Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Osrblie? Český areál je o level vyššie

Biatlonový areál v Osrblí naposledy hostil preteky Svetového pohára v roku 2005. Čakanie slovenských fanúšikov, ktorí túžia vidieť svetové hviezdy na vlastné oči, sa však nekončí.

25.02.2021 18:40
Peter Vozár Foto: ,
Peter Vozár.
debata

Exekutíva Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) zverejnila kalendár podujatí SP do roku 2026 – bez účasti Slovenska. „Rozhodnute IBU nás sklamalo,“ vraví šéf slovenského biatlonu Peter Vozár (36).

Ako ste prijali verdikt exekutívy?

Teší nás, že nám pridelila MS 2023 v letnom biatlone, ako aj otvorené majstrovstvá Európy o rok neskôr. Avšak do roku 2026 sa u nás neuskutoční ani jedno podujatie Svetového pohára. Hoci bývalo zvykom, že krajina, ktorá organizovala ME, o rok na to dostala príležitosť hostiť SP.

Čakali ste pozitívnejšie správy?

Sme si vedomí, že Osrblie nepatrí medzi najlepšie areály sveta, ale má A-licenciu IBU. Sklamaní sme o to viac, že Osrblie neraz zachraňovalo svetový biatlon, keď bolo treba prevziať organizáciu namiesto iných podujatí. Pred štyrmi rokmi sme zaskočili za potrestané Rusko a usporiadali MS juniorov a kadetov. Vlani Poliaci neboli schopní zorganizovať podujatie IBU Cupu pre nedostatok snehu a my sme opäť podali pomocnú ruku. Mysleli sme si, že to kompetentní zohľadnia, ale nestalo sa.

Osrblie je v hierarchii 28 elitných areálov v druhej desiatke. Prehliadli ho kompetentní neprávom?

Môže byť, že sme približne niekde v strede. Počas sezóny SP je na programe deväť podujatí. Šesť-sedem je stabilných, ďalšie dve sa menia. Som toho názoru, že minimálne raz za päť rokov by nám prináležalo právo takéto podujatie zorganizovať. Bol by to obrovský impulz pre celý región. Môžeme to vidieť na lyžiarskom Svetovom pohári v Jasnej.

Počas nedávno skončeného IBU Cupu v Osrblí sme mali päťtisíc prenocovaní, čo je značný ekonomický prínos pre tamojšie hotely. V prípade Svetového pohára by to bolo oveľa viac. Počítame s tým, že vtedy by okrem iných prišlo napríklad aj desaťtisíc nemeckých fanúšikov.

Uviedla IBU dôvody, prečo uprednostnila iné krajiny?

Nie, žiadne odporúčania sme nedostali. Poviem to otvorene – nemáme dostatočne silnú biatlonovú lobby. Svetový pohár bude v Bielorusku, Estónsku, USA či Kanade, ale u nás nie. Kompetentní vedia, že máme naplánovanú modernizáciu areálu. Jej hlavná časť bude spočívať v dobudovaní kolieskovej dráhy, ktorá síce pre zimu nie je až taká dôležitá, ale počítame aj s dobudovaním zasnežovacieho systému a umelého osvetlenia.

Čakáme už len na právoplatné stavebné povolenie. Hoci rýchlosť úradov je v súčasnej pandemickej dobe pomalá, dúfame, že by sme mohli mať všetky potrebné dokumenty v priebehu tohto roka.

Nasledujúce dve kolá SP sa pôjdu v Novom Meste na Morave. Dá sa porovnať toto stredisko s Osrblím?

Areál v Novom Meste je o level vyššie. Je vynovený a zrekonštruovaný. S Osrblím sa nedá porovnať ani čo sa týka rozmerov, štadión má kapacitu desaťtisíc divákov. K dispozícii je aj snehová jama, v ktorej si na jar vytvoria zásoby, tie im vydržia počas leta a na jeseň ich prezimujú a rozvezú.

Kedy sa reálne slovenský fanúšik môže tešiť na podujatie SP na domácej pôde?

Program je určený do roku 2026. Predpokladám, že o tri-štyri roky sa bude rozhodovať o kalendári na nasledujúce obdobie.

Aké ste mali odozvy na minulotýždňové organizovanie IBU Cupu?

Podujatie dopadlo veľmi úspešne. Zúčastnené krajiny si pochvaľovali úroveň organizácie i kvalitu ubytovacích kapacít. Ušla sa nám aj pochvala od IBU. Jej zástupcovia vyzdvihli nielen pripravenosť areálu, ale aj pandemické opatrenia. PCR testovanie športovcov a realizačných tímov vyhodnocovali priamo v areáli, vzorky rozhodcov, organizátorov a dobrovoľníkov sme v spolupráci s partnerom podujatia vozili do Zvolena. Spomedzi viac ako 1500 testov sme mali len päť pozitívnych výsledkov.

Do konca sezóny SP zostávajú tri kolá. Platí, že zo slovenského pohľadu budú najdôležitejšie štafety, kde Slovensko bojuje o poradie v Pohári národov a miestenky na olympiádu v Pekingu?

Je to tak. Čakajú nás tri tímové preteky – klasické štafety, dvojčlenné i štvorčlenné zmiešané štafety. Všetky budú pre nás veľmi dôležité. Muži sú v Pohári národov aktuálne na 17. mieste, tesne ich stíhajú Belgičania. Ženám zatiaľ patrí 19. priečka. Verím, že sa našim pretekárom podarí vybojovať čo najlepšie umiestnenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon