Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová využila šancu, akú v zahraničí nemá. Už je to len o hlave

Najdlhšia a najnáročnejšia sezóna Petry Vlhovej smeruje do svojho mimoriadne očakávaného záveru.

03.03.2021 11:04
debata (1)
Matej Gemza (vpravo), asistent hlavného kouč... Foto: Archív Mattea Baldissaruttiho
atteo Baldissarutti, Livio Magoni, Matej Gemza, Petra Vlhová Matej Gemza (vpravo), asistent hlavného kouč Livia Magoniho.

Po predĺženom víkende vo Val di Fassa, kde prišla o líderskú pozíciu vo Svetovom pohári, sa úradujúca slovenská športovkyňa roka najbližší víkend predstaví doma v Jasnej.

Na programe budú obrovský slalom a slalom, pred 25-ročnou Liptáčkou stojí úloha čo najviac stiahnuť bodovú stratu na Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú. Tá sa po dvoch triumfoch v zjazde a druhom mieste v super G v Taliansku dostala pred Slovenku o 187 bodov.

"V slalome očakávame veľmi hodnotný výsledok a v obrovskom slalome kvalitný výsledok čo najbližšie k pódiu. Veríme, že sa Petra vráti do formy z minulého roka.

Je pravda, že v obrovskom slalome nepodáva rovnaké výkony na tréningu a v pretekoch. Jazdí dobre, ale na pretekoch to nevie zo seba dostať.

Máme rozpracovaných viacero vecí, ako to zmeniť," vyhlásil Matej Gemza, slovenský asistent talianskeho trénera Livia Magoniho v tíme Petry Vlhovej.

„Ťažko povedať, či je to únava. Ideme z pretekov na preteky, je to náročnejšie, ale fyzicky je v poriadku, už je to len o nastavení hlavy. Ciele sú vysoké, koľko z 200 bodov sa nám podarí docieliť, uvidíme počas víkendu,“ dodal.

Vzápätí vyjadril názor, že domáce prostredie, aj keď bez divákov, môže Vlhovej pomôcť k lepším výkonom.

"Sme radi, že najbližšie preteky budú v Jasnej. Pre Petru sa každý deň v sezóne, ktorý strávi doma, počíta veľmi vysoko.

Som rád, že si bude môcť vychutnať domáce prostredie, aj keď bez divákov. Tento ročník Svetového pohára je nastavený tak, že fanúšikovia na pretekoch chýbajú.

Všetci vieme, prečo to tak je. Mrzí nás to, ale musíme to akceptovať," pokračoval Gemza.

V krátkosti sa vrátil aj k neštandardnému „výpadku“ elitnej Slovenky v nedeľňajšom super G, keď na 32. mieste zostala bez bodov do hodnotenia SP.

Aj Vlhová potvrdila, že za jej slabším výsledkom bola dekoncentrácia po ťažkom páde Nórky Kajsy Vickhoff Lieovej, ktorá spôsobila prerušenie pretekov na viac než polhodinu a Slovenka na štarte prišla o správne nastavenie na svoju jazdu.

Ťažký pád Kajsy Vickhoffovej Lieovej v super G Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Ťažký pád Nórky Kajsy Vickhoffovej Lieovej.

„Keď sa niečo také stane, veľmi to vplýva na psychiku. Je to normálna ľudská vlastnosť – obava o samu seba. Petra vnímala pád pretekárky pred ňou a negatívne to ovplyvnilo jej výkon,“ priznal Gemza.

Vrátil sa aj k minulotýždňovému pádu na tréningu v Jasnej, ktorý musela predčasne ukončiť po páde a údere do tváre, resp. zubov.

„Peťa je silný bojovník, trénovala kvalitne. Mala menší úraz, ale nenarušilo to jej prípravu. Do jedla sa teraz veľmi zahryznúť nemôže, ale do najbližších pretekov a výsledkov v nich áno,“ dodal Magoniho asistent.

Pochvaľoval si možnosť, že si Vlhová zatrénovala aj na súťažnej trati.

„Na každej trati je výhoda, keď si ju vie vyskúšať. Športová pamäť sa oživí výraznejšie, pre nás je tu jediná možnosť vyskúšať si súťažnú trať pred pretekmi. V zahraničí nemáme túto šancu, keď to nevyužijeme doma, tak nikdy,“ povedal Gemza

Vlhová mala v pondelok oddychový deň doma, v utorok absolvovala kondičný dvojfázový tréning a od stredy sa pustí na lyže.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Matej Gemza