Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej triumf? Slovenskému lyžovaniu neprinesie nič

Počasie vie byť mimoriadne nevyspytateľné. Medzi športovcami to častejšie pociťujú lyžiari. Dôkazom je aj finále Svetového pohára v alpských disciplínach.

16.03.2021 18:49
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (24)

Sneh a silný vietor postavili organizátorov v Lenzerheide pred neľahkú voľbu. Buď naplánujú na stredu dva tréningy i dvoje pretekov v zjazde mužov i žien, alebo súťaže zrušia. Vybrali si prvú možnosť, druhá by Petre Vlhovej výrazne priblížila veľký krištáľový glóbus.

Nateraz sa líderka – pred Larou Gutovou-Behramiovou vedie štvoro pretekov pred koncom o 96 bodov – musí pripravovať na stredajší zjazd. Je na programe o 11.00, ešte predtým musia pretekárky povinne absolvovať meraný tréning.

„Ak chcú mať v Lenzerheide zjazd, toto je posledná alternatíva,“ tvrdí expert a tréner Timotej Zuzula.

Očakávali ste takéto riešenie?

Je to jediná možnosť. Na finále Svetového pohára sa nemôže prehadzovať poradie disciplín a času je minimum. Museli všetko nahustiť do jedného dňa.

V stredu sa pôjdu tréningy i zjazdy mužov aj žien. Bude to veľmi natesno, nemyslíte?

Nemajú na výber, počasie neovplyvníte.

Nespomínam si, kedy som niečo takéto zažil…

To sme dvaja, radšej sa pozerám dopredu ako do minulosti (úsmev). Stáva sa, že sa rušia preteky, finále Svetového pohára nemôže byť výnimkou, pokiaľ je proti počasie.

Ak chcú mať v Lenzerheide zjazd, toto je posledná alternatíva. Ak sa dnes neuskutoční, nepôjde sa vôbec.

Prečo je nutné, aby sa pred zjazdom išiel aj tréning?

Zjazd je disciplína, pri ktorej pretekári dosahujú najvyššiu rýchlosť. S tým rastie aj nebezpečenstvo a riziko zranenia. Tréning je nutný, také sú pravidlá.

Čo by prípadné definitívne zrušenie zjazdu znamenalo v boji o veľký krištáľový glóbus?

Petra by bola k nemu o jedny preteky bližšie. Lara by prišla o dôležitú súťaž i body, lebo sa jej v zjazde darí. Vlhová však v ňom ukazuje obrovský potenciál.

Treba si uvedomiť, že rýchlostné disciplíny jazdí iba druhú sezónu a je schopná byť medzi najlepšími. To je obdivuhodné.

Timotej Zuzula. Foto: SITA
Timotej Zuzula Timotej Zuzula.

Bola by škoda, keby sa finále Svetového pohára uskutočnilo s neúplným programom?

Nuž, lyžovanie sa odohráva iba vo vonkajších priestoroch. Príroda je silnejšia, niekedy jej musíme ustúpiť. Každý musí počítať s týmto rizikom.

Keď je možnosť, preteky sa nahrádzajú v iných termínoch. Viackrát sme to videli aj v tejto sezóne. Máme však aj príklad, keď sa to nestalo. Trebárs obrovský slalom v Semmeringu – Petra viedla po prvom kole, druhé sa už nekonalo. Finále Svetového pohára je však špecifické, tam sa preteky nenahrádzajú.

Čo môže znamenať zisk veľkého krištáľového glóbusu pre Vlhovú?

Splní si veľký cieľ, ktorý si pred sezónou stanovila. Bolo by to zaslúžené víťazstvo, Petra bola s malou pauzou takmer celú sezónu na čele celkového hodnotenia a odjazdila všetky preteky. Vidím však aj viaceré iné benefity.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Napríklad?

Pre celý náš národ by to bola v tejto neľahkej pandemickej situácii obrovská vzpruha. Ľudia môžu vidieť Slovenku bojovať o post najlepšej lyžiarky na svete. Týmto spôsobom môžu chrániť seba pred vírusom i fandiť.

Lyžovanie je celosvetový fenomén. Slováci ho majú v obľube, radi chodia na hory. Môže im byť tento triumf o čosi bližší aj z tohto hľadiska?

Uviedol by som príklad. Hovorí sa, že hokej je národný šport. Nepoznám slovenskú rodinu, ktorá by šla z Bratislavy dovolenkovať na popradský zimný štadión.

Veľa hokejistov ide oddychovať na hory s lyžami. Masovosť je obrovská, lenže záujem o výkonnostný šport je minimálny. V každej obci máme futbalové ihrisko. Je to skvelé, nemám nič proti tomu.

Len ma zaujíma, prečo v národných parkoch, kde sú lanovky a zjazdovky, nemáme vyhradené priestory pre rozvoj talentov, ktoré pomýšľajú na profesionálnu kariéru? Dvoj- či trojhodinové lyžovanie nestačí na to, aby ste prerazili vo svete.

Petra Vlhová ovládla obrovský slalom v Jasnej Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) sa teší z víťazstva v...

Futbal je predsa len masovejší šport ako lyžovanie. A dôležitú rolu zohrávajú aj financie…

To nespochybňujem. Bodaj by pribúdalo čo najviac ihrísk a nielen futbalových, aby sa deti mohli hýbať. Ide mi len o to, že sa na lyžovanie zabúda. Som presvedčený, že by vybudovanie spomínaných vyhradených miest stálo menej prostriedkov, ako stavba futbalového štadióna.

Dlhodobo máme výsledky, ale deti nemajú kde vyrásť na to, aby konkurovali špičke. Keď moja dcéra Veronika ukončila kariéru (v marci 2018, pozn.), upozornil som kompetentných na túto situáciu.

Aká bola reakcia?

Povedali mi, že to budú riešiť. Výsledok? Išlo to do zabudnutia.

Môže byť veľký glóbus symbolom zmeny pomerov v slovenskom lyžovaní?

Nie. Bude sa o tom hovoriť a písať týždne, možno mesiace. Lenže na slovenské lyžovanie nebude mať najprestížnejšia trofej žiadny vplyv. Možno na zopár rodičov a detí, ktoré sa Petre budú chcieť priblížiť, ale inak ten úspech z tohto hľadiska zapadne prachom – rovnako, ako všetky predošlé.

Prečo?

Všetci vieme, aká je situácia. Slováci pred štyrmi rokmi ukázali, že môžu byť úspešní aj v tímovej súťaži na majstrovstvách sveta. V St. Moritzi získali striebro, ale nič sa nezmenilo.

Veci sa nepohli. Doteraz nemáme štartovací mechanizmus, nie je zabezpečený tréningový kopec pre nádejných reprezentantov. Alpské lyžovanie už dlhodobo dosahuje výborné výsledky, ale veci sú naďalej na bode mrazu.

Neočakávam, že to veľký glóbus zmení. Momentálne sme schopní za desať rokov vychovať jedného lyžiara, ktorý uspeje vo Svetovom pohári. Bol by som rád, keby sme toto obdobie skrátili.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba