Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšia Magoniho hra. Hádže udicu a čaká, či sa chytí nejaká ryba

Viedol československé lyžiarky Janu Gantnerovú-Šoltýsovú či Oľgu Charvátovú Křížovú. Mal na starosti aj Šárku Strachovú, pozná sa so všetkými trénermi Petry Vlhovej. Platí to aj o Liviovi Magonim. Talian pomohol slovenskému klenotu k veľkému krištáľovému glóbusu za uplynulú sezónu Svetového pohára.

29.03.2021 05:00
Livio Magoni Foto: ,
Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni počas obhliadky trate pred nedeľným 1. kolom obrovského slalomu v Kranjskej Gore.
debata (14)

Krátko na to Vlhovú i podmienky v tíme otvorene skritizoval pre taliansky denník Corriere Della Sera.

„Tieto slová absolútne nechápem. Ak nie sú vytrhnuté z kontextu, tak to neveští nič dobré,“ myslí si Pavel Šťastný (74). Rodák z Prahy, ktorý hovorí po slovensky a trénuje v USA.

Odovzdávate skúsenosti mladým trénerom na Ski Academy – Killington Mountain School. Čo im poviete, ak sa vás opýtajú na kritiku Magoniho k Vlhovej?

Najmä to, že je to absolútne nevhodné. Nechápem, čo tým sleduje. Poznám ho a vidím to na ďalšiu jeho hru.

Čo má byť jej výsledkom?

Dobrá reklama pre seba. Netvrdím, že by mal Vlhovú len chváliť. Takto tréner zo zverenca nedostane všetko. Kritika je v poriadku, ale musí mať isté medze a aj formu. Vlhová má dvadsaťpäť rokov, vo vitríne glóbusy i medaily. Hovoriť, že nemá potenciál, je scestné.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Magoni je rád stredobodom pozornosti, súhlasíte?

Určite. Keď je príležitosť zviditeľniť sa, nezaváha. Zoberte si napríklad tím Mikaely Shiffrinovej. Poznám jej trénerov. Nemyslím si, že ich špehujú alebo nevedia prehrávať… Neverím tomu a nechápem, prečo to stále vyťahuje.

Američania sú sebavedomí realisti. Treba si uvedomiť, že Shiffrinová prešla po tragickej udalosti peklom. Postupne sa však výkonnostne zdvíhala. V najbližšom ročníku bude veľmi silná.

Rozhovor s Magonim vyšiel pár hodín pred tlačovou konferenciou Vlhovej na Bratislavskom hrade. Nebol čas skôr na pochvalu ako na kritiku?

Jednoznačne, Petra si zaslúži slová chvály. Je to neuveriteľný úspech. Po takomto ročníku bola zničená. Bolo to vidieť aj v oblúkoch v Lenzerheide. Keby ste si ich porovnali s tými v Levi, našli by ste veľké rozdiely.

Kritika mohla prísť interne a neskôr. Tieto slová absolútne nechápem. Ak nie sú vytrhnuté z kontextu, neveští to nič dobré. Viem, že na novú sezónu sa chystá po konci tej predchádzajúcej. Lenže musí existovať aj priestor na oslavu najcennejšej lyžiarskej trofeje. Prečo to potom robíme?

Pavel Šťastný (na snímke vpravo) sa dobre pozná... Foto: TASR, Michal Svítok
Rakúsko Schladming lyžovanie ženy SP slalom Zuzula šťastný Pavel Šťastný (na snímke vpravo) sa dobre pozná aj s Timotejom Zuzulom. Takto si vychutnávali slnečné lúče na podujatí Svetového pohára v Schladmingu v marci 2012.

Môže to byť forma vyburcovania Vlhovej k lepším výkonom?

Netuším, ale Magoni to neurobil správne, mal Petru nechať vydýchnuť. Do úvahy prichádza aj možnosť, že hľadá iný džob. Hádže udicu a čaká, či sa nejaká ryba chytí. Prípadne chce viac peňazí.

Ale kvalitnejších lyžiarok ako Vlhová, ktoré hľadajú trénerskú zmenu, nie je vo Svetovom pohári veľa…

Súhlasím a navyše – o veľký glóbus budú podľa mňa bojovať len Petra, Mikaela a Lara Gutová-Behramiová. Konkurencia u žien nie je taká veľká, ako medzi mužmi. Ostatné dievčatá sú oproti tejto trojici pozadu. Katharina Liensbergerová či Michelle Gisinová musia ešte zabrať. Magoni pochválil aj Talianky, ale aj tie zaostávajú.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Myslíte si, že Vlhová vďačí za úspechy najmä Magoniho tvrdým metódam?

Nebolo by fér, keby sme Liviovi vzali zásluhy. Petra pod ním urobila veľký progres. Poznám všetkých trénerov, ktorí ju mali na starosti. Tí v Martine či Ivan Iľanovský (Magoniho predchodca, pozn.) označili Vlhovú za supertalent. Závislosť žien na trénerovi je však úplne iná ako medzi mužmi.

Čo to znamená?

Pokiaľ dievčatá trénerom veria, sú na nich veľmi naviazaní. Dá sa povedať, že sú jedným z kľúčových faktorov pre úspech. Muži ich majú skôr ako poradný orgán. Vlhová je supertalent, ktorý si všetko vydobyl tvrdou prácou. Magoni to viedol a ukázal jej detaily.

Lenže na štarte vždy stojí Petra a ona musí vedieť, kde do lyží pritlačiť a kde ich pustiť. Nepočul som Shiffrinovú alebo Švajčiarky vyzdvihovať svojich trénerov. Vlhovci to robia často. Zdá sa, že Magoni si Petru naviazal tak, že bez neho by neurobila ani krok… V prvom rade je to vždy o nej.

Takže nepochybujete o tom, že ak by došlo k zmene na trénerskom poste, Vlhová by bola naďalej úspešná?

Som o tom absolútne presvedčený. Presne vie, čo jej funguje a ťahá ju dopredu. Vlhovci majú súkromný tím. Vzťah medzi pretekárkou a trénerom je podstatne tesnejší, ako v reprezentačnom družstve s niekoľkými trénermi i pretekárkami.

Na budúci rok sa koná zimná olympiáda v Pekingu. Vlhová i Magoni potvrdili, že by radi získali historickú medailu pre Slovensko v alpskom lyžovaní. Môže sa to podariť?

Olympiáda je lotéria. Veľkí kandidáti zlyhajú a medailu si domov odnesú outsideri. Sú to jedny preteky, všetko musí do seba zapadnúť. Vlhová má obrovskú šancu, len jej musí pomôcť aj šťastena.

Môže ešte získať veľký glóbus?

Jednoznačne. Patrí medzi elitu v technických disciplínach a už sa predviedla aj na dlhých lyžiach. Musí počítať s tým, že sa veľmoci po tomto ročníku poučia. Budú lepšie pripravené. Petra však má rad úspechov a trofejí. Pomôžu jej psychicky. Vyhrať veľký glóbus s malým tímom je drina. Už teraz je Vlhová medzi najlepšími lyžiarkami histórie a to má iba dvadsaťpäť rokov. Lyžovanie bolo vždy súčasťou života na Slovensku. Je tam zakorenené. Verím, že to bude ohromná vzpruha pre celú lyžiarsku komunitu pod Tatrami.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Livio Magoni #Pavel Šťastný