Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová nie je chladnička. Keď spraví chybu, nevyhovára sa

Poznajú sa roky. Spolupracujú prakticky od začiatku veľkej kariéry. Šimon Klimčík dohliada na kondičnú prípravu Petry Vlhovej a počas sezóny sa od nej nepohne ani na krok.

09.03.2021 06:00
Petra Vlhová Foto: ,
Radosť Petry Vlhovej po tom, ako zvíťazila v obrovskom slalome v Jasnej.
debata (20)

Pochopiteľne, nechýbal ani cez víkend v Jasnej. V horách, v ktorých vyrástla nielen slovenská lyžiarska superhviezda, ale aj on.

"Dúfam, že nám nevypadne signál. Som pri jaskyniach, bol som si na skialpových lyžiach vyvetrať hlavu. Aj ja mám stres, nikto z tímu nesmie teraz robiť chyby.

Petra je unavená fyzicky aj psychicky, my ostatní iba mentálne. Každý si to kompenzuje po svojom. Livio Magoni napríklad beháva," vraví 27-ročný niekdajší hokejista.

Petra sa navonok zdá ako chladná profesionálka. Ako ju poznáte vy?

Keď treba, vie sa aj rozplakať. Má také aj onaké dni. Je to žena, my chlapi sme predsa len o niečo tvrdší, ale to je prirodzené.

Nie je však ani žiadna bábovka. Minulý týždeň v Jasnej sa zranila, no na druhý deň už trénovala. Vo svojom repertoári má rôzne emócie, nie je chladnička.

Šimon Klimčík na archívnej snímke. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Šimon Klimčík Šimon Klimčík na archívnej snímke.

Vie sa aj poriadne nahnevať?

Keď sa to stane, väčšinou sa so mnou tri dni nerozpráva (smiech). Každý to máme inak – ona sa uzavrie do seba. Nepotrebuje po druhých kričať.

Fungujeme spolu šesť či sedem rokov, máme blízky vzťah, to však neznamená, že si len pritakávame. Nikam by nás to neposunulo.

Videli ste u nej už niekedy emócie ako v nedeľu v Jasnej?

Keď prvýkrát vyhrala obrovský slalom v Semmeringu. Vtedy bola naozaj šťastná. Aj triumfy vo Flachau či v Záhrebe boli emotívne. Ak víťazstvo v Jasnej nie je u nej najvyššie, tak určite aspoň na porovnateľnom mieste ako spomínané preteky.

Petra Vlhová ovládla obrovský slalom v Jasnej Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) sa teší z víťazstva v...

Pre vás ako Liptáka – je tento triumf cennejší ako napríklad medaila z majstrovsti­ev sveta?

Pre mňa znamená triumf v Jasnej najviac. Tak ako Peťa alebo jej brat Boris, aj ja pochádzam z Liptovského Mikuláša. Podarilo sa nám to na domácom kopci, veľmi si to cením.

Na MS bola strieborná – nie je to na zahodenie, ale ani víťazstvo. Posledný triumf znásobuje aj fakt, že ho nikto nečakal. V obráku sa jej v poslednom čase príliš nedarilo.

Navyše, súťažiť na rodnom kopci sa jej už nemusí podariť…

Som optimista, verím, že ešte raz ju to zastihne. O päť rokov bude mať 30, jej kariéra sa bude blížiť ku koncu. Hádam to vyjde.

Peter Sagan po každom triumfe ďakuje celému družstvu a po pretekoch sa v tímovom autobuse striedmo oslavuje. Ako funguje Vlha tím?

Ako kedy. Niekedy sa vyhrá a človek si to ani neuvedomí. Zanikne to v mori povinností – od otázok novinárov až po dopingovú kontrolu. Potom nasleduje balenie a presun do iného dejiska.

Je to zhon, o oslave nemôže byť ani reč. Po záverečných pretekoch Svetového pohára si nejakú oslavu doprajeme – vlani sme grilovali u Vlhovcov na chalupe v Tvarožnej.

Šimon Klimčík pri tréningu s Petrou Vlhovou. Foto: Oliver Ondráš
Šimon Klimčík, Petra Vlhová Šimon Klimčík pri tréningu s Petrou Vlhovou.

V nedeľu ste si teda nepripili?

Hneď po pretekoch sme sa spolu s Petrou a Borisom vrátili do Mikuláša. Zvyšok tímu zostal v horách. Neviem, ako tam bačovali (úsmev). Ale nejaký aperitív určite bol. Avšak žiadna žúrka do rána, všetci máme pred sebou ďalšie povinnosti.

Bryndzové halušky na obed by ste Petre teraz nezakázali?

Ďalšie preteky nás čakajú až na sklonku týždňa, ak si dá dnes niečo, na čo má chuť, svet sa nezrúti. Raz za čas zhrešiť môže, horšie by bolo, ak by sa to dialo každý týždeň.

Slová Mikaely Shiffrinovej vám náladu nepokazili?

Poviem to na rovinu: nie je to prvýkrát, keď sa niečo riešilo po Petinom víťazstve. Niekedy mám pocit, akoby Mikaela nevedela prehrávať. Rozprával som sa s organizátormi podujatia, vytiahli presné dáta. Čakala iba o niečo dlhšie ako Petra.

Ľudia pri trati možno naozaj mohli mať náhradnú bránu po ruke, ale slová, že Vlhovej pomohli organizátori k víťazstvu, sú riadne mimo. Nech sa na mňa Shiffrinová nehnevá – pretekárka so 70 triumfami vo Svetovom pohári by sa mala vyjadrovať inak.

Vy ako športovec nemáte pochopenie pre takéto emócie po pretekoch?

Lyžiarka jej rangu by mala takúto situáciu zvládnuť. Viete, čo mám rád na Petre? Je úprimná a nehľadá výhovorky, aj keď to nevyjde. Mikaela mentálne nezvládla čakanie, tam je chyba a nikde inde.

Viete, koľko má Vlhová bodov v boji o veľký glóbus?

Tisícdvesto aj nejaké drobné?

Takže rozdiely medzi ňou a Larou Gutovou nemáte v malíčku…

Nie, kdeže. Vieme len, koľko pretekov zostáva do konca a kde môžeme získať najväčšiu porciu bodov. Kľúčové budú dva slalomy v Aare, do Lenzerheide zatiaľ nehľadíme.

Kto je najväčší kalkulátor v tíme?

U nás nikto. Robia to fanúšikovia aj novinári. My sa sústredíme na zajtrajší tréning a potom najbližšie podujatie. V športe naozaj fungujete iba zo dňa na deň, iné sa nevypláca. Napokon, kedykoľvek sa môžete zraniť alebo dostať koronavírus. Nemá zmysel rozmýšľať nad tým, čo bude o dva týždne.

Existuje súvis medzi kondíciou športovca a jeho psychikou?

Keď sa vám darí, necítite ani bolesť. Akoby ste boli nesmrteľný. Energie máte do voza. Aj preto bol víkend v Jasnej veľmi dôležitý. Pomohlo nám aj to, že sa vymenili disciplíny. Petra si v slalome verila a zvýšila sebavedomie.

Ako je na tom teraz v porovnaní s novembrom – koľko energie v nej ešte zostalo?

Nielen fyzických, ale aj psychických síl je menej ako na začiatku sezóny. Ale stále je na tom dobre a odhodlaná bojovať. Teraz je dôležité, aby sme boli všetci koncentrovaní. Aby bolo všetko tip top. Len tak budeme úspešní.

Ste bývalý hokejista – je náročnejšie hrať tri zápasy do týždňa alebo Vlhovej zimný itinerár?

Záleží aj na lige. V KHL prekonávate aj osem časových pásiem a odohráte desiatky zápasov, to môže byť náročnejšie. V slovenskej lige najdlhšie cestujete z Bratislavy do Michaloviec šesť hodín. Do Aare sa ide dva dni.

Cestovanie vyčerpáva. Preto sme radi, keď Petra môže letieť. Nie je rozmaznaná, nemá problém obsedieť v aute, no regenerácia je kľúčová.

Budú posledné dva týždne najmä o psychickom nastavení?

Darmo vám bude hlava fungovať, keď telo vypovie službu. Sú to spojené nádoby. Včera mala Petra voľno, dobíjala baterky.

Koľko dní si môže dovoliť nič nerobiť?

V tejto fáze sezóny maximálne jeden. Väčšinou po pretekoch.

Stačí jej to?

Možno by zniesla aj viac, ale nie je na to priestor. To, že bola v Jasnej, jej veľmi pomohlo. Deň voľna doma sa rovná trom v cudzom hoteli.

Ako budú vyzerať vaše najbližšie hodiny a dni?

V utorok ráno trénujeme slalom, pomôžem trénerom so stavaním trate či časomerom. Okrem toho som k dispozícii aj Petre – s pitným režimom a výživou. Poobede nás zasa čaká kondičný tréning – najskôr silový.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Jasná 2021