Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V ďalšej sezóne už Petra nepôjde toľko disciplín. Zmeníme priority

Pred piatimi rokmi boli v polovici veľkej cesty. Cez víkend sa vrátia na miesto, ktoré je ich najčastejšou zastávkou. Igor Vlha sa nevie dočkať sobotňajšieho obrovského slalomu i nedeľňajšieho slalomu v Jasnej.

04.03.2021 06:00
Igor Vlha Foto: ,
Igor Vlha (vpravo) s trénerom Liviom Magonim.
debata (6)

Má to iba jedinú chybu. „Škoda, že bude bez divákov. To by bol sviatok pre celé Slovensko,“ vraví otec Petry Vlhovej.

Jeho dcéra stráca osem pretekov pred koncom sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok na líderku Laru Gutovú-Behramiovú 187 bodov.

V Jasnej ste odjakživa doma. Ako sa za ten čas zmenila?

Stále zostáva rovnako krásna. Skôr mám pocit, že sa zmenili veci okolo nás. Peťa sa posunula o štyri-päť schodíkov nahor. Neznie to ako veľa, ale je to obrovský progres. Táto sezóna je veľmi zaujímavá a špecifická.

Spomeniete si na ošiaľ, aký bol pod Chopkom pred piatimi rokmi, keď sa v Jasnej jazdil Svetový pohár naposledy?

Bavil som sa vlani v Špindlerovom Mlyne s jedným zo šéfov pretekov v Jasnej. Mal víziu postaviť obrovské tribúny a prilákať do Jasnej 40-tisíc ľudí. Nie je to nereálne. Odvtedy sa veľa vecí zmenilo. Vtedy bola Petra na začiatku tejto cesty, teraz sme už inde.

Profesionálnejší, vyspelejší, skúsenejší, lepší. Posunulo sa Petrino postavenie, očakávania od nej. Máme okolo nej najlepší tím na svete. Teším sa, ako to dopadne. Má to iba jednu chybu – absenciu divákov. To by bol sviatok pre celé Slovensko.

Video
Petra Vlhová potvrdila, že aktuálne sa v slalome cíti omnoho komfortnejšie ako v obrovskom slalome.

Na druhej strane – okolo Petry nebude taký ruch a môže sa sústrediť na záverečnú časť sezóny…

Na tom sme sa zhodli aj v tíme. V situácii, v ktorej Petra je, sú to dva kľúčové dni. Z tohto hľadiska môžu Petre prázdne tribúny pomôcť. Na druhej strane, desiatky tisíc ľudí by jej dali obrovský drajv.

Petra sama povedala, že jej diváci chýbajú. Po nedeli som si povedal, nech už to dopadne ako chce. Nemáme sa za čo hanbiť, urobili sme maximum, nech Petra skončí prvá, druhá alebo tretia.

Myslíte pády Kajsy Vickhoff Lieovej a Rosiny Schneebergerovej v super G vo Val di Fassa?

Áno.

Ťažký pád Kajsy Vickhoffovej Lieovej v super G Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Ťažký pád Nórky Kajsy Vickhoffovej Lieovej.

Timotej Zuzula v RTVS po páde povedal, že sa na to nemôže pozerať. Ako ste sa cítili vy, keď o niekoľko desiatok sekúnd mala odštartovať vaša dcéra?

Bolo to asi prvýkrát v tejto sezóne, čo som odišiel od televíznej obrazovky. Nemohol som sa na to dívať. Timo pripomenul, že čo to musí byť pre rodičov pretekárky… Zovrelo mi žalúdok, hlavou mi prebehli rôzne veci.

Obe sú mladé, ktovie ako dlho potrvá, kým sa vrátia. Majú život pred sebou. Roky sa naháňaš a drieš, aby si skončil na vozíku? Ani sa mi o tom nechce rozprávať… Keď večer Peťa pristála na Slovensku, vystískal som ju.

Čo ste jej povedali?

Je mi úplne jedno, že si nezískala žiadne body. Dva dni v zjazde boli dobré, v super G prišla táto situácia. Prvý medzičas mala dobrý, ale potom spravila chybu a zrejme si uvedomila, že body nie sú až také podstatné.

Bez ohľadu na to sme urobili veľkú vec. Celé Slovensko môže byť na Petru hrdé. Samozrejme, že chceme, aby bola na výslní a splnila si sen. Treba však priznať, že Lara má formu ako hrom.

Mohol by obrovský slalom na domácej trati pomôcť prelomiť výsledkové prekliatie?

Na tréningoch ide skvele, ale v pretekoch to nie je dobré. Nechápem to. Dva dni si oddýchla. Bola doma, čistila si hlavu na prechádzke so psom. Od včera už naplno zarezáva. Možno jej domáca trať pomôže zlomiť to.

Čím to je, že sa v obrovskom slalome nevie nájsť?

Stačil by jeden voľný víkend a tri dni poriadne potrénovať obrák.

Lenže na to nemá čas…

Vynechala jediné preteky – zjazd na majstrovstvách sveta. Keby sa v ňom zbierali body do Svetového pohára, išla by aj ten. Dali sme sa na boj, dokončíme ho. Jeho obeťou je nedostatok času na oddych a tréning. Navyše, zvyšuje sa únava a znižuje pozornosť. Vtedy môže dôjsť k zraneniam. Budúci rok už budú iné méty.

Olympijská medaila z Pekingu?

Jednoznačne, olympijské hry budú priorita. Určite nebudeme jazdiť toľko disciplín.

Je to aj tým, že je Petra unavenejšia?

Sama povedala, že únavu necíti. Je naučená na pretekársky mód. Je toho veľa, neustále balenie, cestovanie z pretekov na preteky a podobne.

A to ešte vinou pandémie odpadli spoločenské akcie či žrebovania čísiel…

To je fakt. Ani si neviem predstaviť, keby sa to všetko dialo a Petra by tam musela všade chodiť. Na tento systém si človek zvykne, môže si dopriať pauzu. Tréner Magoni však hovorí, že nesmie byť dlhá.

Pochválili ste výkonnosť Gutovej-Behramiovej. Má Petra na to, aby ju z líderskej pozície zosadila?

Pravdaže. Čaká nás Jasná a potom Aare. Idú sa tri slalomy a obrák. Potom si oddýchne a v Lenzerheide sa rozhodne. Verím, že to dopadne v náš prospech. A keby aj nie, som hrdý na svoj tím i Peťu. Nič nevypustili, nič nepodcenili. Nemám im čo vytknúť. Ukázali kvalitu aj srdce. Som pyšný na to, ako bojovali.

Myslíte si, že by bolo ideálne, keby Petra cestovala na finále Svetového pohára s náskokom?

Musíme si naliať čistého vína – v Lenzerheide už nie je toľko manévrovacieho priestoru. Lara je lepšia v rýchlostných disciplínach. Jazdí ich roky, Petra druhú sezónu. Nebude jednoduché na Laru získavať body vo finále. Chceme tie tri slalomy predtým pretaviť do čo najväčšieho množstva bodov. A potom uvidíme, čo sa stane vo Švajčiarsku.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Igor Vlha