Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SLA tvrdí, že jej pomohlo ministerstvo. To však zvažuje právne kroky

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa dištancuje od textu piatkovej tlačovej správy Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) a zvažuje právne kroky.

26.02.2021 15:10 , aktualizované: 20:10
Ivan Ivanič Foto: ,
Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Ivan Ivanič.
debata (3)

Predstavitelia SLA v nej uviedli, že minister Branislav Gröhling podľa ich informácií rozhodol, že ministerstvo v konaní voči asociácii pochybilo.

Nepostupovalo v súlade so zákonom, informuje v piatkovej tlačovej správe SLA a zdôrazňuje, že minister vrátil celú záležitosť MŠVVaŠ SR, odboru komunikácie, pracovisku pre komunikáciu s verejnosťou na nové prerokovanie a rozhodnutie.

SLA žiadala 11. decembra 2020 o informácie a „listinné dôkazy potvrdzujúce oprávnenosť konania štátneho tajomníka Ivana Husára, ako aj konanie Petra Dedíka, generálneho riaditeľa povereného riadením sekcie športu“.

Tvrdí, že odpovede na otázky ani požadované podklady nedostala, a podala odvolanie, po ktorom minister zrušil rozhodnutie rezortu, odboru komunikácie, pracoviska pre komunikáciu s verejnosťou z 23. decembra 2020.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

"Slovenská lyžiarska asociácia a najmä naši športovci sú dlhodobo poškodzovaní protizákonným konaním štátneho tajomníka Ivana Husára a sekcie športu MŠVVaŠ pod vedením Petra Dedíka.

Je smutné, že sme museli o pomoc opakovane požiadať samotného ministra, aby sa touto záležitosťou zaoberal. Napriek tomu veríme v zákonné vyriešenie celej kauzy, ktoré potvrdzuje týmto svojím rozhodnutím," konštatuje prezident SLA Ivan Ivanič.

Po tom, ako sa koncom minulého roka vyostrili spory medzi vedením SLA a viacerými jej dovtedajšími členmi, sa MŠVVaŠ SR rozhodlo kontroverzie v slovenskom lyžovaní riešiť podporou novovznikajúceho Zväzu slovenského lyžovania (ZSL).

Ministerstvo následne odobralo štatút národného športového zväzu SLA a niektoré jeho kompetencie, medzi nimi prihlasovanie športovcov na súťaže, toto prevzal Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).

Vedenie SLA však nesúhlasí s odôvodnením týchto krokov, keďže podľa asociácie nie je pravda, že z nej odišla väčšina športovcov.

Piatkové večerné stanovisko Ministerstva školstva vedy, výskumu a športu SR znie: „Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa dištancuje od textu tlačovej správy Slovenskej lyžiarskej asociácie, ktorá je nesprávna a zavádzajúca. Navyše, právnici rezortu školstva posudzujú formu komunikácie SLA a zvažujú právne kroky.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská lyžiarska asociácia #Zväz slovenského lyžovania