Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj majster tesár sa utne. Vlhová nelamentuje, išla all-in

Niekedy je všetko pripravené dokonale a človek dúfa, že to dopadne tak, ako si zaumienil. Život - ani jeho športová zložka - však takto nefungujú. Aj v tom je jeho krása.

14.03.2021 06:31
SR Slovensko Lyžovanie SP obrovský slalom ženy... Foto: ,
Petra Vlhová
debata (37)

Petra Vlhová si sobotňajší slalom Svetového pohára v Aare predstavovala určite inak. Minimálne jeho prvú časť, respektíve prvých šesť-sedem oblúkov úvodného kola. Tie zvyšné – do cieľa tej i druhej jazdy – boli presné.

Majster tesár sa však uťal. Na začiatku trate, ktorú postavil jej kouč. Aká značná výhoda to je?

Minimálne pretekárke postaví štýl trate, aký jej vyhovuje. Pravidlom je aj pravidelný tréning na identickej trati v rámci prípravy.

Matej Gemza a Vlhová sa dohodli, ale priamy nájazd na dvojbránu znamenal neželanú akrobaciu a takmer vypadnutie. Bolo by iba tretie v sezóne.

Podobných chýb v ročníku spravila zverenka hlavného trénera Livia Magoniho toľko, že by vám na ich spočítanie stačili prsty na jednej ruke.

Stalo sa a odvtedy Vlhová naháňala zajaca za chvost. Poriadne sa zapotil. Z tesného postupu do druhého kola – pred 31. Sarou Raskovou mala náskok len 0,30 stotiny sekundy – sa stal neuveriteľný posun.

Vlhová sa vyšplhala vďaka najrýchlejšiemu druhému kolu zo všetkých z 27. miesta na ôsme. Namiesto nuly do bodovej kolónky, ktorú by si po spomínanej chybe pripísala drvivá väčšina lyžiarok, ich získala 32.

Oproti piatkovej víťaznej stovke je to o dve tretiny menej. Lenže stále o 32 viac, ako keby sa opustila a preteky zabalila hneď v úvode.

To nie je Vlhovej štýl. Dvadsaťpäťročná Liptáčka nechcene úplne otočila dramaturgiu slalomu z pohľadu slovenských divákov.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Kým v predošlých sa rozhodovalo v záverečných minútach, v sobotu to mala Vlhová za sebou hneď na začiatku a väčšinu druhého kola len sledovala prichádzajúce súperky v červených číslach.

Bol to ďalší dôkaz, ako veľmi si chce splniť sen o titule najlepšej lyžiarky sveta. Po šialenej a psychicky vyčerpávajúcej sobote je k nemu znova o čosi bližšie. Navyše, zostáva líderkou aj v hodnotení slalomu.

„V druhom kole som musela poriadne riskovať. Nemala som čo stratiť, preto som všetko stavila na jednu kartu. Chcela som zo seba vydať maximum. A potom som už mohla len čakať, ako to dopadne,“ povedal Vlhová po druhom kole pre ORF.

Dvadsaťpäťročná Liptáčka má pred sebou už len jedinú zastávku. Svetový pohár vyvrcholí vo švajčiarskom Lenzerheide (15. – 21. marca).

Postupne sa pôjdu dva tréningy zjazdu, zjazd, superobrovský slalom, slalom a sezóna vyvrcholí budúcu nedeľu obrovským slalomom.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021