Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspešná žena s dušou dievčaťa. Vlhová odmietla bábiky a vybrala si drinu

Malé a neposedné šidlo. Snáď nám prvé slová Petra Vlhová odpustí. Najlepšiu lyžiarku súčasnosti sa nesluší takto nazývať.

20.03.2021 14:49
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (5)

Lenže aj vďaka svojej neposednosti sa z nej dnes v Lenzerheide stala kráľovná bielych svahov. Prečo? Pretože vždy chcela viac a viac…

Brat si uvedomil, že je výnimočná

Trinásteho júna 1995 sa v jednej mladej rodine z Liptovského Mikuláša poriadne oslavovalo. Ku skoro triapolročnému Borisovi pribudla sestra. Žiadne vymýšľanie a vylomeniny však neprichádzali do úvahy. Mama Zuzana a najmä otec Igor ich netolerovali.

"Otec bol prísny, príliš nás nerozmaznával. Aj čo sa týka lyžovania, na svah sme neraz museli aj vtedy, keď sa nám nechcelo. Nezazlievam mu to. Chcel pre nás iba to najlepšie,“ zaspomínal si v rozhovore pre Pravdu Boris Vlha.

Oboch chytilo lyžovanie. Kým v týchto dňoch, kedy je Ski tím Vlha najlepším na svete, má veci pod kontrolou otec, lásku k snehu zapálila v deťoch mama. Obaja súrodenci si vytvorili skvelý vzťah.

Započal v spoločnej detskej izbe, ktorú zdobil plagát Vlhovej vzoru Veroniky Velez-Zuzulovej. Pokračuje v Lenzerheide. A bude aj ďalej, napríklad i v Pekingu počas budúcoročnej olympiády.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

„Petra nikdy nebola na bábiky, väčšinu času trávila s chlapcami,“ povedal Boris.

V začiatkoch bol na lyžiach výrazne lepší, ale časom sa rozdiel zmenšoval. Keď sa priblížil čas rozhodovania, ako naložiť s Vlhovej talentom, Boris už čosi tušil.

"Keď mala sedemnásť, zaostávala v tréningu za Veronikou o šesť desatín. Stretnutie s ňou bolo také silné, že sme sa o ňom s Peťou rozprávali po nociach.

Vedel som, že je Petra výnimočná. Otec mi nemusel nič prikazovať. Akékoľvek iné rozhodnutie, ako pomáhať jej, by bolo proti mojej rodine," doplnil Boris.

Zuzulovej správna predpoveď

Tento rok oslávi tridsiatku. Sestra mu dala pol roka predtým krásny darček. Ročne najazdí v aute plnom materiálu aj 60-tisíc kilometrov. Vozieva si v ňom perinu i vankúš, ktoré zakrývajú provizórnu posteľ.

Aj taký je život kľúčového muža lyžiarky, ktorá počas celého ročníka 2020/21 postupne zdolávala jednu hviezdnu súperku za druhou, prepísala dejiny slovenského športu i zatvára ústa neprajníkom…

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

"Na začiatku nám hovorili, že s takýmto prístupom ďaleko nezájdeme. Mnohým ľuďom sa možno nepáči, keď niekto povie, že chce byť majster sveta alebo vyhrať veľký glóbus.

Ťukajú si na čelo. Chceme byť najlepší a budeme robiť všetko pre to, aby sa to podarilo," povedal pred časom Igor Vlha.

Pri pohľade na neho hneď viete, po kom má Petra také silové parametre. Počas pretekov sa však vysoký 55-ročný strojár z povolania roztečie ako karamel.

Keď to dcére vyjde, emócie ho prevalcujú a v tmavých očiach sa neraz zalesknú aj slzy. Pri objatí s ním naozaj cítite enormnú silu jeho rúk zodratých od práce…

Po rade úspechov medzi juniorkami – triumf na mládežníckej olympiáde v Innsbrucku či titul juniorskej majsterky sveta v slalome – prišiel vo Vlhovej kariére dôležitý prelom.

Nie každý zvládne veľkú priepasť, ktorá delí najlepších juniorov od kvalitných seniorov. Vlhová ju však v devätnástich definitívne prekonala.

V decembri 2015 vyhrala svoje prvé preteky Svetového pohára v Aare, čo jej predchodkyňa Zuzulová stručne i veľmi presne pomenovala.

„Tento triumf je jeden z mnohých.“

Bolestivý odchod

Má pravdu. Dnes je ich v elitnom seriáli dovedna dvadsať, vo vitríne sa nájde aj šesť medailí z majstrovstiev sveta, dva malé glóbusy (v predošlom ročníku ovládla slalom a paralelné disciplíny) a čoskoro k nim pribudne aj ich veľký brat.

Cestu k nim lemujú dve päťročné trénerské spolupráce. Najskôr s trénerom Ivanom Iľanovským, momentálne pod taktovkou Livia Magoniho.

Slovenský odborník a dnes tréner Poľky Magdaleny Luczakovej sa s Vlhovcami nerozišiel v dobrom. Ani čas nezbrúsil ostré hrany, ktoré viedli k Iľanovského odchodu v roku 2016. Doteraz ho nekomentoval.

"Chcela som s ním pokračovať, ale on odo mňa odišiel. Mrzí ma to, veľa ma naučil. Verila som, že spolu potiahneme ešte aspoň sezónu.

Momentálne sa snažíme poskladať špičkový tím, aby som sa časom na pevno usadila medzi elitou. Bola by som šťastná, keby sa mojim novým trénerom stal taliansky špecialista Livio Magoni," vravela Vlhová v máji 2015.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Ťah s Magonim, prípadne s mágom – ako ho Igor Vlha rád oslovuje – vyšiel náramne. Lenže ani vzťah jeho dcéry a nového kouča od začiatku nesadol ako detský zadok na nočník…

Trvalo roky, kým si k sebe veľmi tvrdý Talian a stále mladé slovenské dievča vydláždili víťaznú cestu. Chlácholením to nejde, pomôže len pot a drina.

„Plánujem z nej urobiť najlepšiu lyžiarku na svete. Musí mi však povedať, či to naozaj chce. Počas sezóny boli momenty, keď som o tom nebol presvedčený,“ priznal po konci minulého ročníka večne nespokojný Magoni.

Kvalita i srdce

Pod jeho vedením vášnivá motokrosárka zistila, čoho je schopná. Kde sú jej možnosti. Už roky trápi najlepšiu slalomárku v dejinách Mikaelu Shiffrinovú. Núti ju k uznaniu a občas aj k nepekným reakciám.

V obrovskom slalome sa pred dvomi rokmi stala nečakane majsterkou sveta. Práve táto disciplína je Magoniho domácim ihriskom. Robil v nej divy s Taliankami, Tinou Mazeovou a aj s Vlhovou.

Vlani zverenke nadhodil ďalšie veľké sústo. Zjazdy a super G vyrubujú nováčikom vysoké penále. Vlhová sa ich však nezľakla a odvtedy získala na dlhých lyžiach okrem istoty aj prvé pódium a stovky bodov.

„Som hrdý na svoj tím i Peťu. Nič nevypustili, nič nepodcenili. Nemám im čo vytknúť. Ukázali kvalitu aj srdce. Som pyšný na to, ako bojovali,“ vyznal sa pred Jasnou Igor Vlha.

Dvadsaťpäťročná hviezda urobila obrovský progres na lyžiach i v momentoch krátko pred štartom. Sekundy pred ním kedysi Vlhovej hlava vystrájala a nevedela tréningové majstrovstvo ukázať celému svetu na pretekoch.

Dnes je to úplne iná Vlhová, ako na začiatku slovensko-talianskej spolupráce. Kedysi po zbabraných pretekoch či jednom kole v cieli plakala od žiaľu a vŕtala sa v tom ešte dlho potom. Momentálne však tieto súvislosti viac vníma v širšom kontexte.

Slalom v Lenzerheide s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová v cieli slalomu v Lenzerheide po...

Pokiaľ nelamentuješ, naďalej tvrdo pracuješ a si hladný po úspechoch, neexistuje, aby si to raz neprelomil a neprišlo po čiernych dňoch aj modré nebo. Naučiť sa to je obrovská drina. Možno väčšia, ako predbehnúť Shiffrinovú, Brignoneovú či Gutovú-Behramiovú…

Už teda chápete, prečo je Vlhová najlepšia?

Lebo aj napriek tomu, že je z nej vyspelá a úspešná žena, stále v nej drieme neposedné dievča. To, ktoré chce ísť s akousi detskou nevedomosťou ďalej a ďalej a nebaví ju počúvať dospelákov, že to nejde.

A to je pre ubolené Slovensko fantastická správa…


Petra Vlhová a jej program v sezóne 2020/21

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
17. októbra Sölden – obrovský slalom 3.
21. novembra Levi – slalom 1.
22. novembra Levi – slalom 1.
26. novembra Lech Zürs – paralelný slalom 1.
5. decembra St. Moritz – super G zrušené
6. decembra St. Moritz – super G zrušené
12. decembra Courchevel – obrovský slalom 3.
14. decembra Courchevel – obrovský slalom nedokončila
18. decembra Val d´Isere – zjazd 26.
19. decembra Val d´Isere – zjazd 33.
20. decembra Val d´Isere – super G 6.
28. decembra Semmering – obrovský slalom zrušený
29. decembra Semmering – slalom 4.
3. januára Záhreb – slalom 1.
9. januára St. Anton – zjazd 12.
10. januára St. Anton – super G 19.
12. januára Flachau – slalom 4.
16. januára Maribor – obrovský slalom 4.
17. januára Maribor – obrovský slalom 10.
22. januára Crans Montana – zjazd 4.
23. januára Crans Montana – zjazd 7.
24. januára Crans Montana – super G nedokončila
26. januára Kronplatz – obrovský slalom 12.
30. januára Garmisch Partenkirchen – super G 10.
31. januára Garmisch Partenkirchen – super G 2.
8. februára MS v Cortine d'Ampezzo – alpská kombinácia 2.
9. februára MS v Cortine d'Ampezzo – super G 9.
13. februára MS v Cortine d'Ampezzo – zjazd neštartovala
16. februára MS v Cortine d'Ampezzo – paralelný slalom nedokončila
17. februára MS v Cortine d'Ampezzo – tímová súťaž Slovensko neštartovalo
18. februára MS v Cortine d'Ampezzo – obrovský slalom 12.
20. februára MS v Cortine d'Ampezzo – slalom 2.
26. februára Val di Fassa – zjazd 9.
27. februára Val di Fassa – zjazd 12.
28. februára Val di Fassa – super G 32.
6. marca Jasná – slalom 2.
7. marca Jasná – obrovský slalom 1.
12. marca Are – slalom 1.
13. marca Are – slalom 8.
17. marca Finále SP v Lenzerheide – zjazd zrušené
18. marca Finále SP v Lenzerheide – super G zrušené
20. marca Finále SP v Lenzerheide – slalom 6.
21. marca Finále SP v Lenzerheide – obrovský slalom 11.

Konečné poradie SP (po 31 súťažiach): 1. Petra VLHOVÁ 1416 bodov, 2. Lara Gutová-Behramiová 1256, 3. Michelle Gisinová (obe Švaj.) 1130, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 1075, 5. Katharina Liensbergerová (Rak.) 903, 6. Marta Bassinová 876, 7. Federica Brignoneová (obe Tal.) 867, 8. Corinne Suterová (Švaj.) 753, 9. Sofia Goggiová (Tal.) 740, 10. Wendy Holdenerová (Švaj.) 536

Konečné poradie v slalome (9): 1. Liensbergerová 690, 2. Shiffrinová 655, 3. VLHOVÁ 652. 4. Gisinová (Švaj.) 491, 5. Holdenerová 415, 6. Dürrová 235.

Konečné poradie v obrovskom slalome (8): 1. Bassinová 546, 2. Shiffrinová 420, 3. Worleyová 391, 4. Gisinová 389, 5. Brignoneová 372, 6. VLHOVÁ 342, 7. Gutová-Behramiová 288, 8. Robinsonová 278, 9. Hrovatová 234, 10. Liensberge­rová 198

Konečné poradie v zjazde (7): 1. Goggiová 480, 2. Suterová 410, 3. Gutová-Behramiová 383, 4. Johnsonová 330, 5. Weidleová 265, 6. Pirovanová 220, … 12. Vlhová 164

Konečné poradie v super G (6): 1. Gutová-Behramiová 525 b., 2. Brignoneová 323, 3. C. Suterová 310, 4. Tipplerová 272, 5. Ledecká 236, 6. Bassinová 228.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021