Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej výhoda? V Jasnej sa prenesie do dievčenských čias

Netají sa tým, že je veľkým športovým priaznivcom. Rád sleduje počínanie krajanov, obzvlášť Petry Vlhovej. Slovenská zjazdárka má pred sebou posledných osem pretekov sezóny (najbližšie dva cez víkend v Jasnej) a jasný cieľ. Predbehnúť prvú Laru Gutovú-Behramiovú a získať veľký krištáľový glóbus.

03.03.2021 06:00
debata
Petra Vlhová. Foto: TASR/AP, o/Giovanni Auletta
Petra Vlhová Petra Vlhová.

„Lara i Petra majú svoje devízy i slabé stránky. Možno sa k slovu dostane aj nevyspytateľnosť športu, pomyselné šťastie,“ vraví mentálny kouč Peter Bielik.

Sledovali ste posledný súťažný víkend vo Val di Fassa?

Preteky som nevidel naživo, niečo som si k nim pozrel až neskôr. Je to predzvesť dramatického vyvrcholenia sezóny. Všetko je otvorené.

V nedeľňajšom superobrovskom slalome došlo k dvom vážnym pádom. Čo s Vlhovou spravil fakt, že stála v štartovacej búdke, pol hodinu čakala a počula vrtuľník?

Určite to nie sú príjemné pocity pre nikoho. Petre sa to stalo krátko pred štartom, o to je to horšie. Celá situácia jej nezahrala do kariet. Podpísalo sa to pod jej výkon, čo je úplne prirodzené.

Ťažký pád Kajsy Vickhoffovej Lieovej v super G Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Ťažký pád Nórky Kajsy Vickhoffovej Lieovej.

Vlhovú čakajú cez víkend dvoje pretekov v Jasnej. Bude to výhoda?

Bude to špecifické, nakoľko na tribúnach nebudú diváci. Napriek všetkému to bude pre Petru výhoda. Vyhovuje jej skladba disciplín i fakt, že doma je doma.

Bez ohľadu na to, či ste v súboji o celkové prvenstvo alebo pôjdete bez podpory divákov. Jasná má pre ňu určite viac pozitív ako negatív.

Aké sú najväčšie plusy?

Sú tam ľudia, ktorých pozná a vychádzajú jej už roky v ústrety. Je tam aj úzke prepojenie so zážitkami. V ich prežívaní jej môže uzavretie doliny pomôcť, lebo by sa okolo nej rozpútal fanúšikovský ošiaľ. To by mohlo priniesť rušivé momenty.

Vlhová je po dlhej dobe doma. Pomôže jej to trochu si vyvetrať hlavu?

Určite áno, ale musí si dávať pozor na neželané uvoľnenie. Profesionál podá najlepší výkon, keď nájde rovnováhu medzi stavom maximálneho napätia a stavom úplného uvoľnenia. Vlhová to aj sama naznačila. Svedčí to o tom, aká profesionálna z nej je.

Myslíte si, že je priestor aj na návrat do minulosti a spomienky, ktoré sa Vlhovej k Jasnej viažu?

Jednoznačne. Myslím si, že ak sa Vlhovej podarí preniesť sa do dievčenských čias, bude mať značnú výhodu. Pomôže jej zaspomínať si na prvé jazdy, okolité stromy i tamojšiu prírodu.

Teraz je profesionálka, cíti sa skvele v Rakúsku, v Taliansku či vo Švédsku. Domov je však len jeden. Z neho sa odrazila medzi elitu a to sa už nezmení.

Vlhová stráca na Gutovú-Behramiovú 187 bodov. Ktorá z nich je pod väčším tlakom?

Pri skladbe zvyšných ôsmich pretekov je to Gutová-Behramiová. Je v pozícii naháňanej v čase, kedy sa pôjdu disciplíny, v ktorých nie je úplne doma. Pre obe je dôležité, ako sa na situáciu pozrú. Nemôžu svoj stav brať ako výhodu či nevýhodu. Musia sa sústrediť na svoje zbrane.

Pred finále Svetového pohára v Lenzerheide sa pôjdu tri slalomy a jeden obrovský slalom. Bude dôležité, aby Vlhová cestovala do Švajčiarska opäť ako líderka celkového hodnotenia?

Určite a všetci si to v jej tíme uvedomujú. Z pretekov v Jasnej a v Aare musia vyťažiť čo najviac. Vlhová potrebuje stiahnuť stratu, prípadne sa dostať späť na prvú priečku hodnotenia. V Lenzerheide sa idú rýchlostné disciplíny, kde má Gutová-Behramiová navrch. Tam už toľko priestoru na manévrovanie nebude.

Aká je vaša prognóza? Ako to dopadne?

Ako fanúšik Petry a slovenského športu verím, že získa veľký krištáľový glóbus. Je schopná vystúpiť na vrchol. Má na to všetky predpoklady a výkony v tejto sezóne sú toho dôkazom.

Ako psychológ si zasa netrúfnem povedať, kto vyhrá. Všetko bude otvorené až do úplného konca. Lara i Petra majú svoje devízy i slabé stránky. Možno sa k slovu dostane aj nevyspytateľnosť športu, pomyselné šťastie. Neviem ako to dopadne, ale teším sa na veľké finále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Bielik #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní