Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nespadol z Marsu. Ruský bohatier i chuligán jazdí v podmienke

Sám o sebe vraví, že nevie prehrávať. Súperi ho prirovnávajú k mechanickému stroju. Tí, ktorí ho nemajú radi, zase k nevychovanému chuligánovi.

01.03.2021 15:48
Alexander Boľšunov Foto: ,
Alexander Boľšunov.
debata (9)

Alexander Boľšunov si z názorov druhých ťažkú hlavu nerobí. Na MS do Oberstdorfu prišiel s jasným cieľom – narušiť hegemóniu severanov a potvrdiť pozíciu najlepšieho bežca na lyžiach súčasnosti.

Sám proti piatim

Prvý krok má úspešne za sebou. Počas víkendu ovládol skiatlon po skvelom výkone, keď na posledných kilometroch bojoval s päticou súperov – výhradne z Nórska.

Postupne sa zbavil všetkých, vrátane hlavného rivala Johannesa Hösflota Kläba. V cieľovej rovinke mal dostatočný náskok a mohol si vychutnať vytúžený titul svetového šampióna.

„Na tento pocit som čakal celý život. Zlato beriem ako zadosťučinenie tvrdej práce. Verím, že sa dočkám rešpektu aj od tých, ktorí doteraz spochybňovali moje kvality,“ vyznal sa Boľšunov.

Doteraz mal prezývku „ten, ktorý je stále druhý“. Na olympiáde v Pjongčangu sa prizeral úspechom Kläba, na MS 2019 v Seefelde bol štyrikrát strieborný.

Zlom prišiel v minulej sezóne. Vyhral seriál Tour de Ski i celkovú klasifikáciu Svetového pohára.

V aktuálnom ročníku bola jeho dominancia ešte väčšia. Využil fakt, že nórski konkurenti kvôli pandemickým opatreniam vynechali niekoľko pretekov a veľký krištáľový glóbus získal vo výraznom prestihu.

"Nie je pretekárom, ktorý spadol z Marsu. Dlhodobo potvrdzuje, že patrí do svetovej špičky. Skiatlon v Oberstdorfe vyhral vo veľkom štýle. Bojoval proti presile, fandil som mu.

Hoci na chvíľu stratil vedenie, záver zvládol fantasticky. Klobúk dole pred ním," vraví na Rusovu adresu bývalý slovenský reprezentant Ivan Bátory.

Ruská škola

Veľkou výhodou Boľšunova je univerzálnosť. Získal ju aj vďaka návykom z detstva. Bežeckým tréningom sa venoval až po tom, ako pomáhal otcovi s prácou na farme a v drevospracu­júcej píle.

„Vravel som si, že na tréningy chodím oddychovať. Práca s otcom bola náročná, ale bavila ma a dala mi veľa do športovej kariéry. Na tréningu musíte trpieť, iná cesta k úspechu nevedie,“ vysvetľuje Boľšunov.

V stope nemá slabinu. Vie uspieť na maratónskej päťdesiatke, ako aj v šprintoch.

„Za mojich pretekárskych čias sa bežci delili na šprintérov a špecialistov na dlhé trate. Doba sa zmenila, každý sa snaží o univerzálnosť. Z vytrvalcov sa stávajú šprintéri a naopak. Boľšunov má v tomto veľkú výhodu. Prirovnal by som ho k nórskej legende Pettrovi Northugovi,“ pokračuje Bátory.

Alexander Boľšunov. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Alexander Boľšunov Alexander Boľšunov.

Boľšunov je členom trénerskej skupiny kontroverzného trénera Jurija Borodavka. V roku 2010 vedenie domácej federácie potrestalo skúseného kouča dvojročným dištancom za účasť na dopingovom škandále.

"Stále platí, že Nórsko, Fínsko a Švédsko sú bežeckými veľmocami. Rusi však za posledné roky urobili kopec práce a severanom sa približujú. Majú prepracovaný systém od žiackych po seniorské kategórie. Odchovankyňou ruskej školy je aj Anastasia Kuzminová.

Sama by vám povedala, že dostať sa medzi najlepších je veľmi náročné," myslí si Bátory, ktorému na MS 2003 v disciplíne 15 km klasicky ušla bronzová medaila len o necelých desať sekúnd (skončil šiesty).

Spolupráca Boľšunova s Borodavkom a jeho výsledky v posledných dvoch sezónach sú vodou na mlyn špekuláciám o užívaní dopingu. Nie všetci však za skvelou výkonnosťou ruskej rakety vidia zakázané prostriedky.

„Videl som, ako veľmi drú, majú obrovské porcie tréningu. Začali sa riadiť heslom, že je jedno, či vyhrá pretekár z tej alebo onej tréningovej skupiny. Predovšetkým je pre nich dôležité, aby vyhral Rus,“ opisuje nórsky majster sveta a olympijský šampión Martin Johnsrud Sundby.

Bodyček v cieli

Rivalita medzi bežcami oboch krajín je vybičovaná na maximum. Rusi obviňujú rivalov z neférovej taktiky „všetci proti Boľšunovovi“, ako aj z nadmerného využívania terapeutických výnimiek.

„Musí to byť chladným severským vzduchom, pretože sa zdá, že všetci nórski pretekári majú astmu,“ vyhlásil pred rokmi majster sveta Sergej Usťugov.

Nóri zase tvrdia, že systematické užívanie dopingu v bývalom Sovietskom zväze nie je minulosťou a že Rusi pri kolíziách na trati častokrát simulujú.

„Športová rivalita vždy bola a bude. Videli ste film Rivali? Hviezdy F1 Niki Lauda a James Hunt sa tiež nemali veľmi v láske. Aj bežci na lyžiach sa snažia o čo najlepšiu pozíciu, chcú sa v rámci pravidiel dostať pred súperov. Jazdí sa vo veľkom vypätí, občas niekomu prasknú nervy – tak, ako Boľšunovovi v Lahti,“ pripomína Bátory.

Alexander Boľšunov sa oháňa palicou po Jonim... Foto: SITA/AP, Jussi Nukari
Alexander Boľšunov, Joni Mäki Alexander Boľšunov sa oháňa palicou po Jonim Mäkim.

Účastník piatich olympijských hier a deviatich majstrovstiev sveta nespomína januárový incident náhodou. Boľšunov sa vo finiši pretekov štafiet ohnal palicou po Jonim Mäkim a v cieli mu uštedril hokejový bodyček. Fín si totiž držal súpera za chrbtom a nedal mu mnoho priestoru na finiš.

„Alexander konal nesprávne a súperovi sa ospravedlnil. Napriek tomu máme pocit, že arbitri sa príliš často prikláňajú na stranu našich súperov,“ reagovala prezidentka Ruského zväzu bežeckého lyžovania Jelena Vjälbeová.

Boľšunov je za svoj počin z Lahti v podmienke. Medzinárodná lyžiarska asociácia (FIS) rozhodla, že ak sa jeho správanie bude opakovať, hrozí mu tvrdý dištanc.

Jeho najbližší majú o ňom odlišný názor. „Saša je skromný a tvrdo pracujúci chlapec. Áno, chce za každú cenu vyhrať, ale to z neho nerobí neférového pretekára,“ tvrdí nemecký odborník Markus Kramer, ktorý pôsobí vo funkcii poradcu ruskej reprezentácie.

Boľšunov môže v Oberstdorfe získať ďalšie cenné kovy. Na programe je pätnástka voľne, štafety, ako aj jeho obľúbená päťdesiatka klasicky. „Kráľovská disciplína určí nového kráľa. Som tu, aby som sa ním stal,“ burcuje ruský enfant terrible pred víkendovým vyvrcholením MS.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #beh na lyžiach #Alexander Boľšunov