Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

S Vlhovcami sme lyžovaniu obetovali všetko. Veľmoci to nechápu

Vo Svetovom pohári alpských lyžiarov jazdí jedenástu sezónu. Zažil skvelé momenty i ťažké chvíle. Oboje aj v tomto ročníku. Beztak má pre Adama Žampu (30) historickú bodku.

16.03.2021 05:30
Adam Žampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata (9)

Aj napriek problémom s chrbtom sa ako prvý slovenský pretekár kvalifikoval na finále elitného seriálu.

Rodák z Kežmarku okrem ôsmej priečky na majstrovstvách sveta v Cortine d’Ampezzo sedemkrát zabodoval a s prehľadom sa dostal medzi najlepších 25 pretekárov obrovského slalomu, ktorí majú právo štartu v Lenzerheide.

„Budem rád, keď predvediem dve výborné jazdy,“ vraví pred sobotňajšími pretekmi.

Adam Žampa, prvý slovenský lyžiar, ktorý sa dostal na finále Svetového pohára. Ako vám to znie?

Je super byť v niečom historicky prvý. Má to pre mňa veľkú cenu. Po obrovskej drine si plním detský sen. O to viac si to vážim.

Je to úspech, ktorý si v elitnom seriáli najviac ceníte?

Svetový pohár jazdím jedenástu sezónu. Mal som vyrovnané výsledky celý ročník. Je to dôkaz, že patrím do úplnej špičky. Cením si však aj ôsme miesto z tohtoročných majstrovstiev sveta, tímové striebro z MS 2017 či 5. miesto v Kitzbühli, len pár stotín za pódiom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Zampa (@adamzampa13)

V Lenzerheide ste vo Svetovom pohári nikdy neštartovali. Poznáte tamojší kopec?

Raz som tam išiel Európsky pohár. Tamojšia zjazdovka vám nič nedaruje. Hore je extrémne strmá, dole musíte mať rýchlosť zo strminy. Budem rád, keď predvediem dve výborné jazdy. Potom sa už budem len pripravovať na olympijskú sezónu.

Aké sú hlavné dôvody tohto úspech?

Počas prvej vlny korony som bol doma najdlhšie za posledných desať rokov. Mal som dostatok času premýšľať nad mnohými vecami. Zistil som, že mám obrovské šťastie, lebo si žijem svoj sen. Užívam si to, človek nikdy nevie, kedy sa to môže skončiť.

Podarilo sa vám to aj s boľavým chrbtom. Už vás nelimituje?

To je záhada aj pre mňa… Chytilo ma to hneď na začiatku sezóny, bolí ma už od decembra. Párkrát som sa nevedel postaviť z postele. Šesť dní pred šampionátom v Cortine d’Ampezzo som nevedel chodiť. Pomohli mi lekári, ale stále idem cez bolesť. Po sezóne potrebujem dlhú regeneráciu.

Adam Žampa. Foto: SITA/AP, Gabriele Facciotti
Adam Žampa Adam Žampa.

Nemali ste počas sezóny aj čierne myšlienky, že by ste ročník ukončili predčasne?

Akceptoval som pauzu i vynechanie slalomov. Ukončenie sezóny som však nechcel pripustiť. V obráku mi sadol materiál, vyjazdil som si lepšie číslo a cítil sa sebaisto.

Pomohlo vám, že ste sa sústredili výhradne na obrovský slalom?

Skúsil som to a vyšlo to. V budúcej sezóne bude obrák určite prioritou. Mám viac času zamerať sa na väčšie detaily. Obrák je najnáročnejšia disciplína. Mladí sa tlačia dopredu, starší nechcú ísť do úzadia.

V Lenzerheide sa možno budú udeľovať glóbusy aj pre Slovensko. Veríte, že to Petra Vlhová zvládne?

Samozrejme! Vždy som Peti veril a stále to tak je. Zatiaľ to ide tak, ako som tvrdil už pred Jasnou – že Petra vyhrá obrovský slalom a pôjde za glóbusmi.

Tešíte sa, že možno budete pri tom?

Veľmi, lebo to bude pre Slovensko historický moment. Mám radosť z mojej účasti na finále, no úprimne musím povedať, že útoku na veľký glóbus to nesiaha ani po členky.

Čo by jej úspech znamenal?

Bude to obrovská reklama pre Slovensko. Veľmoci nechápu, ako im môžeme konkurovať, keď nás je tak málo. Keď ich nalomíte, dokážete s nimi držať krok. Vlhovci i my sme tomu obetovali všetko.

Začiatky boli veľmi ťažké. Keby neboli, na vrchole by boli všetci. Podriadili sme lyžovaniu celý život. Nie je to ľahké, ale možno práve to robí Vlhovú i Žampovcov silnejšími. Veľa sme si vydreli, ale aspoň za seba poviem, že to stálo za to. Neľutujem.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Adam Žampa #Svetový pohár v alpskom lyžovaní