Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otec už ani nespáva. Som inde ako pred piatimi rokmi

Najväčšia športová udalosť roka na Slovensku? Jednoznačne! Veľká škoda, že bez divákov...

05.03.2021 15:09
Petra Vlhová Foto:
Tréning Petry Vlhovej v Jasnej.
debata

Svetový pohár v Jasnej počítal s tisíckami domácich fanúšikov, ktorí pomôžu Petre Vlhovej v boji o veľký krištáľový glóbus.

Slovenská hviezda si však musí vystačiť sama a zároveň dúfa, že ju nezradí počasie.

Organizátori menej ako 24 hodín pred štartom pretekov oznámili zmenu v súťažnom programe.

Najväčšie športové podujatie roka na Slovensku.... Foto: Pravda
vlha Najväčšie športové podujatie roka na Slovensku. Po piatich rokoch sa do Jasnej vracia Svetový pohár alpských lyžiarok. O podujatí čítajte v sobotnej Pravde v rubrike Šport a prílohe Víkend.

V sobotu sa pôjde slalom (prvé kolo o 9.30, druhé o 12.30), v nedeľu v rovnakých časoch obrovský slalom.

„Počasie veľmi neriešim,“ vravela Vlhová v piatkovom rozhovore pre slovenské médiá.

Predpoveď počasia spôsobila, že organizátori vymenili poradie disciplín. Je to pre vás veľká komplikácia?

Zmena mi neprekáža. Najdôležitejšie bude, aby nezrušili jednu či druhú disciplínu. V slalome i obráku mám šancu získať body do celkového poradia. Verím, že sa počas víkendu pôjdu oba preteky.

S akými poveternostnými podmienkami počítate?

Mám rovnaké informácie ako všetci ostatní (úsmev). V sobotu má byť v Jasnej polooblačno, organizátori sa však boja hmly. Ak by bola počas obrovského slalomu, preteky by sa zrejme neuskutočnili. Počasie priveľmi neriešim, bude ako bude.

Ako ste sa cítili na oficiálnom tréningu obrovského slalomu?

Tréning bol fajn, i keď náročný, pretože podmienky na trati komplikovala veľká hmla. Potrebovala som stáť na lyžiach, hýbať sa. V stredu a vo štvrtok som trénovala obe disciplíny. Dnes (v piatok, pozn.) som si chcela aj trochu oddýchnuť a neprehnať to. Obrák som si nezvolila kvôli počasiu, ale aj preto, ako sa cítim.

Tréning Petry Vlhovej v Jasnej Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas tréningu v Jasnej.

Niekoľkokrát ste spomenuli, že preorientovať sa z kĺzavých disciplín na technické nie je jednoduché. Ako sa vám to darí teraz?

Áno, je to náročné. Trvá mi približne deň, kým sa adaptujem na slalom a obrovský slalom. Je to úplne iné, iný pohyb. Už sa cítim oveľa lepšie a som pripravená.

Na čo si trúfate počas víkendu?

Chcem predviesť čo najlepšie výkony. Ako vždy dám do toho všetko a uvidíme, na čo to bude stačiť. Pôjdem naplno, pretože už nemám čo stratiť.

Aj keď, samozrejme, v hre je boj o veľký krištáľový glóbus. Ale bez toho, aby som riskovala, tak možno trofej nezískam. Budem riskovať a uvidíme, ako to dopadne.

Petra Vlhová. Foto: TASR/AP, Marco Tacca
Petra Vlhová Petra Vlhová.

Na trati vám bude chýbať povzbudzovanie od fanúšikov, ale prvýkrát v sezóne sa na vás prídu pozrieť rodičia a blízki. Tešíte sa na ich podporu?

Všimla som si, že otec už ani nespáva a veľmi sa teší, že môže prísť na preteky. Chce byť pri tom a sledovať, ako sa darí dcére. Teším sa, že najbližší budú pri mne. Bola by veľká škoda, ak by ma nemohli prísť povzbudiť, pretože predsa len bývajú pätnásť minút od sveťáku. Verím, že mi ich podpora pomôže k čo najlepším výsledkom.

Pred nástupom do pretekárskej bubliny ste strávili krátky čas doma. Oddýchli ste si?

Ťažko povedať, či som to stihla. Priestoru na relax nemám veľa. Každopádne som bola šťastná, že môžem byť doma. Počas sezóny na návštevy najbližších nemám veľa času, krátky oddych ma potešil.

V Jasnej ste súťažili aj pred piatimi rokmi. Prepadne vás pocit nostalgie?

Ani nie, bolo to už veľmi dávno. Som úplne niekedy inde, ako som bola pred piatimi rokmi. Ťažko medzi oboma podujatiami hľadať nejaké podobnosti. Teším sa, že som doma, bude to súťaž, ako každá iná.

Štartová listina 1. kola slalomu v Jasnej. Foto: fis-ski.com
Jasná, štartová listina Štartová listina 1. kola slalomu v Jasnej.
Štartová listina 1. kola slalomu v Jasnej. Foto: fis-ski.com
Jasná, 1. kolo Štartová listina 1. kola slalomu v Jasnej.

Fakty zo Svetového pohára

Celkovo: 1. Gutová-Behramiová (Švajč.) 1227, 2. Vlhová (SR) 1040, 3. Gisinová (Švajč.) 892. Slalom: 1. Vlhová 400, 2. Liensbergerová (Rak.) 360, 3. Shiffrinová (USA) 355. Obrovský slalom: 1. Basinová (Tal.) 460, 2. Worleyová (Fr.) 336, 3. Gisinová 212,… 7. Vlhová 281

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Petra Vlhová #SP #Jasná 2021