Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazka odvrátila blamáž veľmoci. Shiffrinová: Kathi a Petra sú veľmi silné

Veľa času nezostáva. Rakúskym lyžiarkam hrozí sezóna bez víťazstva vo Svetovom pohári. Aj týmito slovami minulý týždeň viaceré zahraničné médiá upozorňovali na situáciu, ktorá mohla nastať vôbec prvýkrát.

15.03.2021 07:50 , aktualizované: 11:02
Katharina Liensbergerová Foto: ,
Víťazku sobotňajšieho slalomu Katharinu Liensbergerovú a druhú Mikaelu Shiffrinovú (vľavo) doplnila na pódiu Švajčiarka Wendy Holdenerová.
debata (4)

Napokon k hroziacej „smutnej premiére v 55-ročnej histórii SP“, ako napísal minulú stredu Kronen Zeitung, neprišlo. Vďaka Katarine Liensbergerovej.

Tá sa v sobotu vo švédskom Are dočkala slalomového víťazstva. Úradujúca majsterka sveta sa po viacerých druhých miestach tešila v prestížnom kolotoči prvýkrát v kariére.

Ukončila tiež šesťročné čakanie rakúskej lyžiarky na triumf v najtočivejšej disciplíne. Naposledy sa to podarilo v novembri 2014 Nicole Hospovej.

"Mala som pocit, že lietam. Bol to let zhora nadol. Dala som do toho všetko a je to naozaj úžasné.

Ak robíte niečo, čo máte radi a dáte do toho všetku energiu, môžete to dosiahnuť," citovala Liensbergerovú agentúra AP. Tento rok chýbala na slalomovom pódiu jediný raz.

„Je to neuveriteľné, ale viem, čo som pre to spravila. Urobila som svoju prácu a stačilo to. Je to úžasné,“ rozplývala sa o dva týždne 24-ročná rodáčka z Feldkirchu.

Vyťažila aj z chyby Petry Vlhovej v prvom kole, ktorá však napriek nej postúpila a posunula o 19 miest.

Mikaelu Shiffrinovú, ktorá v sobotu oslávila 26. narodeniny, Rakúšanka odsunula na druhú priečku.

„Vedela som, že Liensbergerová bude veľmi tlačiť, snažila som sa o to aj ja,“ uviedla Američanka pre Skiracing.com.

Sobotňajší výsledok zdramatizoval boj o malý krištáľový glóbus. Pred finále v Lenzerheide vedie Vlhová pred Liensbergerovou o 22 bodov, Shiffrinová na Slovenku stráca 37.

Rodáčka z Vailu priznala, že veľmi nečakala svoj návrat do zápolenia o trofej.

„Jedinou istotou, ktorú môžete očakávať, je vzrušujúca šou. Kathi a Petra sú veľmi silné. Nie som úplne mimo boja, čo je po piatku trochu prekvapením,“ doplnila Shiffrinová. Tá sa v prvom slalome vo švédskom stredisku nevyhla chybe a skončila tretia.

Shiffrinová je šesťnásobnou víťazkou disciplíny, vlani ju z trónu zosadila Vlhová.

V Are sa darilo aj ďalšej Američanke Paule Moltzanovej. V sobotu skončila piata, čo je pre ňu doterajšie maximum v slalome.

„Som superšťastná. Podarilo sa mi úspešne dokončiť štyri kolá za sebou, tvrdo som na tom pracovala počas celej sezóny. Môžem vám sľúbiť, že celý môj tím v blízkej budúcnosti predvedie veľa skvelých vecí,“ povedala 26-ročná Moltzanová.

Vlhová vstúpi do finálového týždňa v boji o veľký glóbus s 96-bodovým náskokom pred Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou.

V stredu je na programe v Lenzerheide zjazd, vo štvrtok super G, organizátorov však straší nepriaznivá predpoveď počasia. Bodku za sezónou by podľa plánu mali dať slalom (v sobotu) a obrovský slalom (v nedeľu).

Fakty zo Svetového pohára:

Celkové poradie (po 29 z 33 súťaží): 1. VLHOVÁ 1352 b, 2. Lara Gutová-Behramiová 1256, 3. Gisinová 1025, 4. Shiffrinová 915, 5. Marta Bassinová 840, 6. Federica Brignoneová 817.

Poradie v slalome (8 z 9): 1. VLHOVÁ 612 b, 2. Liensbergerová 590, 3. Shiffrinová 575, 4. Michelle Gisinová (Švaj.) 431, 5. Holdenerová 415, 6. Dürrová 217.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Katharina Liensbergerová