Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Protest frustrovanej Gutovej? Švajčiarka vysvetľovala, prečo vypustila jazdu

Najbližšia prenasledovateľka Petry Vlhovej v boji o veľký krištáľový glóbus Lara Gutová-Behramiová skončila v 1. kole záverečného obrovského slalomu sezóny v Lenzerheide už za druhou bránkou. Zvláštne okolnosti vypustenia jazdy spôsobili rozruch.

21.03.2021 09:26 , aktualizované: 17:12
Lara Gutová-Behramiová Foto: ,
Lara Gutová-Behramiová po odstúpení z 1. kola obrovského slalomu v Lenzerheide.
debata (70)

Ako je známe, Švajčiarka v sobotu definitívne prišla o možnosť zabojovať o celkové prvenstvo vo Svetovom pohári.

Podľa niektorých médií mohlo ísť ani nie desaťsekundovou jazdou o protest proti zrušeniu zjazdu a super G na tohtotýždňovom finálovom podujatí na jej domácej zjazdovke.

Pred pár dňami kritizovala rozhodnutia organizátorov, po ktorých sa jej znížili šance zdramatizovať boj o veľký glóbus.

Kuriózny nedeľný koniec rozvíril diskusie a niektoré zdroje ho považovali aj za odkaz pre Švajčiarsky lyžiarsky zväz, organizátorov finále v Lenzerheide či Medzinárodnú lyžiarsku federáciu (FIS).

Podľa portálu laola1.at Gutová-Behramiová povedala svojmu trénerovi, že zle vyhodnotila nájazd do bránky, a preto zastavila. Odmietla poskytnúť rozhovory a okamžite opustila cieľové priestory.

Švajčiarsky web rsi.ch dodal, že úradujúca majsterka sveta v „obráku“ sa vyjadrí po odovzdávaní trofejí po pretekoch.

Už je toho dosť

„Situácia nebola normálna, pretože sa z jej strany nestala chyba a neprišlo k zraneniu, jednoducho zastavila a zišla z trate,“ hovorila v štúdiu RTVS po predpoludňajšom 1. kole Veronika Velez-Zuzulová.

„Niečo takéto som ešte nevidela. Športovec jej rangu by nemal situáciu riešiť takto,“ dodala.

„Čo to bolo? Lara Gutová-Behramiová končí po prvých bránkach. Má zdravotný problém? O tomto momente sa bude hovoriť, to je isté,“ pozastavil sa nad situáciou v textovom online prenose švajčiarsky Blick.

Denník neskôr priniesol avizovanú reakciu 29-ročnej rodáčky z Ticina. Podľa jej slov vo finálovom podujatí nemala dosť energie a nechcela riskovať zranenie.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

"Myslím si, že na konci sezóny je čoraz ťažšie, aby do seba všetko zapadalo. Ráno som zvádzala boj, chcela som súťažiť, vyskúšať to. Dúfala som, že keď sa dostanem na štart, adrenalín mi pomôže.

Ale pri druhej bránke som zistila, že by nebolo bezpečné, keby som zišla trať. A pre mňa je dôležitejšie, aby som sezónu ukončila zdravá.

Raz sa mi stalo, že som sa cítila podobne a napriek tomu som to skúsila. Bolo to vtedy, keď som si roztrhla predný krížny väz. Radšej som teda odstúpila pred treťou bránkou namiesto toho, aby som spadla na siedmej a riskovala, že sa stane niečo zlé," vysvetľovala Gutová-Behramiová.

Pre švajčiarsku televíziu SRF sa vyjadrila, že hlasy v hlave jej hovorili, že „už je toho dosť a už to ďalej nejde“.

Kritika na sociálnych sieťach

Na sociálnych sieťach sa ešte počas prenosu úvodného kola objavili kritické reakcie na jej adresu.

„Je odporné, ako odstúpila z posledných pretekov. Nevie zniesť, že ju zdolala Petra Vlhová zo Slovenska? Počas pandémie je predsa výsadou pretekať. Absolútny fail,“ píše sa v jednom z príspevkov na twitteri.

„Toto bolo veľmi zvláštne. Chýba už Gutovej-Behramiovej srdce pre pretekanie po tom, ako prehrala v celkovom hodnotení?“ pýtal sa ďalší fanúšik.

Lara Gutová-Behramiová po nedokončenom 1. kole... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Lara Gutová-Behramiová Lara Gutová-Behramiová po nedokončenom 1. kole v Lenzerheide.

Zo slov Gutovej-Behramiovej je zrejmé, že takéto obvinenia odmieta.

So svojou sezónou je spokojná: „Opäť jazdím na úrovni, na akej som zvykla predtým a miešam poradím na čele. To je to, v čo som vždy dúfala a na čom som pracovala. Som veľmi spokojná s dvoma medailami z MS a sezónou v super G.“

Záverečné preteky sezóny vyhrala Novozélanďanka Alice Robinsonová. Na druhom mieste skončila Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,28 s) a tretia bola Slovinka Meta Hrovatová (+0,48 s).

Vlhová obsadila 11. miesto a v celkovom hodnotení triumfovala so 160-bodovým náskokom pred Gutovou-Behramiovou.

Petra Vlhová s vytúženým veľkým glóbusom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová bozkáva veľký glóbus na pódiu v...
70 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Lara Gutová-Behramiová