Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príliš nebezpečné. Radikálne riešenie priblížilo Vlhovú k trónu

Bola dobre naladená a pripravená odštartovať. Kondičný tréning pod vedením Mateja Gemzu a Livia Magoniho si užila. Dokonca v ňom predviedla dvadsať koníčkov s futbalovou loptou.

17.03.2021 09:16
Petra Vlhová Foto: ,
Spokojná Petra Vlhová v Aare.
debata (9)

Aj takto si Petra Vlhová krátila čakanie na súťažný štart v Lenzerheide. Nedočkala sa ani na tretí deň.

V chýrnom švajčiarskom stredisku, ktoré je dejiskom finále Svetového pohára alpských lyžiarok, si robí príroda, čo chce.

Kvôli hmle, veľkej snehovej nádielke a vetru museli organizátori zrušiť stredajší zjazd. Priblížili tak Slovenku k veľkému krištáľovému glóbusu.

„Neviem si predstaviť, že by sa súťažilo,“ napísal Pravde Vlhovej brat a manažér Boris a poslal dve fotky zasneženého i zahmleného Lenzerheide. „Ideme na tréning obrovského slalomu,“ rozlúčil sa.

Zasnežené Lenzerheide. Foto: BORIS VLHA
161490755 264666625163189 2267241182811141002 n Zasnežené Lenzerheide.

Vzali Gutovej najväčší tromf

Do konca Vlhovej sezóny tak zostáva trojo pretekov – štvrtkový super G (9.30), sobotňajší slalom (10.30 a 13.30) a nedeľňajší obrovský slalom (9.00 a 12.00). Líderka Svetového pohára vedie pred Larou Gutovou-Behramiovou o 96 bodov.

Radikálne i logické rozhodnutie zahralo Vlhovej do karát. Výkonnostný rozdiel medzi ňou a o štyri roky staršou Gutovou-Behramiovou je v zjazde najväčší. Dvadsaťdeväťročná rodáčka z Ticina prišla o veľkú šancu znížiť manko na svoju súperku.

"V stredu by to neboli bezpečné preteky. Hore na štarte bolo 30–40 centimetrov čerstvo napadnutého snehu.

Navyše, nebolo nič vidieť a do toho ešte aj fúkal vietor. V cieli bolo zhruba dvadsať čísiel snehu. Je logické a správne, že zrušili zjazd," informoval z Lenzerheide Vlhovej tréner i servisman Matteo Baldissarutti.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Kompetentní urobili všetko preto, aby sa mohli preteky odjazdiť. Dlhé hodiny usilovne pracovali desiatky dobrovoľníkov na odprataní snehu a príprave zjazdovky do spôsobilého stavu.

Chceli zvýšiť šance Gutovej-Behramiovej i Marcovi Odermattovi – ktorý stráca na lídra medzi mužmi Alexisa Pinturaulta 31 bodov – dostať sa na prvú priečku.

"Je náročné plánovať v tejto situácii a nestratiť pri tom koncentráciu. Podľa rozhodnutia pôjdeme buď súťažiť, alebo si dáme kondičný tréning, prípadne nejaké cvičenia na lyžiach.

Uvidíme, ako to dopadne. Nikdy sme sa s Petrou nerozprávali o zrušení pretekov alebo niečom podobnom.

Nechceme ju vyrušiť, fakty sú jasné. Do konca zostáva ešte niekoľko pretekov a my v nich musíme byť rýchli," informoval ešte v utorok hlavný tréner Magoni.

Ohrozený je aj super G

Fakty sú naozaj jasné. Vlhovú čakajú po novom už len troje preteky. Navyše, v slalome Gutová-Behramiová neštartovala už vyše štyroch rokov.

Kvôli špecifickým pravidlám môže nastúpiť do sobotňajšieho slalomu so solídnym štartovým číslom.

Ak chce manko na Vlhovú zmazať, musí skončiť minimálne na poslednom bodovanom 15. mieste. V tom prípade by si v celkovom hodnotení polepšila o 16 bodov.

V obrovskom slalome je výkonnosť oboch rivaliek podobná. Vlhová naposledy zažiarila v Jasnej, kde ovládla ostatný obrák sezóny. Predtým vynikajúca Gutová-Behramiová skončila deviata a skomplikovala si svoju situáciu.

Švajčiarska špecialistka na rýchlostné disciplíny má nad Vlhovou prevahu aj v superobrovskom slalome. Ten štvrtkový je však ohrozený kvôli ďalším vrtochom počasia.

"Zatiaľ nevieme, ako to bude vyzerať pred super G. Zdá sa, že nebude snežiť. Opäť však svoju rolu môže zohrať hmla. Nebude jednoduché odštartovať.

Pre Petru, ktorá v Lenzerheide ešte v rýchlostných disciplínach neštartovala, to v týchto podmienkach bude náročné. V stredu sme absolvovali tréning obrovského slalomu a vo štvrtok ideme na to," doplnil Baldissarutti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Lara Gutová-Behramiová