľko peňazí vložila Slovenská lyžiarska asociácia do Petry? To má teraz prísť a povedať: my sa vám o vašu dcéru postaráme? Nie, ten, kto prichádza trénovať zo zahraničia, musí akceptovať, že Petra je produktom svojej rodiny.

Počas budúcej zimy nás čaká olympiáda. Ako poznačí dianie vo Svetovom pohári?

Najskôr nijak. Veľa napovie začiatok sezóny, niektorým to pôjde viac a zamerajú sa na glóbusy, iným menej a budú ladiť formu do Pekingu. V lyžovaní sa nedá všetko naplánovať. Je to náročný šport s toľkými vonkajšími vplyvmi, že to, čo čakáte, sa vôbec nemusí splniť.

Vlhová už naznačila, že bude musieť trošku zvoľniť. Znamená to, že z budúcoročného boja o veľký glóbus vopred vycúvala?

Nie. Sezóna trvá päť mesiacov, ak chcete bojovať o akékoľvek výsledky, musíte byť dobrý už na začiatku. Petra síce povedala, že uberie, ale to automaticky neznamená ústup z pozícií. Ak ste raz famózny v technických disciplínach, môžete bojovať aj o celkové poradie. Spomeňte si na Marcela Hirschera. Úplne však chápem, že to, čo má Petra za sebou, si nechce zopakovať v najbližšej sezóne. Opakujem, ide to aj bez toho, aby sa naplno vložila do rýchlostných disciplín.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #Eva Kurfürstová