Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nórska hviezda žiari. Aj bez krému na pery

Život najlepších športovcov nie je len o sláve a peniazoch. Konkurencia si chce na nich vyšliapnuť, závistlivci zase čakajú na čo najmenšie pochybenie, aby hviezdu usvedčili z nekalých praktík.

03.03.2021 18:34
Therese Johaugová Foto: ,
Therese Johaugová.
debata (3)

Svoje o tom vie aj Therese Johaugová. Nórska kométa je najlepšou bežkyňou na lyžiach uplynulej dekády. Na MS v Oberstdorfe suverénnym spôsobom ovládla desiatku voľne a získala už dvanásty titul svetovej šampiónky.

Cenné kovy však nemajú taký lesk, aby zatienili nálepku dopingovej hriešnice.

Úspešná biznismenka

Medaily zbiera od roku 2007, keď na MS v Japonsku získala bronz v štafete. Devätnásťročná tínedžerka už vtedy vykazovala lepšiu výkonnosť ako skúsenejšie kolegyne.

„Som vďačná za akúkoľvek šancu porovnať sa s najlepšími. Viem, že ma ešte čaká veľa práce, aby som patrila medzi elitu. Ďalší cieľ? Olympijská medaila,“ vravela po vstupe do vyššej kategórie.

Sen sa jej splnil vo Vancouvri, kde Nórky zatienili favorizované Švédky a brali štafetové zlato. Z usmievavej blondínky sa rýchlo stal miláčik národa. Na rozdiel od utiahnutej Marit Björgenovej bola magnetom pre sponzorov a inšpiráciou pre fanúšikov.

„Niekedy sa mi zdá moja popularita šialená. Som len športovkyňa a snažím sa bojovať o čo najlepšie výsledky. Cítim ťarchu zodpovednosti, pretože nechcem nikoho sklamať,“ zdôverila sa po ZOH v Soči.

Keďže má ekonomické vzdelanie, bleskovo pochopila svoju trhovú cenu. Založila marketingovú firmu, ktorá sa stará o jej obchodné aktivity. Pred prešľapom, ktorý poznačil kredibilitu jej bývalých i budúcich úspechov, mala miliónové zisky.

Krém na popraskané pery

V októbri 2016 prišiel šok. Uplakaná Johaugová predstúpila pred novinárov a zvestovala im správy o pozitívnom dopingovom teste. Médiá predpokladali, že podobne ako jej slávnejší kolega Martin Johnsrud Sundby užila väčšiu dávku lieku proti astme, ale výsledok mimosúťažnej kontroly ich prekvapil.

Klostebol? Najväčšia hviezda bežeckého športu berie anabolické steroidy? Otázky sa množili a Johaugová prisahala, že látka sa do jej tela dostala cez krém na popraskané pery.

„Počas sústredenia v Taliansku som si vypýtala krém od tímového lekára. Nemal nič po ruke, ale ponúkol sa, že mi liek kúpi v lekárni. Aplikovala som si len to, čo mi odporučil,“ nariekala.

Therese Johaugová na jednom z pojednávaní v... Foto: SITA/AP, Heiko Junge
Therese Johaugová Therese Johaugová na jednom z pojednávaní v januári 2017.

Hoci mala v tele len malú vzorku zakázanej látky (13 nanogramov na mililiter moču) a verziu potvrdil aj tímový lekár, neušla trestu. Pôvodný 13-mesačný dištanc od domácej federácie predĺžil Športový arbitrážny súd na rok a pol dlhú stopku.

„Krabička má na obale zreteľné upozornenie, že krém obsahuje steroidy. Mala Johaugová okrem perí poškodené aj oči? Veľmi o tom pochybujem,“ reagoval lekár ruskej výpravy Jurij Tkačenko.

Johaugovej sa zrútil svet. Prišla nielen o značný počet sponzorov, ale aj o účasť na olympiáde v Pjongčangu, kde túžila po prvom individuálnom zla­te.

„Mesiac som netrénovala, lyže zostali odložené v pivnici. Dá sa povedať, že som hľadala samú seba,“ spomínala. Pomocnú ruku jej podal snúbenec Nils Jakob Hoff. Bývalý majster sveta vo veslovaní ťažil aj z toho, že na vysokej škole študoval športovú psychológiu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Therese (@johaugtherese)

Šanca na zlatý hetrik

Rady milovanej osoby pomohli. Johaugová sa vrátila ešte silnejšia. Do kolotoča SP opätovne naskočila v zime 2018 a vyhrala hneď prvé preteky vo fínskej Ruke.

„Bála som sa reakcií súperiek. Avšak stretla som sa len s pozitívnymi reakciami,“ reagovala. Na MS 2019 v Seefelde už bola najžiarivejšou hviezdou šampionátu, keď získala tri zlaté a jednu striebornú medailu.

V utorok na desiatke voľne triumfovala s 55-sekundovým náskokom pred Švédkou Karlssonovou. Taký veľký časový rozdiel sa zrodil na vrcholných podujatiach po takmer 60 rokoch.

„Ak má svoj deň, je prakticky nezdolateľná. Niekedy to vyzerá, že si beží vlastnú ligu,“ komentovala supervýkon Nórky Ruska Sorinová.

Poslednú šancu zosadiť Johaugovú z trónu v Oberstdorfe dostanú súperky v sobotu, keď je na programe kráľovská ženská disciplína – 30 km klasicky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Therese Johaugová