Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S hadom na ramene. Kráľovná Tiril sa dočkala uznania

Línia medzi úspechom a neúspechom je nesmierne tenká. Rokmi potvrdené pravidlo platí v každom športe vrátane biatlonu. Neveríte? Spýtajte sa Tiril Eckhoffovej.

17.03.2021 17:30
Tiril Eckhoffová Foto: ,
Tiril Eckhoffová je neohrozenou suverénkou tejto sezóny.
debata (1)

Na vlaňajšie MS prišla ako veľká favoritka, ale nečakane zlyhala. Sklamanie pokračovalo na posledných pretekoch sezóny, kde prišla o celkový triumf v seriáli Svetového pohára na záverečnej streľbe.

Odpoveď nórskej rakety na nepriazeň osudu je obdivuhodná. V tejto sezóne dosiahla už 12 individuálnych triumfov a v predstihu si zabezpečila veľký krištáľový glóbus.

„Pred pár rokmi sa mi o niečom takom ani nesnívalo. Najmä po tom, ako ma viacerí odpísali. Som rada, že som umlčala neprajníkov tým najlepším spôsobom,“ vraví hviezdna pretekárka.

Talent bez sebavedomia

Nórsko patrí medzi tradičné biatlonové veľmoci a konkurencia je obrovská. Do národného tímu sa dostanú len tí najlepší, ktorí musia splniť najprísnejšie kritériá.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tiril Eckhoff (@tirileckhoff)

Eckhoffovú od začiatku kariéry považovali za veľký talent. Dlho však nevedela naplniť potenciál a kompetentní o nej začali pochybovať. Dospela až do bodu, keď po olympijskej sezóne 2017/2018 zvažovala koniec kariéry a to aj napriek tomu, že v Pjongčangu získala dva cenné kovy.

„Hoci sa mi podaril kvalitný výsledok, veľa ľudí mi pripomínalo len neúspechy. Bola som znechutená a mala všetkého plné zuby. Pomohla mi zmena, o ktorej som si na začiatku myslela, že vôbec nebude fungovať,“ ozrejmuje.

Na mysli má angažovanie Patricka Obereggera. Taliansky kouč prebral pozíciu šéftrénera nórskej reprezentácie v roku 2018 a Eckhoffovej progres odvtedy stúpa.

"Tiril má nespochybniteľný talent, ale dlho bojovala s nízkym sebavedomím a kolísavou mentálnou formou. Počas uplynulých sezón však urobila úžasný pokrok a všetkým biatlonovým expertom dala najavo, že sa v nej mýlili.

Zlepšila nasadenie v bežeckej stope a sústredenie na strelnici, k čomu jej okrem Obereggera pomohol aj ďalší tréner Sverre Kaas," vysvetľuje pre Pravdu športový novinár Sindre Lie, ktorý pokrýva biatlon v najpredávanejšom nórskom denníku Dagbladet.

Tiril Eckhoffová. Foto: SITA/AP, Pavlicek Lubos
Tiril Eckhoffová Tiril Eckhoffová.

Kľúčová psychika

Eckhoffová priznáva, že jednu z kľúčových úloh zohrala príležitosť učiť sa od najlepších. Na začiatku profikariéry jej pomohla krajanka Tora Bergerová.

Legendárna pretekárka počas sezóny 2012/2013 vyhrala 11 pretekov – nórsky rekord, ktorý Eckhoffová prekonala minulý týždeň v Novom Meste na Morave.

„Sledovala som nielen Toru, ale aj Liv Grete Skjelbreidovú. Aj ony sa museli počas kariéry vyrovnať s občasnými neúspechmi. Posilnilo ich to a podobný prístup som začala aplikovať aj na sebe,“ pokračuje.

Signifikantný zlom prišiel až s príchodom Obereggera. Štyridsaťdvaročný kouč zapracoval nielen na jej streleckej technike, ale i na psychike.

„Tá hrá u žien oveľa väčšiu úlohu ako u mužov. Schopnosť preniesť tréningový výkon do pretekov je zásadná. V správnom momente musíte nájsť tie správne slová,“ tvrdí taliansky odborník.

Počas tréningu s Eckhoffovou používal aj netradičné metódy. Pri streľbe jej na rameno položil hada alebo z reproduktorov pustil nahlas rockovú hudbu. Všetko s jedným cieľom – na strelnici dosiahnuť čo najväčšiu sústredenosť.

"Okrem týchto faktorov jej pomohol aj vek. Tridsaťročná Tiril je odlišná od Tiril, keď mala 23 rokov. Dospela, je fyzicky i mentálne silnejšia. Po neúspechu na vlaňajších MS začala pravidelne spolupracovať so športovým psychológom.

Oberegger zmenil jej prístup k tréningom i súťaženiu, ale najväčší kus práce musela odviesť sama. Teraz zaslúžene zbiera ovocie svojej snahy," pokračuje Lie.

Jedlo, spánok a sex

Úžasná sezóna v podaní Eckhoffovej, ktorú okrem veľkého glóbusu ozdobila aj šiestimi medailami z MS v Pokljuke, postavila celé Nórsko do pozoru. Razom ju začali prirovnávať k Therese Johaugovej, ktorá suverénne kraľuje bežeckému lyžovaniu.

„Práve ony dve sú momentálne najlepšie športovkyne na svete. Nikto iný nedominuje vo svojej kategórii tak, ako Tiril s Therese. Niet o tom žiadnych pochýb,“ hlása Ola Lunde, biatlonový expert nórskej televízie NRK.

Eckhoffová získava popularitu a priazeň fanúšikov nielen vďaka výkonom v stope a na strelnici. Sympatická blondínka so širokým úsmevom zvykne prekvapiť aj bezprostredným správaním.

„Ako strávim vianočné sviatky? Budem veľa jesť, spať a venovať sa sexu s priateľom,“ odpovedala novinárom vlani v Hochfilzene.

Namiesto prehnanej prezentácie na sociálnych sieťach sa venuje koníčkom, ktoré sú blízke aj bežnému ľudu – napríklad štrikovaniu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tiril Eckhoff (@tirileckhoff)

„Ide o skvelú meditačnú činnosť. Štrikovanie je dobré pre správne mentálne nastavenie. A navyše je to veľká zábava,“ pochvaľuje si. Skromné správanie a osobnosť bez hviezdnych manierov jej doma vyniesli post športovej celebrity.

"Jednoznačne u nás patrí medzi najpopulárnejšie športovkyne. Veľa Nórov sa v nej vidí. Súcitili s ňou, keď sa roky trápila a nemohla sa dostať medzi elitu. Teraz, keď vidia, že tvrdá práca sa jej vyplatila, sú za ňu veľmi šťastní.

Fanúšikovia, ktorí pozorne sledovali jej kariéru, jej úspech doprajú, pretože si ho sama vybojovala. Nóri sú na podobné príbehy svojich športových hviezd veľmi hrdí," dodáva Lie.

Biatlonová sezóna sa skončí počas tohto víkendu záverečným kolom SP v Östersunde. Na programe sú troje individuálne preteky, v ktorých čaká na Eckhoffovú veľká výzva – prekonať absolútny rekord 14 triumfov legendárnej Švédky Magdaleny Forsbergovej.

„Vyhrať trikrát za tri dni je takmer nemožné. Avšak pre úspech urobím maximum, pretože takáto sezóna sa vyskytne raz za život. Verím, že ju zakončím na víťaznej vlne,“ želá si najlepšia biatlonistka planéty.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v biatlone #Tiril Eckhoffová