Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prepustí trón? Ubolená Vlhová vie, do čoho ide

Majú rovnaký počet víťazstiev - štyri. Sedemkrát stáli na pódiu pre tri najlepšie zjazdárky Svetového pohára. A pätnásť ráz sa dostali do top desiatky.

26.02.2021 05:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (16)

Všetko nasvedčuje tomu, že elitný seriál alpských lyžiarok zažije v závere sezóny drámu, akú už dlho nie. Po niekoľkoročnej hegemónii Mikaely Shiffrinovej a lanskom triumfe Federicy Brignoneovej sa na pole position dostala Petra Vlhová.

Je na ňom už 98 dní. Od novembrového slalomu v Levi až do dnešného zjazdu (11.45) vo Val di Fassa. Po silnom úvode mala vyše dvestobodový náskok, lenže potom prišla únava a Lara Gutová-Behramiová. Švajčiarka manko postupne znížila na 42 bodov. Práve ona v sezóne 2015/16 získala veľký krištáľový glóbus.

„Táto sezóna je pre mňa veľmi náročná. Je ťažké neustále meniť disciplíny. Nemám čas na tréningy, to je pre mňa najhoršie. Nemáme priestor na vyladenie formy v technických disciplínach. Vedeli sme, do čoho ideme. Budeme bojovať do konca. Čakajú ma dva náročné zjazdy (druhý zajtra o 11.00, pozn.) a superobrovský slalom (v nedeľu o 11.00),“ povedala Vlhová pred odletom do talianskeho strediska.

Spadla na vnútornú lyžu

Do Val di Fassa sa vybrala z Jasnej. Už budúci víkend sa na Zjazdovke č. 1 po piatich rokoch znova predstavia najlepšie slalomárky sveta. Vlhová ako jedna z mála – pod Chopkom sa pripravovali aj Slovinka Ana Buciková či Poľka Maryna Gasienicová-Danielová – otestovala, aké sú v Jasnej podmienky.

„Trénovalo sa mi dobre, ale bolo to náročné, lebo trať deň predtým poliali vodou. Som rada, že som si vyskúšala kopec. Momentálne sa lepšie cítim v slalome, v obráku to nie je ono,“ priznala Vlhová.

V pondelok však neabsolvovala plnú tréningovú dávku. Počas ladenia formy na obrovský slalom spadla a narazila si ústa. Dvadsaťpäťročná Liptáčka musela vyhľadať lekárske ošetrenie.

„Spadla som na vnútornú lyžu. Horšie bolo, že potom som sa šúchala do najbližšej brány a narazila si ústa. Všetko je v poriadku, len som musela utekať k zubárovi, lebo som mala zuby v čudnej polohe. Mám na nich chránič, dopadlo to dobre, mohlo to byť aj horšie,“ opísala nepríjemné momenty.

Ako sa cíti?

„Išla som trochu cez bolesť. Bolí ma nos, ústa aj zuby, ale nie je to niečo, čo by ma obmedzovalo. Vo štvrtok som si dala pár jázd a už sa teším na preteky,“ doplnila Vlhová.

Tréning Petry Vlhovej v Jasnej Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas tréningu v Jasnej.

Konečne bola s rodinou

Pripustila, že po nedávno skončenom svetovom šampionáte bola psychicky unavená. Pobyt doma s rodinou i priateľom, ktorých v tejto sezóne vidí minimálne, si užila. Má však aj svoje úskalia.

„Prišla som na iné myšlienky, konečne som bola s rodinou. Vždy sa teším domov, ale potom sa bojím, aby som po tom relaxe nepoľavila,“ vysvetlila čerstvá vicemajsterka sveta v alpskej kombinácii i slalome.

Vlhová vynechala v tejto sezóne jediný ostrý štart – zjazd na majstrovstvách sveta. Od októbra doteraz absolvovala päticu pretekov na majstrovstvách sveta a dvadsaťdva vo Svetovom pohári. Do konca ročníka zostáva jedenásť súťaží.

„Sezóna sa mi zdá dlhšia ako tie predošlé. Preteky mám neustále, jazdím všetky disciplíny. Som skôr unavená ako vlani. Je náročné, keď sa musím preorientovať na inú disciplínu. Vždy mám pred pretekmi nejaké očakávania. Mám natrénované, cítim sa fajn a chcem vo Val di Fassa získať čo najviac bodov,“ uzavrela líderka celkového hodnotenia.

Prepustí trón nečakanej súperke zo Švajčiarska?

Fakty zo Svetového pohára
Celkové poradie SP (po 22 z 33 súťaží): 1. Vlhová (SR) 989 b., 2. Gutová-Behramiová 947, 3. Gisinová (obe Švaj.) 807. Poradie v zjazde (5 z 8): 1. Goggiová (Tal.) 480, 2. Johnsonová (USA) 285, 3. C. Suterová (Švaj.) 270,… 11. Vlhová 113. Poradie v super G (4 zo 7): 1. Gutová-Behramiová 445, 2. C. Suterová 250, 3. Tipplerová (Rak.) 240,… 8. Vlhová 158.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Lara Gutová-Behramiová