Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kto je tam? Keď mi zavolala prezidentka Čaputová, bola som v šoku

Neustále sa usmievala. Veselo gestikulovala. Petra Vlhová (25) to síce na utorňajšej tlačovej konferencii nepriznala, no na najlepšej lyžiarke skončenej sezóny Svetového pohára bolo vidieť, aký veľký kameň jej spadol zo srdca.

23.03.2021 18:06
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová s veľkým glóbusom za celkový triumf vo Svetovom pohári.
debata (19)

„Veľký glóbus je celoživotný úspech,“ vravela slovenským médiám.

Vstrebali ste už všetky emócie, ktoré zisk veľkého glóbusu priniesol?

Pocity už sú lepšie, ako po sobotňajšom slalome. Bolo to narýchlo. Stratila som malý glóbus, získala som veľký. Miešali sa vo mne radosť aj smútok. Časom som si uvedomila, že som splnila predsezónny cieľ. Je to viac, ako vyhrať hodnotenie slalomu. Teraz sú emócie úžasné. Každým dňom si viac a viac uvedomujem, čo som dosiahla.

Čo pre vás znamená veľký glóbus?

Rozplakalo ma to, plakalo so mnou celé Slovensko. Je to neuveriteľný úspech. Získať veľký glóbus v podmienkach, v akých som vyrástla, sú neporovnateľné s veľkými krajinami. Máme malý tím v porovnaní so Švajčiarmi či Rakúšanmi. Teším sa, že dievča zo Slovenska prekonalo veľmoci. Môžem povedať, že som najlepšia lyžiarka na svete.

Plánujete osláviť veľký glóbus aj so svojimi priaznivcami?

Neviem to povedať, nakoľko sme v náročnej dobe. Keď som ho v sobotu získala, prvé, čo mi napadlo, bolo, že ho chcem osláviť s fanúšikmi. Zrejme by prišlo veľa ľudí. Som z toho smutná, že sme v takejto situácii. Užila by som si glóbus s celou krajinou. Cítim, ako sa Slovensko teší z môjho úspechu. Je to vzájomné – som rada, že v ťažkých časoch dokážem vytvoriť ľuďom úsmev na tvári. Keby bolo na mne, v momente poviem všetkým, že sa dnes stretneme tam a tam. Žiaľ, nejde to.

Video

Ako veľmi je pre vás dôležitá podpora rodiny?

Rodina je pre mňa základ všetkého. Bez nej by som tu nesedela a nemala žiadne výsledky. Keby som nemala rodičov, ktorí sa obetovali a investovali do mňa neskutočné peniaze, nevyužila by som svoj talent. Vďaka nim som najlepšia na svete.

Čo vám pomohlo v ťažkých chvíľach?

Mám okolo seba skvelý tím. Keď som mala ťažké dni, najmä tréner Livio Magoni ma povzbudil, aby som bojovala až do konca. Povedal mi, že možno nebudem mať výsledky, aké by som si priala, ale musím ísť ďalej a zbierať aj bod po bode. Nikto z nás netušil, že to bude také ťažké. Bratovi Borisovi som viackrát plakala, že už to ďalej nejde. Som bojovník a išla som až do konca. Držali sme pokope, aj keď nám bolo ťažko. Máme z toho obrovskú radosť.

Špekulovalo sa o tom, že vám niektoré krajiny negratulovali. Je to pravda?

Skôr či neskôr nám gratulovali. Museli sa zrejme vyspať z toho, že som ich zdolala. Na druhý deň prišli aj úprimné slová. Vidia, v akých sme podmienkach a aký máme tím. Vedia, že nemám nikoho, kto by za nás bojoval. Niektoré krajiny majú na svahu desať ľudí naviac, ktorí riešia organizačné veci. O to viac boli gratulácie úprimnejšie, že lyžiarka zo Slovenska vyhrala veľký glóbus. Pred desiatimi rokmi by sme to považovali za nemožné. Kvôli rozpočtu i nedostatku ľudí. Ja, môj tím i rodina sme to dokázali. Nie je to výsledok jedného roka, je to celoživotný úspech.

Petra Vlhová s veľkým glóbusom v Bratislave Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s otcom Igorom na tlačovej...

Je glóbus ťažký?

Brat mi šepká, že má sedem kíl… (úsmev). Ja však zdvíham väčšie váhy (smiech).

Chceli by ste sa oň pobiť aj v nasledujúcom ročníku?

Momentálne neviem na túto otázku odpovedať. Musím si oddýchnuť. Keby som mala zaujať stanovisko teraz, poviem nie. Možno by som potom povedala, že končím. Je tam veľmi tenká hranica. Obetovala som všetko – aj môj osobný život a mala som pred očami jediný cieľ. Trénovala som najviac, ako som len mohla. Možno ho raz znova získam.

Znamená to, že prioritou bude boj o olympijskú medailu na budúcoročnej olympiáde?

Áno.

Zmení sa aj váš program? Vynecháte rýchlostné disciplíny?

Určite pôjdem nejaké zjazdy a super G, ale nie celý program. Sústredím sa na technické disciplíny. Všetko je to v štádiu riešenia.

Ktorú z gratulácií si najviac ceníte?

Od pani prezidentky Zuzany Čaputovej. Budem úprimná, mám ju veľmi rada. Nečakala som to. Môj manažér Richard Galovič mi podal telefón. Ozvala som sa klasicky: prosím, kto je tam? Bola som v šoku, keď sa mi predstavila… Keď vám zavolá prezidentka, je to pocta. Uvedomila som si, čo som dosiahla. Neskutočne ma to potešilo.

Ako si najlepšie oddýchnete?

Keby bolo na mne, mesiac by som si odfúkla. Livio by s tým však nebol spokojný (smiech). Som veľmi unavená. Na to, aby som mohla znova začať naplno trénovať, si musím oddýchnuť niekoľko dní. Potrebujem čas aj pre seba. Vážim si, že mám takého priateľa, ktorý to chápe.

Video

Kedy ste začali snívať o glóbuse?

Skôr mi chodil po rozume ten malý za niektorú z disciplín. Keď prišiel Livio, ako prvý zbadal môj potenciál. Mal skúsenosti s Tinou Mazeovou, ale my sme stále o tom neboli presvedčení. Až po 2–3 rokoch sme uvažovali nad tým, že by to zrejme šlo. Prvýkrát som si to uvedomila vlani. Skúšala som, či znesiem všetky disciplíny. Po nej sme si stanovili tento cieľ. A glóbus je tu, na stole.

Akú veľkú zásluhu na tom má tréner Magoni?

Je to hlavný tréner a vodca celého tímu. Je výborný kouč, má veľa skúseností. Vie, aká je cesta za veľkým glóbusom náročná. Možno by som to dokázala aj s iným trénerom. Lebo koniec koncov, ja idem na štart a musím lyžovať. Keby som nemala Borisa, rodičov, trénerov, servismanov, mentálnu trénerku, teraz by som tu nebola. Je to skladačka. Livio má veľkú zásluhu, ale je tam mnoho ľudí a faktorov.

Je perfekcionista. Čo vám povedal po pretekoch?

Bol dojatý. Neskôr mi povedal, že som nešla dobre slalom. Veľmi sa však teší. Aj on chcel priniesť glóbus na Slovensko.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Veríte, že váš úspech pomôže vašim nasledovníkom?

Verím, že nový zväz bude oficiálne aj národným a pomôže mne aj mladšej generácii. Budem rada, ak sa stanem dobrým vzorom pre ostatné deti.

Čo vás čaká v najbližších dňoch?

Budem testovať nový materiál v Jasnej. Teším sa, že budem doma. Bola som tam veľmi málo. Užijem si to.

Tešíte sa na maminu kuchyňu?

Nemôžem teraz po sezóne veľa jesť. Od mamy si však dám všetko. Liptovské halušky so slaninkou či koláčik neodmietnem. Musím na to ísť postupne, lebo by moje telo dostalo šok. Teším sa na to.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Boris Vlha #Livio Magoni #Igor Vlha #Zuzana Čaputová #veľký krištáľový glóbus