Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako to vysvetliť mladým? Expert prezradil, prečo má problém s Gutovou

Záverečné vystúpenie Lary Gutovej-Behramiovej, najbližšej prenasledovateľky Petry Vlhovej v uplynulej sezóne Svetového pohára alpských lyžiarok, sprevádzal kontroverzný okamih.

01.04.2021 09:02
Lara Gutová-Behramiová Foto: ,
Lara Gutová-Behramiová po tom, ako nedokončila 1. kolo obrovského slalomu v Lenzerheide.
debata (12)

Odstúpenie hviezdy po niekoľkých sekundách 1. kola obrovského slalomu vo Švajčiarsku rezonovalo aj niekoľko dní po finálovom podujatí v Lenzerheide.

Gutová-Behramiová vypustila svoju jazdu už za druhou bránkou, no poprela, že išlo o protest proti zrušeniu rýchlostných disciplín na jej domácom svahu.

Zjazd a super G mohli zdramatizovať boj o veľký glóbus, ktorý si napokon vybojovala Slovenka.

Rodáčka z kantónu Ticino bola podľa vlastných slov unavená, jazdu nepovažovala za bezpečnú a bála sa zranenia. Vychádzala z predchádzajúcej skúsenosti, keď sa na štarte cítila podobne, no riskla to a roztrhla si krížny väz.

Lyžiarsky expert a bývalý slalomár Didier Plaschy rozumie jej argumentom len sčasti. K situácii sa vyjadril pre denník Blick.

„Úvodná časť svahu v Lenzerheide je veľmi strmá. Lara si všimla, že jej chýba potrebný ťah. Bolo to ako rozpadávajúci sa domček z kariet,“ uviedol 47-ročný víťaz dvoch pretekov SP.

"Pokiaľ hovoríme A, musíme povedať aj B. Ako rodinne založený človek, tréner, televízny expert a pedagóg mám veľké problémy s tým, keď sa niekto len tak vzdá pretekov.

Ako to mám vysvetliť mladým ľuďom? Život je o prebojovávaní si cesty. Niekedy ste hore, inokedy dolu. Všetko k tomu patrí," pokračoval už s kritickým tónom Plaschy.

Nepozdávalo sa mu ani správanie Gutovej-Behramiovej tesne po inkriminovanom momente. Novinárov odignorovala a opustila cieľové priestory. Stanovisko poskytla až po popoludňajšej slávnostnej ceremónii.

„Prečo nevysvetlila médiám svoj pohľad ihneď? Mohla povedať: ,Prepáč, Švajčiarsko, jednoducho to nešlo.' Tým by si získala srdcia viacerých ľudí. Toto však zanechalo trpký pocit a veľa nepochopenia. Škoda,“ doplnil analytik.

Priznanie si chyby po prehrách u športovcov oceňuje. Plaschy vybral aj príklad – slávneho krajana Rogera Federera. „Ten to robí ihneď po zápase,“ upozornil na tenisového velikána.

Napriek záverečnej škvrne výkon Gutovej-Behramiovej v uplynulej sezóne pochválil. „Na lyžiach bola úžasná. Okrem toho však polarizuje,“ uzavrel.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala Petru Vlhovú Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a jej tím na audiencii v...

Švajčiarka v konečnom zúčtovaní stratila na víťaznú Vlhovú 160 bodov. Novinárom sa počas minulého ročníka neraz posťažovala, že Liptáčka a ďalšie špecialistky na točivé disciplíny mali počas sezóny výhodu.

"V seriáli Svetového pohára by mal byť rovnaký počet pretekov v každej disciplíne. Navyše, ak zrušia rýchlostnú disciplínu, mali by urobiť všetko pre to, aby ju nahradili v inom stredisku.

Verím, že nový ročník bude v tomto smere spravodlivejší," uviedla po záverečnom podujatí v Lenzerheide pre denník Le Matin.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Lara Gutová-Behramiová