Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová s glóbusom hnevá veľmoci. Má na to, aby vyhrala olympiádu

So smiechom rada vraví, že po ozajstnom lyžovaní momentálne lyžuje ústne. Janka Gantnerová-Šoltýsová (61) je jednou z najúspešnejších alpských lyžiarok zo Slovenska.

02.04.2021 19:17
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová s vytúženým veľkým krištáľovým glóbusom.
debata

Ako reprezentantka ČSSR prvá ovládla preteky Svetového pohára v zjazde v rakúskom Altenmarkte. Sedemnásty december 1980 sa jej už navždy vryl do pamäti. Spomínať bude aj na ďalší historický dátum – 21. marec 2021.

Petra Vlhová si v tento deň prevzala najcennejšiu lyžiarsku trofej – veľký krištáľový glóbus. "Je to cieľ, ktorému musíte podriadiť celý tréning, čo je veľmi náročné. Navyše, na konci je veľký otáznik, či sa to podarí,“ tvrdí.

Čomu sa momentálne venujete? Ako znášate túto neľahkú dobu?

Po rokoch v hotelierskej brandži som sa vrátila na začiatok a vediem náš rodinný hotel v Kežmarku. Tvrdím, že najťažšie je pracovať na vlastnom. Mám to rada, pretože je to práca pre ľudí a s ľuďmi. Aj keď dnešná doba je už rok veľmi vzdialená od normálnej práce v oblasti hotelierstva a gastronómie. Musíme to zvládnuť.

Podarilo sa vám za ten rok dostať na lyže?

Áno, ale nie tak, ako by som chcela. Viac času som strávila v skialpinistickom výstroji, čo je paradox.

Prečo?

Lebo celý život ma hore viezli a teraz si každú jazdu musím vyšliapať (smiech).

Janka Gantnerová-Šoltýsová. Foto: Archív Jany Gantnerovej-Šoltýsovej
Jana Gantnerová-Šoltýsová Janka Gantnerová-Šoltýsová.

Naposledy sme sa v uvoľnenej atmosfére rozprávali pred dvoma rokmi a reč prišla aj na preteky v Jasnej 2021. Veľmi ste sa na ne tešili, ale odvtedy sa mnohé zmenilo. Sledovali ste preteky aspoň v televízii?

Mala som šťastie, pretože ma organizátor zaradil medzi pozvaných hostí. Tak som mala možnosť sledovať celý priebeh podujatia naživo. Bola som naozaj šťastná.

Veľká škoda, že si 180 bodov Petry Vlhovej nemohli pozrieť naživo aj diváci, čo poviete?

Je to naozaj veľká smola. Pozitívne je, že sa preteky vôbec uskutočnili a aj tá malá hŕstka fanúšikov urobila super atmosféru. Peťa odmenila organizátorov, funkcionárov, ale aj všetkých televíznych divákov, ktorí jej držali palce, 180-timi bodmi.

Zdá sa, že to bol kľúčový zlom v boji o veľký glóbus, súhlasíte?

Určite. Po majstrovstvách sveta v Cortine d’Ampezzo bola unavená fyzicky, ale aj mentálne. Pobyt doma, preteky v domácej atmosfére s najbližšími a na najazdenom kopci boli pre ňu novým zdrojom energie. Peťa to využila maximálne na to, aby spravila rozhodujúci krok k naplneniu svojho sezónneho cieľa.

Prekvapil vás jej triumf v obrovskom slalome?

Áno, ale bolo to presne to, čo potrebovala. Využila príležitosť.

Petra Vlhová ovládla obrovský slalom v Jasnej Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) sa teší z víťazstva v...

Keď pred tromi rokmi v Semmeringu vyhrala prvýkrát v obrovskom slalome, pomohli jej dlhé mužské lyže. V Jasnej sa vrátila ku starším. Myslíte si, že hľadala v minulosti akýsi pocit istoty a chcela si ho prinavrátiť?

Bolo to správne psychologické rozhodnutie, lebo veľakrát je to o hlave.

Robili ste takéto kroky späť počas kariéry aj vy?

Záleží, v ktorom období. Keď som bola slalomárka, tak nie. Ako zjazdárka som mala niekoľko párov lyží, ktoré sa používali podľa snehovej podložky.

Aká veľká je výhoda, keď dokonale poznáte trať ako Vlhová tú v Jasnej?

Veľká, najmä, keď je kopec taký náročný ako zjazdovka č. 1 v Jasnej.

Čo okrem vydareného víkendu v Jasnej dopomohlo Vlhovej k zisku najprestížnejšej trofeje?

Je to cieľ, ktorému musíte podriadiť celý tréning, čo je veľmi náročné. Navyše, na konci je veľký otáznik, či sa to podarí.

Našli sa momenty, keď ste o jej triumfe pochybovali?

Nič nebolo počas sezóny jasné. Peťa s celým jej tímom pracovali každý deň na konečnom výsledku. Ostatné konkurentky boli tiež dobré a ju to nútilo byť stále v strehu.

Zariskovala a absolvovala celý program. Čo ste si pred sezónou pomysleli, keď ohlásila tento odvážny plán?

Držala som jej palce. Verila som, že ju tréner Livio Magoni pripravil na sezónu tak, ako najlepšie vedel. Získať celkové víťazstvo vo Svetovom pohári sa dá iba s výsledkami vo všetkých disciplínach. Na tom už pracovala v minulej sezóne, keď štartovala v tých rýchlostných. Pretože na tratiach, kde už mala skúsenosť, urobila základ v boji o veľký glóbus.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Vy ste dosiahli najväčšie úspechy práve na dlhších lyžiach. V čom je ich krása i úskalia?

Mám rada rýchlosť. Keď ovládate lyže a terén, je to úžasné, ale aj nebezpečné.

V Lenzerheide sa rozoberali snehové podmienky i nepripravenosť organizátorov. Urobili dobre, že zrušili zjazd i super G?

Nič iné nemohli urobiť. Bohužiaľ, ale aj našťastie. Počasie neovplyvníme, lyžovanie je outdoorový šport. Organizátorom počasie neprialo, pretože im na trate napadlo zhruba 60–80 cm nového snehu. Takú nádielku z tratí rýchlostných disciplín len tak ľahko neodstránite. Čo sa týka zrušenia pretekov, všetko bolo v súlade s pravidlami finále Svetového pohára. Určite na pôde Medzinárodnej lyžiarskej asociácie (FIS) budeme mať k tomu diskusiu.

Pravidlo o zákaze zmeny poradia disciplín vyvolalo veľkú polemiku. V ktorom tábore ste vy?

Z môjho pohľadu je správne, že sa disciplíny nemôžu meniť. Viedlo by to ku špekuláciám. Také je to športové šťastie alebo smola. Pretekári majú možnosť robiť výsledky počas celej sezóny. Nejde len o jedny preteky, ako napríklad na olympiáde či svetovom šampionáte.

V ktorej disciplíne vás Vlhová viac presvedčila – v zjazde alebo v superobrovskom slalome?

V super G mala lepšie výsledky, ale už mala presvedčivé vystúpenia aj v zjazde. Určite sa zlepší aj v dlhších oblúkoch.

Máte pocit, že všestrannosťou môže nabúrať plány špecialistiek na točivé či kĺzavé disciplíny?

Peťa už má výsledky v každej disciplíne. Záleží na tom, čo si určia ako cieľ. Určite však nechce stratiť pozíciu slalomárky.

Hokejisti sa stali majstrami sveta pred 19 rokmi, ale hokeju to pomohlo minimálne. Myslíte si, že motyka vystrelí a veľký glóbus pomôže slovenskému lyžovaniu?

Každá osobnosť je v športe príkladom pre nasledovníkov. Veľakrát aj motiváciou pre rodičov, ktorí sa rozhodnú mať úspešného športovca. No ešte dôležitejšie je vytvoriť podmienky pre športovanie. Ruku na srdce – to sa nám nedarí.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

V čom najviac?

Je to problém, ktorý by sa mal stať prioritou spoločnosti. Nevenovanie sa mládeži v oblasti športovej výchovy bude v budúcnosti znamenať zvýšenú chorobnosť nielen telesnú, ale aj duševnú. Nehovoriac o tom, že v dnešnej dobe pandémie koronavírusu už úplne strácame u mládeže pohybové návyky.

Veľmociam i šéfom zväzov sa zrejme nepáči Vlhová s veľkým glóbusom. Vy ste ako prvá pretekárka z východného bloku ovládli preteky Svetového pohára. Zazerali na vás veľmoci cez prsty?

Už predo mnou boli úspešní pretekári z východného bloku – Bachleda, Pažout, Cuninková, sestry Kuzmanové a iní. Ja som len nadviazala na ich výsledky. Bola som sedem rokov v prvej žrebovanej skupine v zjazde. Musím povedať, že nám alpské veľmoci v začiatkoch aj veľakrát pomáhali. Nemali sme dostatok vybavenia ani trénerov, preto nás pri tréningoch zjazdov natáčali tréneri Nemcov a večer sme si mohli ísť pozrieť záznamy. Aj také boli naše začiatky v zjazdoch.

Lyžovanie sa odvtedy poriadne zmenilo…

Musíte si uvedomiť, že za našich čias bol šport ešte amatérsky. Nebolo ďaleko za obdobím, keď sa za reklamné aktivity športovcov odoberali olympijské medaily… Dnes je iná doba, a tak sa to prejavuje aj v konkurenčnom boji, pretože za výsledky sú finančné odmeny.

A tu už sa končí zábava so spoluprácou. Preto som napríklad rada, že počas Svetového pohára v Jasnej boli tréningové podmienky rovnaké pre všetky pretekárky, bez rozdielu národnosti či výkonnosti. A či majú veľmoci problém s víťazstvom Vlhovej? Určite áno, lebo ich úlohou je zabezpečiť partnerov, a to sa im darí, najmä keď majú medzi ponúkanými víťazov.

Pred dvoma rokmi sme mi povedali, že sa Vlhová nebojí odvážnych krokov. Jeden obrovský má za sebou, aké ďalšie si pre Slovensko môže pripraviť?

Nezachytila som ešte žiadne plány do budúcna, ale keby to bolo na mne, tak sa v budúcej sezóne sústredím na olympiádu v Pekingu 2022.

V čom je boj o olympijský kov iný ako bitka o veľký glóbus?

Sú to jediné preteky, na Hrách vždy špecifické. Tie budúce sú poznačené COVID obmedzeniami, pretože na pretekových tratiach sa nešli žiadne súťaže Svetového pohára.

Video

Cítili ste aj vy na olympiádach v Lake Placid (1980) a v Sarajeve (1984) tiaž okamihu?

Áno, je veľká. Najhoršie sa mi štartovalo v Lake Placid. Nominačné kritériá na ZOH splnili aj Oľga Charvátová a Lenka Vlčková. Bohužiaľ, politické okolnosti zasiahli do nominácií a olympijský výbor vybral iba jednu ženu a jedného muža. Keďže som mala v sezóne 1979/1980 najlepšie výsledky, bola som nominovaná len ja. Nepomohlo mi to.

Prečo?

Boli sme zvyknuté spolu trénovať, pretekať a aj sa v kritických situáciách podržať.

V Sarajeve to už bolo lepšie?

Áno, ale keď sa spätne zamyslím, že Československo kandidovalo na usporiadanie ZOH 1984 a len v poslednom okamihu stiahlo kandidatúru, ako by to dopadlo, keby sme mali možnosť štartovať v Jasnej na domácich tratiach ako Peťa tento rok? Možno by sme mali oveľa lepšie výsledky, ako sme dosiahli v Sarajeve, a nielen v zjazdovom lyžovaní.

Urobila za päť rokov s Liviom Magonim dostatočný pokrok na to, aby sa napríklad stala olympijskou víťazkou?

Určite áno.

Tipujem, že v Pekingu získa jednu zlatú a dve strieborné medaily. Čo vy?

Súhlasím s vami (úsmev).

Jana Gantnerová-Šoltýsová

Narodila sa 30. septembra 1959 v Kežmarku. Ako prvá československá alpská lyžiarka a pretekárka z východného bloku vyhrala preteky Svetového pohára (1980 v Alten­markte), 29-krát sa umiestnila v prvej desiatke. Trikrát štartovala na zimných olympijských hrách: 1976 (33. v zjazde), 1980 (10. v zjazde) a 1984 (5. v zjazde). Vyštudovala vysokú školu ekonomickú, s manželom Jurajom majú dve dcéry – Petru a Janu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Janka Gantnerová-Šoltýsová