Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Splnili cieľ. Slovenky delila jedna priečka od maxima z Falunu

Nórska dvojica Erik Valnes, Johannes Hösflot Kläbo a Švédky Maja Dahlqvistová, Jonna Sundlingová získali zlaté medaily v bežeckom tímšprinte na MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe.

28.02.2021 16:19 , aktualizované: 19:59
Johannes Hösflot Kläbo, Erik Valnes Foto: ,
Johannes Hösflot Kläbo a ležiaci Erik Valnes na archívnej snímke.
debata

Muži Nórska odsunuli v nemeckom stredisku na ďalšie priečky Fínsko a Rusko, ženy Švédska rovnako obhájili titul pred Švajčiarskom a Slovinskom.

Slovenky Alena Procházková a Barbora Klementová obsadili 14. miesto a zopakovali tak umiestnenie spred dvoch rokov. Do finále medzi elitnú desiatku sa neprebojovali, v prvom semifinále skončili siedme.

Kläbo na poslednom úseku nedal šancu súperom, v mikrosúboji troch tímov predstihol fínske duo Ristomatti Hakola, Joni Mäki o 1,68 Tretí Rusi Alexander Boľšunov a Gleb Retivych zaostali o 2,09 s.

Boľšunov si vypracoval pred záverečnou odovzdávkou mierny náskok pred konkurentmi, no Kläbo dokázal svoje kvality a na prebiehajúcich MS pridal ďalšie zlato k individuálnemu šprintu. Celkovo má na konte zo šampionátov už päť najcennejších ko­vov.

„Je to skvelé. Už semifinále bolo náročné, vo finále sme bojovali opäť až do konca. Urobili sme obaja dobrú prácu, Erik ma poslal na posledný úsek v očnom kontakte s lídrom a vyšlo to,“ povedal Kläbo, ktorý pred dvoma rokmi v Seefelde vyhral tímšprint s Erikom Iversenom.

Ženské finále na 6×1,2 km sa rozhodlo na záverečnom stúpaní, keď sa Švédka Sundlingová a Švajčiarka Nadine Fähndrichová (v dvojici s Laurien van der Graaffovou) odpútali od súperiek a rozdali si to o zlato. Sundlingová predstihla súperku o necelú sekundu a v Oberstdorfe vybojovala po individuálnom šprinte už svoju druhé zlato.

„Sme šťastné. Vo finiši som sa sústredila iba sama na seba a vyšlo to,“ uviedla Sundlingová.

Slovinky Eva Urevcová a Anamarija Lampičova brali bronz s mankom +3,46, v súboji o tretiu pozíciu zdolali Rusky. Nórky skončili šieste. Dahlqvistová v roku 2019 získala titul v dvojici so Stinou Nilssonovou.

Do desaťčlenného finále postúpili z oboch semifinálových behov priamo prvé štyri tímy, ďalšie dva na základe časov. Slovenkám v prvom behu patrila po prvom úseku výborná štvrtá pozícia v konkurencii 14 tímov, po druhom stratili priamy kontakt s najlepšími a klesli na siedmu pozíciu, na ktorej sa držali až do cieľa.

"Splnili sme cieľ skočiť v prvej polovici štartového poľa. Škoda, že sme neatakovali prvú šesticu, ktorá z nášho semifinále postupovala ďalej.

Bola by tam šanca, ak by dievčatá dlhšie udržali kontakt s najlepšími, ale po druhej odovzdávke vznikla diera, ktorú už nedobehli. Úlohy, ktoré sme si naplánovali, však zvládli aj takticky a s umiestnením sme spokojní," povedal vedúci slovenskej výpravy v Oberstdorfe Michal Malák.

Procházková s Klementovou skončili ešte o jednu priečku vyššie pri svojom spoločnom maxime na svetovom šampionáte 2015 vo Falune. V tejto sezóne Svetového pohára bodovali v tímšprinte v decembri v Drážďanoch za 15. priečku. V utorok ich v Oberstdorfe čakajú individuálne preteky na 10 km voľne.

MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe

Beh na lyžiach, tímšprint mužov (6×1,2 km): 1. Erik Valnes, Johannes Hösflot Kläbo (Nór.) 15:01,74 min, 2. Ristomatti Hakola, Joni Mäki (Fín.) +1,68, 3. Alexander Boľšunov, Gleb Retivych (Rus.) +2,09, 4. Lucas Chanavat, Richard Jouve (Fr.) +13,91, 5. Francesco De Fabiani, Federico Pellegrino (Tal.) +16,66, 6. Karl-Johan Westberg, Oskar Svensson (Švéd.) +17,02, 7. Antoine Cyr, Graham Ritchie (Kan.) +17,06, 8. Luděk Šeller, Michal Novák (ČR) +25,41, 9. Roman Furger, Jovian Hediger (Švajč.) +29,64, 10. Dominik Bury, Maciej Starega (Poľ.) +37,40

Tímšprint žien (6×1,2 km): 1. Maja Dahlqvistová, Jonna Sundlingová (Švéd.) 16:27,94 min, 2. Laurien van der Graaffová, Nadine Fähndrichová (Švajč.) +0,95, 3. Eva Urevcová, Anamarija Lampičová (Slovin.) +3,46, 4. Julia Stupaková, Natalia Neprjajevová (Rus.) +3,95, 5. Rosie Brennanová, Sadie Bjornsenová (USA) +5,83, 6. Tiril Udnes Wengová, Maiken Caspersen Fallová (Nór.) +18,94, 7. Krista Pärmäkoskiová, Jasmi Joensuuová (Fín.) +24,26, 8. Kateřina Razýmová, Kateřina Janátová (ČR) +29,37, 9. Victoria Carlová, Sofie Krehlová (Nem.) +36,65, 10. Flora Dolciová, Lena Quintinová (F.) +1:03,80, v semifinále: 14. Alena PROCHÁZKOVÁ, Barbora KLEMENTOVÁ (SR)

Riiber po ďalšom zlat: Všetko nám fungovalo

Nórske kvarteto v zložení Espen Björnstad, Jörgen Graabak, Jens Luraas Oftebro a Jarl Magnus Riiber získalo na MS v Oberstdorfe zlaté medaily v súťaži družstiev v severskej kombinácii. V cieli bežeckej časti mali obhajcovia titulu náskok 42,7 sekundy pred tímom Nemecka, tretí skončili Rakúšania (+49,1).

V nemeckom stredisku sa zopakovalo poradie na medailových pozíciách zo šampionátu spred dvoch rokov v Seefelde. Po skokoch na strednom mostíku viedli Rakúšania (Johannes Lamparter, Lukas Klapfer, Mario Seidl, Lukas Greiderer), ktorí si vypracovali náskok 25 sekúnd pred domácim Nemeckom (Terence Weber, Fabian Riessle, Eric Frenzel, Vinzenz Geiger) a 30 sekúnd pred Japonskom. Topfavoriti Nóri boli priebežne na štvrtej priečke s mankom 35 sekúnd.

V bežeckej štafete na 4×5 km si Rakúsko udržalo líderskú pozíciu iba na prvom úseku. V druhom už Nór Graabak výrazne sťahoval manko na Klapfera a napokon Oftebrovi odovzdával na prvej priečke s náskokom viac ako 13 sekúnd pred Rakúskom a 33 pred Nemeckom.

Nóri sa s prehľadom držali na čele a suverénne triumfovali, Eric Frenzel dostal na treťom úseku Nemcov pred Rakúsko a v takomto poradí už tímy dobehli do cieľa.

Za Nórsko finišoval „dominátor“ sezóny Riiber, ktorý v piatok v Oberstdorfe bral zlato aj z individuálnej súťaže na strednom mostíku a behu na 10 km. Celkovo má z MS na konte štyri najcennejšie kovy.

„Je to paráda, všetko nám dnes fungovalo podľa plánu. Moji skvelí kolegovia urobili všetko, čo bolo treba a o víťazstvo sme sa nemuseli obávať,“ uviedol 23-ročný Riiber.

Severská kombinácia

Súťaž družstiev (skoky na strednom mostíku a beh na 4×5 km): 1. Nórsko (Espen Björnstad, Jörgen Graabak, Jens Luraas Oftebro, Jarl Magnus Riiber) 43:57,7 min, 2. Nemecko (Terence Weber, Fabian Riessle, Eric Frenzel, Vinzenz Geiger) +42,7, 3. Rakúsko (Johannes Lamparter, Lukas Klapfer, Mario Seidl, Lukas Greiderer) +49,1, 4. Japonsko +2:13,4, 5. Fínsko +2:38,7, 6. Francúzsko, 2:544,4, 7. Taliansko +3:25,4, 8. Česko +4:21,3, 9. USA +5:16,1, 10. Rusko +8:27,7

Nemci nečakane obhájili titul

Nemeckí reprezentanti v skokoch na lyžiach obhájili na MS v severských disciplínach v Oberstdorfe zlaté medaily v súťaži miešaných družstiev na strednom mostíku.

Tím v zložení Katharina Althausová, Markus Eisenbichler, Anna Rupprechtová a Karl Geiger získal pre hostiteľskú krajinu prvú zlatú medailu na prebiehajúcom šampionáte.

Domáce kvarteto nazbieralo v súčte 1000,8 bodu a nečakane triumfovalo s náskokom 5,2 bodu pred favorizovaným Nórskom v zostave Silje Opsethová, Robert Johansson, Maren Lundbyová a Halvor Egner Granerud. Bronz si vybojovali Rakúšania Marita Kramerová, Michael Hayböck, Daniela Iraschková-Stolzová a Stefan Kraft so ziskom 986,5 bodu.

Tím Nemecka viedol už po prvom kole, keď mal na čele náskok necelých piatich bodov na Nórsko, tretí boli priebežne Rakúšania pred Slovinskom. Pred poslednou sériou druhého kola mali Nemci na Nórov k dobru 7,6 bodu a o zisku zlata definitívne rozhodol záverečný skok Geigera, ktorý pristál na značke 99,5 metra.

Do finálového kola postúpilo najlepších osem družstiev. „Je to neskutočné, nikto nečakal, že dnes vyhráme. Som šťastná, že som doma dokázala získať zlato,“ povedala pre agentúru DPA 24-ročná rodáčka z Oberstdorfu Althausová. Tá má z miešaných tímov rovnako ako Eisenbichler už tri tituly majstra sveta, Geiger dva.

Nemci vyhrali mix družstiev na MS štvrtýkrát za sebou (predtým Seefled 2019, Lahti 2017 i Falun 2015). Premiéru mala táto disciplína na šampionáte v roku 2013 vo Val di Fiemme s titulom pre Japonsko.

MS v severskom lyžovaní v Oberstdorfe

Skoky na lyžiach, súťaž družstiev na strednom mostíku: 1. Nemecko (Katharina Althausová, Markus Eisenbichler, Anna Rupprechtová, Karl Geiger) 1000,8 b. (472,8/528,0), 2. Nórsko (Silje Opsethová, Robert Johansson, Maren Lundbyová, Halvor Egner Granerud) 995,6 (467,9/527,7), 3. Rakúsko (Marita Kramerová, Michael Hayböck, Daniela Iraschková-Stolzová, Stefan Kraft) 986,5 (457,2/529,3), 4. Slovinsko 954,8, 5. Japonsko 940,3, 6. Poľsko 837,6, 7. Rusko 805,4, 8. Česko 777,2, 9. Fínsko 332,0, 10. Kanada 298,9

debata chyba
Viac na túto tému: #Alena Procházková #Barbora Klementová #MS v klasickom lyžovaní