Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hľadá sa nový tréner pre Vlhovú. Už nepotrebuje nad sebou bič

Spojenie Petra Vlhová - Livio Magoni je minulosť.

08.04.2021 06:14
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (6)

Slovenská lyžiarka to v utorok večer oznámila na sociálnej sieti Facebook. S talianskym trénerom sa rozišla po piatich rokoch. O sezónu skôr ako bol pôvodný plán.

„Ďakujem ti Livio, za tvoju energiu, perfekcionizmus a nádej, ktorú si do mňa neustále vkladal. Jedny dvere sa zatvárajú, tisíc ďalších sa otvára a my si musíme iba správne vybrať. No tentokrát každý tie svoje,“ uviedla. V podobne diplomatickom duchu sa vyjadrili aj Magoni, či šéf Vlha tímu, lyžiarkin otec Igor.

Aj lepší diplomat

Taliansky kouč spolupracoval so slovenskou hviezdou od sezóny 2016/2017. Vlhová pod jeho vedením dosiahla vo Svetovom pohári 41 pódiových umiestnení, z toho devätnásť víťazstiev. Tešila sa zo zisku jedného veľkého a dvoch malých glóbusov. Na troch svetových šampionátoch brala šesť medailí, z toho jedno zlato.

V čase, keď k nej Magoni prichádzal, patrila v slalome už medzi širšiu svetovú špičku. Až on z nej však spravil aj elitnú pretekárku v obrovskom slalome. Podľa neho má v ňom najväčšie predpoklady. Do svojho repertoára postupne zaradila aj rýchlostné disciplíny – v uplynulej sezóne skončila v pretekoch SP v super G dokonca na 2. mieste.

Kto bude novým trénerom Petry Vlhovej sa ešte nevie. S vizitkou držiteľky veľkého glóbusu ho zrejme nebude problém nájsť. Alebo? „Nemusí to byť jednoduché – čaká nás olympijská sezóna, väčšina renomovaných trénerov je pod zmluvou. Ale niekoho určite nájdu,“ myslí si Rastislav Mažgút, človek, ktorý dal Vlhovej lyžiarske základy. Igor Vlha však už naznačil, že v súčasnosti má v merku niekoľko vytipovaných ľudí. Mená, ani národnosť zatiaľ nekonkretizoval.

Mažgút sa domnieva, že trénerská zmena môže byť Vlhovej na osoh. Magoni ju podľa neho veľa naučil, no dnes už každý v tíme vie, čo má robiť. „Nový tréner musí byť dobrý manažér, ktorý zabezpečí výbornú prípravu i spoluprácu s väčšími tímami. A možno aj lepší diplomat, o Liviovi sa predsa vie, že niektoré dvere mal vopred zatvorené,“ doplnil.

O Vlhovej hovorí, že je veľká profesionálka, v ničom vraj nepoľaví. „Nepotrebuje už nad sebou bič. Naučila sa makať, ľudia okolo nej vedia, čo na ňu platí. Napriek tomu jej nový tréner môže stále niečo dať. Nový vzťah jej prospeje,“ dodal Mažgút.

Mediálne faux pas

Magoni má povesť veľmi priameho chlapíka. Prísneho, precízneho i dochvíľneho. Tak ako v Blede 2017, kde sme s ním robili počas podujatia v Kranjskej Gore prvý rozhovor. Talian bol na recepcii na sekundu presne a aj napriek jeho lámanej talianskej angličtine z neho bolo cítiť, že je to veľký profesionál. Vtedy ešte o strate na Mikaelu Shiffrinovú vravel ako o priepastnej, o päť rokov neskôr, keď slovenský tím opúšťa, ju prakticky zmazal.

„Nielen na Petru bol prísny, ale aj na seba. Je to chlapík, ktorý má meter sedemdesiat – veľa trénerov lyžovania je na tom podobne. Títo muži túžia dokázať niečo aj sami sebe. Sú naozaj ješitní. Ženie ich ctižiadostivosť. Livio je perfekcionista, lyžovaniu neskutočne rozumie a dokazuje to na každom kroku,“ potvrdila pred dvoma mesiacmi pre Pravdu Eva Kurfürstová, bývalý česká lyžiarka, dnes trénerka a spolukomentátorka.

Pravda je taká, že taliansky tréner mal Vlhovú viesť aj v nasledujúcej sezóne. Všetko zrejme zmenil rozhovor v denníku Corriere della Sera, v ktorom sa lyžiarsky kouč neohrabane vyjadril na adresu 25-ročnej Liptáčky. Prirovnal ju k železu, zatiaľ čo o svojich bývalých zverenkách vravel ako o diamantoch.

„Petra Vlhová sa rozhodla prerušiť spoluprácu s okázalým Talianom,“ napísal portál skiracing.com.

Magoniho pre častú a neraz až príliš otvorenú komunikáciu s médiami kritizovali aj v minulosti. Problémy s ňou mal už aj v Taliansku, potvrdil Flavio Vanetti z Corriere della Sera. Práve rozhovor s týmto novinárom mohol znamenať definitívnu bodku za Vlhovej spoluprácou s talianskym trénerom.

Nebolo to však jediné Magoniho nešťastné vyjadrenie. Niečo podobné vyviedol aj vlani, keď sa Slovenka tešila zo zisku dvoch malých glóbusov. V jednom z rozhovorov od nej žiadal ešte väčší profesionalizmus a poukázal aj na obavy z toho, že do jej života vstúpil nový priateľ.

Vlhovcom sa tiež nepáčilo, keď nášmu redaktorovi po pretekoch vo Švajčiarsku cez sociálnu sieť poslal RTG snímku zraneného kolena. V rámci tímu to vyvolalo mierne napätie – Magoni odvtedy so slovenskými médiami hovoril už iba veľmi striedmo.

Po zisku veľkého glóbusu sa slovensko-talianska spolupráca predčasne skončila. Prichádza nová kapitola. A s ňou – dúfajme – aj ďalšie úspechy. Meno nového trénera sa verejnosť dozvie čoskoro.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni