Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dodrží sľub alebo zradí? Zmätený Magoni je na rázcestí

Mág s okúzľujúcimi vlastnosťami i tvrdými rysmi. Oba protipóly pomohli trénerovi Petry Vlhovej získať si na svahoch rešpekt, dva veľké krištáľové glóbusy i niekoľko malých. Zároveň pália mosty a zatínajú do živého. Livio Magoni však rád diktuje tempo hry a veľmi nerád prehráva.

23.03.2021 21:03 , aktualizované: 24.03.2021 15:34
debata (67)
Petra Vlhová oslavuje so svojím tímom v... Foto: SKI Team VLHA
Petra Vlhová Petra Vlhová oslavuje so svojím tímom v Lenzerheide zisk veľkého krištáľového glóbusu.

Boj v maratóne

Päťdesiatsedemročný Talian patrí k tomu najlepšiemu, čo Svetový pohár ponúka. Keď v sezóne 2012/2013 získal s Tinou Mazeovou prvú veľkú guľu pre víťazku celkového hodnotenia Svetového pohára alpských lyžiarok, v Slovinsku sa stal bohom.

Doma však tlmili prílišný entuziazmus tým, že len zlízal smotanu, keďže viedol komplexnú lyžiarku.

odkaz Naučme deti rozlišovať fakty od dezinformácií Foto: Pravda
Hrdinovia klímy Naučme deti rozlišovať fakty od dezinformácií

Magoni musel cítiť minulú sobotu obrovskú satisfakciu. V Lenzerheide na finále Svetového pohára padla historická definitíva pre slovenské lyžovanie. Vlhová urobila posledný krok na ceste k nesmrteľnosti.

Petra Vlhová s vytúženým veľkým glóbusom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová bozkáva veľký glóbus na pódiu v...

Hoci šieste miesto v slalome bolo jej druhým najhorším umiestnením medzi najhustejšie osadenými bránkami v sezóne, s prehľadom stačilo na to, aby pod Tatry zavítala jedna z najcennejších trofejí.

„Veľmi sme chceli pre Slovensko získať veľký glóbus. Mám obrovskú radosť,“ priznal Magoni v rozhovore pre Corriere Della Sera.

Rodák zo Selvina pozná každý meter cesty k celkovému triumfu. Má strmé zrázy, ťažké stúpania, prudké zákruty a veľmi málo odpočívadiel.

Keď sa na ňu vydá niekto nepripravený, pohorí. Buď mentálne alebo fyzicky s ťažkým zranením a predčasným koncom sezóny. Magoni sa počas jej absolvovania drží svojej metódy. Je prostá i veľmi náročná.

Úspešný tandem - Livio Magoni a Petra Vlhová. Foto: TASR, Pavel Neubauer
obrovský slalom ženy Vlhová magoni Úspešný tandem - Livio Magoni a Petra Vlhová.

„Stroj na zisk veľkého glóbusu musí byť pripravený v lete. Vysvetlil som Petre, že potrebujeme ísť všetky preteky. Bojovala v maratóne a vyhrala ho. Viacero trénerov sleduje moje metódy. S talentom môžete dosiahnuť pekné výsledky, ale byť ako Mazeová znamená spraviť viac ako ostatní,“ ozrejmil Magoni.

Ako Atalanta v Lige majstrov

V roku 2016, tri roky po veľkolepom rekorde s Mazeovou (získala dovedna 2414 bodov), išiel s kožou na trh. V Bergame sa stretol s Vlhovcami. Sľúbili si, že z Petry urobia slovenskú Mazeovú.

Rok čo rok jej Magoni na chrbát nakladal väčšiu záťaž. Liptáčka sa, prirodzene, niekoľkokrát zľakla, ale zakaždým prišla späť. Postupne zistila, že Talian s ňou robí divy a spoločne kráčajú až ku kráľovskému trónu.

„Má na mojom úspechu veľký podiel, je líder tímu. Koniec koncov však vždy stojím na lyžiach ja a ja musím vyhrávať či získavať body,“ poukázala Vlhová.

Slalom v Lenzerheide s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová v cieli slalomu v Lenzerheide po...

Pravda… V tejto sezóne ich mala najviac (1416) a o 160 bodov zdolala najbližšiu prenasledovateľku Laru Gutovú-Behramiovú. Magoniho drahokam postupne odrážal útoky hviezdnej Švajčiarky, Mikaely Shiffrinovej i Michelle Gisinovej.

Šesťkrát prežíval víťaznú eufóriu, niekoľkokrát plakal bratovi na ramene a na konci zaslúžene triumfoval.

„Petrino víťazstvo je ako úspech futbalistov Atalanty Bergamo proti veľkým tímom v Lige majstrov. Som Gian Piero Gasperini (tréner Bergama, pozn.) alpského lyžovania,“ prirovnával dobre naladený Magoni triumf malého slovenského Dávida nad Goliášmi z USA, Rakúska či Švajčiarska.

Ignorácia v tíme?

Úspešná spolupráca Magoniho s Vlhovou by mala pokračovať aj naďalej. Niekoľkokrát to už oficiálne potvrdil aj šéf tímu Igor Vlha. Hoci…

„V tíme budú drobné zmeny, ale Livio určite bude hlavný tréner. Pred dvoma rokmi sme uzavreli zmluvu, zostáva ešte rok do olympiády v Pekingu,“ potvrdil Vlha na utorkovej tlačovej konferencii.

VIDEO: Petra Vlhová si užíva zisk veľkého glóbusu

Video

Jeho dcéra zatiaľ nevedela zodpovedať otázku, či sa na tortúru za veľkým glóbusom vydá znova aj v nasledujúcom ročníku. Priorita je iná a opäť historická.

Získať pre samostatné Slovensko prvú olympijskú medailu v alpskom lyžovaní na budúcoročných Hrách v čínskej metropole. Budúcnosť však podľa Magoniho nie je taká jasná.

„Som zmätený. Mohol by to byť čas na rozlúčku po historickom úspechu. Keď však pomyslím na deti a mladých zo Slovenska, odchodom by som ich zradil. V tíme budú zmeny, moja pozícia je silná. Čoskoro sa rozhodne,“ zamiešal kartami Magoni.

Podľa jeho slov sa zdá, že sebavedomý Talian v istých otázkach a momentoch naráža na šikovnú a silnú rodinu Vlhovcov. S Mazeovou vraj podobné problémy riešiť nemusel.

„Obe sú divoké šelmy. Tina však bola kompletnejšia lyžiarka – na svahu aj mimo neho. Chýba mi viacero vecí – od manažéra i rodiny. Správne slovo je, bez urážky, ignorácia. S tým nemôžem nič spraviť,“ posťažoval sa Magoni.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Hneď vzápätí však priznal, že chyba nie je vo Vlhovej.

"To určite nie, ale faktom je, že keď sa spojíte s ňou, spojíte sa s celou rodinou. Petrin problém je v tom, že pokiaľ nemá hlavu nastavenú správnym smerom, musíte zasiahnuť.

Inak všetko zahodí. Je ako srnec – keď urobíte chybu pri približovaní sa k nemu, utečie," porovnával Magoni.

Mazeová s ním hneď po rekordnej sezóne 2012/2013 získala na zimnej olympiáde v Soči 2014 dve zlaté medaily za zjazd a obrovský slalom. Večne nespokojný Magoni chce ďalšie zlato, alebo aspoň iný cenný kov.

Dodrží zmluvu a splní ďalší veľký sľub slovenskému národu?

VIDEO: Aké sú plány Petry Vlhovej do budúcna?

Video

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #Igor Vlha