Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako United na Old Trafforde. Vlhová víta súperky na domácom ihrisku

Nádherné prostredie. Vynikajúco pripravená trať. A predsa cítiť vo vzduchu ťažobu okamihu.

05.03.2021 06:00
Petra Vlhvá Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (2)

Už len trikrát sa kolotoč Svetového pohára alpských lyžiarok zastaví a bude všetko do bodky jasné.

Najbližšie sa tak stane v Jasnej. Pod Chopkom sa predstavia najlepšie slalomárky po päťročnej pauze.

Kým v roku 2016 Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová či Veronika Velez-Zuzulová uchvátili dvadsaťtisícový dav, v zajtrajšom slalome i nedeľňajšom obrovskom slalome (prvé kolá sa začínajú zhodne o 9.30, druhé o 12.30) bude len hrobové ticho.

"Je škoda, že tu nebudú žiadni diváci, ale nič s tým nenarobíme. Na jednej strane je skvelé, že môžem byť doma a mám svoj pokoj. Na druhej je to iné, lebo v zahraničí ma nikto nerieši a idem si podľa seba.

Tu sú všetky oči na mne. Nie je to jednoduché. Som s tým v pohode, ale takýto je rozdiel," vraví Vlhová pred pretekmi.

Tréning Petry Vlhovej v Jasnej Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas tréningu v Jasnej.

Tajomná novinka

V Jasnej sa motala už ako štrbavé dievčatko. V tamojšom klube robila prvé lyžiarske kroky, kým jej otec Igor zasa neďaleko odtiaľ bufetárčil.

Pre Vlhovú je Zjazdovka číslo jeden ako Old Trafford pre futbalistov Manchestru United či Madison Square Garden pre hokejistov New Yorku Rangers. Domáce ihrisko. Miesto, kam súperky prichádzajú s vedomím, že sa výhra nebude rodiť ľahko.

„Je výhoda, že si trať už vyskúšala. Nelyžovala tu raz. Oživila si to. Je to pre ňu výhoda aj pre tie tímy, ktoré tu boli. Je to jediná možnosť, keď si Petra môže vyskúšať súťažnú trať ešte pred pretekmi. V zahraničí takú možnosť nemáme,“ vysvetľuje výhody tréner Matej Gemza.

Organizátori konzultovali stavbu trate s momentálne druhou lyžiarkou celkového poradia Svetového pohára. Pre Vlhovú pripravili nie príliš dlhý obrovský slalom a tiahly a náročný slalom.

Údajne by sa mal dĺžkou blížiť k tomu záhrebskému. Na Medveďom vŕšku sa aj najlepšie slalomárky zapotia, ak sa chcú v jednej jazde dostať pod minútu.

„Máme skvelé počasie aj podmienky. Trať je vynikajúco pripravená. Teším sa, že sa cez víkend trochu ochladí, lebo nemám toto teplo veľmi rada. V slalome sa cítim dobre, v obráku nie najlepšie. Snažím sa v ňom získať dobrý pocit. Preto som išla na stredajšom tréningu obe disciplíny, hoci prioritou je slalom,“ pokračuje Vlhová.

Na prvom tréningu v Jasnej skúšala aj niečo nové. Verejne však nechcela konkretizovať, o čo išlo.

„Nie je to tajomstvo, ale nepotrebujem to rozoberať. Skúšam jednu vec, ktorá by mi mohla pomôcť v slalome,“ dopĺňa.

Video

Trápenie sa v obrovskom slalome

Práve medzi najhustejšie osadenými bránkami sa cíti najlepšie. Platí to už roky a nič na tom nezmenila ani druhá sezóna s vyčerpávajúcimi výjazdami za rýchlostnými disciplínami.

Do konca sezóny sa pôjde ešte osem pretekov, polovica v slalome. Vlhová vie, čo to pri strate 187 bodov na líderku Laru Gutovú-Behramiovú znamená.

"Som v pozícii, že musím útočiť, aby som sa vrátila na prvé miesto celkového hodnotenia. Budem sa snažiť o to, aby som mala dobrý pocit a predviedla najlepší výkon. Nechcem riešiť, či budem prvá alebo druhá a či mám ešte šancu.

Takto to vnímam. Ak to budem riešiť a sústreďovať sa na to, že musím získať dvesto bodov, nezískam ich. Budeme to riešiť po pretekoch," hovorí Vlhová o svojom mentálnom nastavení.

Nerada hľadá kľučky a skratky. V kariére i v reči. Keď padne otázka na obrovský slalom, naleje sebe i verejnosti čistého vína. A spustí…

„Hľadám istotu v obráku. Neviem, čo hovoria tréneri. Vedia však, že ani na tréningu to v obrovskom slalome nie je ono. Trápim sa v ňom,“ konštatuje s povzdychom Vlhová.

Do Jasnej to má z rodného domu zhruba pätnásť minút. Aj napriek tomu nevyužila možnosť dochádzať do strediska zo svojej postele. Chcela sa dostať do rovnakého režimu, ako ju čaká na pretekoch vo Francúzsku či Švédsku.

Petra Vlhová. Foto: TASR/AP, o/Giovanni Auletta
Petra Vlhová Petra Vlhová.

„Celá moja rodina aj priateľ prídu do Jasnej ako členovia tímu a budú sledovať preteky. Trvá im to pätnásť minút. Bolo by zlé pre nich aj pre mňa, keby tu neboli. Budem šťastná, keď ich budem mať nablízku. Ja chcem zostať v pretekárskom režime,“ uzatvára Vlhová.

Ako takýto mód vyzerá? Žiadne terno to v sezóne poznačenej pandémiou koronavírusu nie je.

Dejiská pretekov Svetového pohára sa zmenili na bubliny. A tak pretekárky chodia z hotela na kopec a späť. To je všetko.

Nič iné v aktuálnej situácii neprichádza do úvahy. Sprievodné akcie pre verejnosť sú zrušené. Logicky, keďže sa vo väčšine prípadov jazdí iba pomedzi mĺkve stromy a popred prázdne tribúny.

„Za každých okolností máme vysoké ciele. V Jasnej je to 200 bodov. Uvidíme, či sa to podarí. Fyzicky je Petra v poriadku. Ide o nastavenie hlavy – čo ju ešte čaká, aby to úspešne zvládla,“ zamýšľa sa Gemza.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #slalom #Jasná 2021