Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šaty, varenie, úsmev? Vlhová odomyká schopnosti každého dievčaťa

Neanalyzuje, či bránou prešla správne. Či sa pri oblúku nedopustila technickej chyby. To, čo predvádza Petra Vlhová na svahu, nerozoberá do detailov.

31.03.2021 05:00
Vlhová Vlha Foto: ,
Petra Vlhová s bratom Borisom počas podujatia SP 2012/13 v Záhrebe.
debata (5)

Napriek tomu je jedným z kľúčov k úspechom najlepšej lyžiarky sveta. Do jej hlavy totiž vidí tak, ako málokto.

Petra Zorvan – mentálna koučka majiteľky veľkého glóbusu.

"Prvýkrát som ju stretla v máji 2018. Odvtedy je súčasťou každého môjho víťazstva, pódia a všetkých úžasných i horších chvíľ v mojom živote.

Som ten najšťastnejší človek, že môžem mať okolo seba takých skvelých ľudí, ktorí robia všetko, aby som bola tam, kde som," uviedla pred časom Vlhová na adresu svojej opory.

Odhodlanie, nezlomnosť, cieľ

Aj to svedčí o tom, ako veľa pre ňu Zorvan znamená…

„S Petrou sme si ihneď porozumeli. Nebolo ťažké získať si jej dôveru. To však vyplýva aj z mojej práce a povahy,“ hovorí skúsená mentálna trénerka.

Na začiatku ich spolupráce bola – ako to už chodí – jediná správa.

„Peťa mi napísala, či by sme sa nestretli. Dôvod bol jednoduchý. V profesionálnej kariére vždy prídete do bodu, keď potrebujete pracovať aj na mentálnej stránke. Vo vrcholovom športe to od určitého momentu bez toho skrátka nejde,“ vysvetľuje Zorvan.

Vo svojej sprvu klientke, dnes už veľmi dobrej priateľke, videla od začiatku obrovské odhodlanie.

„Ale aj nezlomnosť a silné zameranie sa na splnenie cieľa. Navyše, Petra bola od prvého okamihu nesmierne ľudská,“ popisuje prvý osobný kontakt.

Vlhovú však vnímala už predtým. „Šport sledujem, najmä výkony Slovákov. Navyše, Peťa vynikala už od juniorského veku,“ prezrádza.

Livio Magoni, Matej Gemza, Boris Vlha, Igor Vlha, Pierluigi Parravicinni, Šimon Klimčík či Matteo Baldissarutti. Svet slovenskej hviezdy je plný mužov.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Ako sa však hovorí – žene najlepšie porozumie žena. No to nie je dôvod, prečo je Zorvan súčasťou úspešného tímu.

„Rada by som zbúrala stereotypnú predstavu o ženskej psychike. Pohlavie mentálneho kouča nijako nevplýva na jeho výkon,“ vysvetľuje.

"Dôležité sú skúsenosti, prístup, vzdelanie, prax, kognitívne schopnosti. Preto rovnako dobre rozumie športovkyni muž aj žena – ak sa orientujú v ľudskej psychike.

Rovnako tak v skutočnosti neexistuje mužská a ženská psychika, baviť sa môžeme len o ľudskej," dodáva.

Dozrela. Ako človek i športovec

Obe Petry sa poznajú už takmer tri roky. Zmenila sa za ten čas Vlhová?

"Dozrela. Ako človek i športovec. Tak, ako pri ostatných, aj pri Petre som sa snažila v mentálnom nastavení zmeniť to, čo si priala. Pri každom športovcovi totiž treba hľadať východisko pre jeho ciele.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peja Zorvan (@pejzahu)

U Petry je mimoriadne dôležitá úroveň koncentrácie pred pretekmi a počas nich. Preto je to niečo, na čom sme intenzívne pracovali," hovorí Zorvan, ktorá si nenechá ujsť jediné vystúpenie svojej klientky. „Neviem si predstaviť, že by som ju na trati nesledovala.“

Rovnaké je to aj pri mediálnych výstupoch. Napokon, aj komunikácia s novinármi je pevnou súčasťou každého špičkového športovca.

„Vždy si počkám na koniec prenosu a jej vyjadrenia. Aj z nich viem vyhodnotiť, v akom je Petra rozpoložení. Napokon, poznám ju už celkom dobre.“

Ako prebieha ich komunikácia v prípade, že Vlhová je od svojej koučky vzdialená stovky či tisíce kilometrov?

„Debatujeme telefonicky a cez videoaplikácie. Počas sezóny intenzívne, týždenne. Pred pretekmi a počas nich podľa aktuálnej potreby,“ vraví.

Láska robí ľuďom dobre

Aj ona uvítala, že do života Vlhovej pred časom vstúpil partner. Michal sprevádza slávnu priateľku po celom svete.

Petra Vlhová s priateľom Michalom Kyselicom. Foto: SITA/AP, Marco Tacca
Vlhová Michal priateľ Petra Vlhová s priateľom Michalom Kyselicom.

Po pretekoch nechýbajú medzi dvojicou vrúcne objatia, prejavy nehy, lásky. Zdá sa, že Liptáčka našla šťastie nielen na svahoch, ale aj v súkromí.

"Láska robí ľuďom dobre. Fungujúci partnerský vzťah má podľa mojich skúseností veľmi pozitívny dopad na život športovca a tým aj na jeho výkon. Ale len v tom prípade, ak je športovec schopný zladiť osobný život s profesionálnym.

Okrem toho – na vrcholovej úrovni je nevyhnutnosťou, aby bol partner športovca veľmi tolerantný. Peťa to spĺňa a jej partner tiež," prezrádza Vlhovej bútľavá vŕba.

Dobré rodinné zázemie. Kvalitný partnerský život. Aj to vplýva na psychiku každého, nielen športovca. A stav v hlave úzko súvisí s tým, ako sa človek cíti fyzicky.

„Keď nie ste fyzicky pripravený, mentálny tréning s vaším výkonom veľa nenarobí. No keď ste naozaj vo forme a na tréningoch ste neprekonateľný, ale príde súťaž a výkony idú oproti tréningom dole, vtedy je to o hlave,“ uvažuje Zorvan.

Strach? To nebola téma

Nie je to tak dávno, čo Vlhová prešla veľkou premenou. K technickým disciplínam – slalomu a obrovskému slalomu – pridala aj rýchlostné.

Nie je tajomstvom, že pri zjazde či super G rozhoduje o úspechu aj odvaha. Lyžiar sa bez nej pri 120-kilometrovej rýchlosti skrátka nezaobíde.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala Petru Vlhovú Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová a jej tím na audiencii v...

V prípade Slovenky však Zorvan na odstránení strachu pracovať nemusela.

„Peťa sa rýchlostných disciplín nebojí. Čiže toto nikdy nebola naša téma. U nej ide skôr o zautomatizovanie iných, novších spôsobov jazdy, keďže nejde o technické disciplíny, na ktoré je jej hlava zvyknutá,“ zamýšľa sa.

Napokon, strach nikdy nebol pre zverenku Livia Magoniho nepriateľom. Miluje adrenalín. Nemá problém posadiť sa na motorku, lietať vo výškach.

Robiť teda veci, ktoré skôr patria do repertoára mužov, chlapcov. Tak trochu chlapčensky Petra občas pôsobí.

"Nielen na Slovensku, ale aj vo svete je ešte veľmi často pripisovaný športový svet väčšinou chlapcom, mužom. A dievčatám šaty, varenie či úsmev.

Preto sa teším, že športovkyne ako je Peťa môžu pomôcť odomknúť schopnosti každého dievčaťa a ženy práve cez silu športu," reaguje Zorvan na túto tému.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Peja Zorvan (@pejzahu)

Podľa nej majú ženy oveľa menšiu možnosť robiť šport, ktorý by chceli.

„Napokon, len 24 percent z hlavných trénerov sú ženy. Ženy – atlétky nie sú platené rovnako ako muži, nedostávajú toľko príležitostí a neustále čelia rodovým predsudkom. Myslím si, že aj médiá by mohli prispievať k rodovej rovnosti nielen v športe,“ dodáva.

Dobrým príkladom, ako uspieť vo svete športu, ktorý ešte stále tlačí do popredia mužských hrdinov, je aj Petra Vlhová.

Taktiež vďaka žene, ktorá najlepšie rozumie jej pocitom, myšlienkam, náladám.

Kto je kto u Vlhovcov

Tím Petry Vlhovej sa – kvantitou – nedá porovnať s tými, ktorými disponujú jej švajčiarske, rakúske či americké súperky.

Je akousi slovensko-talianskou zmesou. Velí mu hlavný tréner Livio Magoni, ktorého z druhej línie podporujú asistenti.

Spoznajte, kto stojí za úspechmi majiteľky veľkého glóbusu a čím k nemu prispel.

Livio Magoni (hlavný tréner) V Taliansku nechcený, na Slovensku zbožňovaný. Vyžaduje absolútny profesionalizmus. Má síce praktiky, s ktorými sa nie každý stotožní, no je strojom na úspechy. K veľkému glóbusu priviedol aj slovinskú legendu Tinu Mazeovú.

Matej Gemza (asistent trénera) Bývalý reprezentant a účastník troch olympiád v Salt Lake City, Soči a Pjongčangu je v tíme Vlhovcov necelých päť rokov. Jeho zverencami boli aj bratia Žampovci či Bendíkovci.

Boris Vlha (asistent trénera) Brat, bútľavá vŕba, Magoniho pravá ruka. Taktiež sa venoval lyžovaniu, no musel ustúpiť talentu Petry. Po jej boku stojí od začiatku kariéry, nechýba na žiadnych pretekoch. Na trať ju zakaždým vyprevádza zo štartovacej búdky hlasným výkrikom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Boris Vlha (@borisvlha)

Šimon Klimčík (kondičný tréner) Bývalý hokejista sa stará o kondíciu Vlhovej. Trénerovi Magonimu každý deň posiela reporty z tréningov.

Marco Porta (výživový poradca) Úzko spolupracuje s Klimčíkom, taktiež analyzuje kondičnú prípravu, Vlhovej chystá jedálničky, dbá o jej zdravú výživu.

Igor Vlha (manažér tímu) Hlava rodiny, sponzor, muž, ktorý stál na začiatku všetkého. Vďaka odvahe i podstúpenému riziku naštartoval hviezdnu kariéru svojej dcéry.

Vlha tím po obrovskom slalome v Kranjskej Gore... Foto: TASR, Martin Baumann
Slovinsko SR Lyžovanie SP obrovský slalom ženy 2.kolo Vlhová Vlha tím po obrovskom slalome v Kranjskej Gore 2020.

Pierluigi Parravicini (servisman) Do tímu pribudol pred sezónou 2019/2020. Na spolupráci s Magonim sa dohodol počas olympiády v Pjongčangu 2018. Hovorí sa o ňom, že drie od svitu do mrku.

Matteo Baldissarutti (servisman) Je dlhoročným dobrým priateľom Magoniho. Ten ho oslovil pred dvoma rokmi počas majstrovstiev sveta v Aare. Predtým pôsobil v poľskom a japonskom tíme.

Mattia Freo (fyzioterapeut) Podľa Magoniho dokáže pracovať s jej telom tak, ako nikto iný. Stará sa o to, aby sa jej vyhýbali zranenia a počas náročnej sezóny ju netrápili bolesti.

Zuzana Vlhová (finančná asistentka) Mama, jeden z najbližších ľudí v živote Vlhovej. Ak jej to zamestnanie umožní, nechýba na žiadnych pretekoch svojej dcéry. Pri jej návratoch domov jej varí bryndzové halušky.

Simona Jágerská (PR manažérka) Partnerka Borisa Vlhu, taktiež Liptáčka, spolu majú takmer 1,5-ročnú dcéru Lujzu. Na starosti má sociálne siete, prostredníctvom ktorých Vlhová komunikuje s fanúšikmi. Na ne pridáva fotografie, videá, statusy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Simona Jagerska (@simkajagerska)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Petra Vlhová #Petra Zorvan #mentálny koučing