Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Niektorí si ťukali na čelo. Vlhová má na dosah nesmrteľnosť

To je nezmysel. Niečo také sa vám nikdy nemôže podariť. Viete vôbec, aká tam panuje konkurencia?!

18.03.2021 14:17
Petra Vlhová Foto: ,
Spokojná Petra Vlhová.
debata (51)

Aj takéto reči si vypočuli členovia Ski tímu Vlha. Postupnými krokmi mierili vyššie a vyššie. Najskôr k juniorským medailám.

Naproti prvým veľkým seniorským triumfom. K cenným kovom z majstrovstiev sveta. A nakoniec ku glóbusom. Po zisku dvoch malých v predošlom ročníku hlad Petry Vlhovej a jej tímu neutíchol.

„Chceme veľký glóbus,“ povedali Vlhová, jej otec Igor s bratom Borisom či tréneri Livio Magoni a Matej Gemza. Pred sezónou, počas nej i krátko pred tohtotýždňovým vyvrcholením v Lenzerheide, ktorého program výrazne ovplyvnilo počasie.

Vlhovci mali silnú morálku, neutíchajúcu chuť do práce, v porovnaní s veľmocami drobné vo vrecku a obrovský sen. Ak nepríde k nečakanej športovej tragédii, slovenská hviezda si ho splní. A od soboty už bude oficiálne najlepšou lyžiarkou Svetového pohára.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

"Na začiatku nám hovorili, že s takýmto prístupom ďaleko nezájdeme. Mnohým ľuďom sa možno nepáči, keď niekto povie, že chce byť majster sveta alebo vyhrať veľký glóbus. Ťukajú si na čelo.

Možno aj športovec o tom vnútorne pochybuje, ale napĺňa ho to. Buď radosťou, lebo to dokázal, alebo smútkom, že to nevyšlo. Chceme byť najlepší a budeme robiť všetko pre to, aby sa to podarilo," povedal pred časom pre Pravdu Igor Vlha.

Videli len jednu bránku

Jeho dcéra mala vo štvrtok a v stredu hájiť svoj 96 bodový náskok na čele Svetového pohára pred Larou Gutovou-Behramiovou. Zjazd ani superobrovský slalom sa však neuskutočnili. Proti bola snehová nádielka, silný vietor a hustá hmla.

„Aj medzi mužmi sa hovorilo tom, že je to veľmi nebezpečné,“ informoval hlavný tréner Magoni ešte pred konečným rozhodnutím o zrušení super G.

Dve radikálne riešenia zahrali jeho zverenke do karát. Gutová-Behramiová je už dlhé roky hviezdou na dlhých lyžiach. Vlhová sa – hoci expresne rýchlo – stále iba učí, ako robiť dlhé oblúky vo vyše stokilometrovej rýchlosti. Líderka Svetového pohára si situáciu uvedomuje.

„Pre mňa je len dobré, že sa nesúťažilo, lebo Lara je lepšia v rýchlostných disciplínach. Nechcem to však takto riešiť. Keby sa išlo, bojovala by som, keď nie, zlepšilo mi to pozíciu,“ povedala 25-ročná Slovenka pre RTVS.

Jedným dychom však dodala, že prípadný superobrovský slalom by pre ňu i jej súperky nebol jednoduchý.

„Na prehliadke trate to bolo ťažké, videli sme asi na jednu bránu. Určite nie je dobré, že musíme čakať, neustále musím posúvať aj koncentráciu,“ doplnila Vlhová po prehliadke trate.

Gutová-Behramiová už taká šťastná nebola, čo je pochopiteľné. Pravidlo Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) o zákaze presúvania a prehadzovania poradia disciplín vo finále Svetového pohára jej vzalo dve veľké šance. Nepovažuje to za férové a dúfa, že toto pravidlo zrušia.

"Spravodlivosť vyzerá inak. Nie je to výhovorka. Mala som pred týmto finále dostatok možností, aby som získala viac bodov.

Nebolo by však na škodu, keby sa FIS jedného dňa zamyslela nad tým, že by bolo dobré mať od začiatku sezóny rovnaký počet pretekov v každej disciplíne. Budúci ročník sa ide deväť slalomov a päť super G…“ cituje rodáčku z Ticina švajčiarsky denník Blick.

Takmer celú sezónu na čele

Situácia Vlhovej a Gutovej-Behramiovej je nasledovná.

Dvadsaťpäťročná Liptáčka vedie pred záverečnými dvomi pretekmi sezóny – sobotňajším slalomom (10.30/13.30) a nedeľňajším obrovským slalomom (9.00/12.00) – o 96 bodov.

Lenže Švajčiarka išla naposledy slalom pred štyrmi rokmi a v Lenzerheide potvrdila, že v najtočivejšej disciplíne v sobotu nenastúpi.

Ak Vlhová zaboduje v jedných z dvoch pretekov – podľa pravidiel finále SP boduje iba najlepšia pätnástka (posledná získa 16 bodov) – získa lyžiarsku nesmrteľnosť.

Vlhová bola podstatnú časť sezóny na líderskej pozícii. Dostala sa na ňu po prvom slalome sezóny v Levi 21. novembra 2020.

Odvtedy ju iba na štrnásť dní na prelome februára a marca zosadila Gutová-Behramiová. Vlhová sa však po výkonoch v Jasnej a v Aare znova vrátila na prvé miesto.

Okrem toho bojuje aj o malý krištáľový glóbus v slalome. Zatiaľ vedie o 22 bodov pred Katharinou Liensbergerovou, tretia Mikaela Shiffrinová stráca 37 bodov.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

"Štyri dni tu sneží a je tu aj hmla. Na trati to bolo vyhrnuté, ale okolo bolo veľa snehu. Počasie sa neskôr zlepšilo, ale už bolo neskoro na odjazdenie super G.

Čo to pre nás znamená? Ideme na tréning. Makáme neustále – vo štvrtok sme trénovali slalom a obrák, v piatok budeme slalom," načrtol Boris Vlha vo štvrtok popoludní ďalšie plány a odmietol komentovať prípadné kalkulácie.

Aké typické pre čoskoro najlepšiu lyžiarku súčasnosti a jej tím. Namiesto špekulovania ďalej tvrdo trénujú. Práve to oddeľuje dobrých od najlepších…

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021 #Lara Gutová-Behramiová