Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zázrak sa nekonal. Nóri ovládli obe štafety, Slovenky - tradične - stiahli z trate

Nórske biatlonistky si vybojovali zlato v sobotňajších štafetách na 52. majstrovstvách sveta v slovinskej Pokljuke. Ingrid Landmark Tandrevoldová, Tiril Eckhoffová, Ida Lienová a Marte Olsbuová Röiselandová zvládli náročné preteky za 1:10:39,0 min.

20.02.2021 13:12
Nórsko, štafeta Foto: ,
Nórska odovzdávka v štafete žien na MS v Pokljuke.
debata (6)

Na druhom mieste skončilo Nemecko a tretia bola Ukrajina, zopakovalo sa tak medailové poradie z vlaňajška. Slovenky Ivonu a Pavlínu Fialkové, Henrietu Horvátovú a Veroniku Machyniakovú stiahli z trate na poslednom úseku a klasifikovali ich na 21. mieste.

V úvode diktovala tempo Talianka Lisa Vittozziová, ktorá zvládla obe položky bezchybne a na prvú výmenu prišla s náskokom 16 s pred Tandrevoldovou. V tesnom závese išli Nemky, Ukrajinky, Francúzky, Rusky a prekvapujúco aj Bulharky.

Slovenky vypadli z boja o čelné pozície už po prvom úseku, keďže Ivona Fialková musela ísť na dva trestné okruhy. Nórky nasadili na druhý úsek líderku celkového poradia SP Eckhoffovú, ktorá ich katapultovala na prvé miesto s náskokom 25 sekúnd pred prenasledovateľka­mi. Za Nórkami sa zaradili v tesnom závese Bielorusko vďaka rýchlej Dzinare Alimbekavovej, Ukrajina, Poľsko a Francúzsko. Ostatné krajiny strácali okolo minúty.

Tretia Nórka na trati Ida Lienová stratila z náskoku Eckhofovej ešte pred svojou prvou streľbou takmer polovicu, no i po ležke zostala na čele. Na stojke musela dvakrát dobíjať a spadla sa za Ukrajinu a Bielorusko, no desaťsekundovú stratu stiahla rýchlym behom a Marte Olsbuovú Röiselandovú vyslala na záverečný úsek s malým náskokom.

To najkrajšie z biatlonovej strelnice Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Paulína Fialková.

Na druhom mieste išla Bieloruska Elena Kručinkinová, za ňou Poľka Anna Maková a Ukrajinka Olena Pidhrušná. V prípade zaváhania štvorice na čele mohli o medaily zabojovať ešte aj Nemky, Francúzky, no i Švédky s Hannou Öbergovou.

Olsbuová Röiselandová prišla síce na ležku s náskokom, no prvé tri terče nesklopila a tak sa dostala pod veľký tlak. Ďalších päť nábojov svoj cieľ už našlo, Nórka sa vyhla trestnému kolu a v podstate neprišla ani o prvé miesto, keďže zo strelnice vybehla s ani nie sekundovým mankom na Pidhrušnú. Čoskoro sa vrátila na prvé miesto a opäť si budovala náskok.

Záverečnú streľbu zvládla s jedným dobitím a do posledného kola vybehla s náskokom 11,5 s. Franziska Preussová predviedla na záverečnom úseku výborný výkon a vytiahla Nemecko z piatej na striebornú pozíciu, keď na cieľovej rovinke zdolala Ukrajinku Pidhrušnú. Štvrté finišovalo Bielorusko, piate Švédsko a šieste Poľsko.

Slovensko nasadilo na úvodné dva úseky sestry Fialkové, ktoré mali odovzdať štafetu na čo najlepšej pozícii svojim menej skúseným partnerkám. No nepodarilo sa to. Ivona Fialková síce zvládla ležku bez problémov, no na stojke išla na dva trestné okruhy a prepadla sa z okolia prvej desiatky na 20. miesto.

Jej sestra Paulína štyrikrát dobíjala, po stojke však aj ona musela na trestný okruh a odovzdala znova na 20. mieste, no už so stratou 3:14 minúty.

Henrieta Horvátová tak mala pred sebou náročnú premiéru na MS, trikrát dobíjala a Veroniku Machyniakovú poslala na trať na 21. mieste. Tá sa snažila prísť až do cieľa, ležku ešte stihla, no stojku už nie, keď ju dobehla Olsbuová Röiselandová.

Slovenky tak v prebiehajúcej sezóne zvládli až do cieľa iba jednu z piatich štafiet, v ktorých štartovali. Podarilo sa im to len v Hochfilzene, kde obsadili 17. miesto.

Štafety žien na 4×6 km:

1. Nórsko (Ingrid Landmark Tandrevoldová, Tiril Eckhoffová, Ida Lienová, Marte Olsbuová Röiselandová) 1:10:39,0 h (0 tr. kôl+11 dobíjaní), 2. Nemecko (Vanessa Hinzová, Janina Hettichová, Denise Herrmannová, Franziska Preusoová) +8,8 s (0+5), 3. Ukrajina (Anastasija Merkušynová, Julija Džimová, Darja Blašková, Olena Pidhrušná) +9,2 (0+7), 4. Bielorusko +28,8 (0+8), 5. Švédsko +47,9 (0+9), 6. Poľsko +52,1 (0+6), 7. Rakúsko +1:04,3 (0+15), 8. Francúzsko +1:15,2 (0+5), 9. Taliansko +1:28,1 (0+9), 10. Česko +1:40,4 (0+6),

… 21. SLOVENSKO (Ivona Fialková, Paulína Fialková, Henrieta Horvátová, Veronika Machyniaková) +1 kolo

Vládli aj nórski muži

Nórske kvarteto Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö a Vetle Sjaastad Christiansen podľa predpokladov ovládlo preteky štafiet mužov. Suverénni Nóri s bilanciou 0+8 na strelnici boli takmer celé preteky na čele a druhých Švédov zdolali o 33,1 s. Tretia priečka v cieli patrí Rusom, ktorí zaostali o 50,9 s a v Pokljuke súťažili pod skratkou RBU. Bez medaily zostali štvrtí obhajcovia titulu Francúzi, piati Ukrajinci aj Taliani na šiestom mieste.

Nóri sa po ročnej prestávke tešia z celkovo desiateho titulu a 29. medaily v histórii mužských štafiet. Na čele medailovej bilancie odskočili o jedno zlato druhým Rusom. Švédi v zložení Peppe Femmling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma a Sebastian Samuelsson dosiahli v Pokljuke vôbec najlepší výsledok v pretekoch mužských štafiet na MS, dosiaľ ním boli bronzové medaily z MS 1966 a 1967.

Slovenskí reprezentanti Michal Šíma, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko a Matej Baloga skončili na 17. mieste s odstupom 5:37,9 min na majstrovských Nórov. Slováci museli na dve trestné kolá a celkovo 12-krát dobíjali na strelnici. V cieli klasifikovali 19 štafiet, zostávajúcich osem bolo dostihnutých o jedno kolo. Pred rokom na MS v Anterselve Slováci rovnako skončili na 17. mieste. V porovnaní s vlaňajškom iba Baloga vymenil Martina Otčenáša, ktorý medzitým ukončil kariéru.

Šíma rozbehol slovenskú štafetu solídne. Na dvoch streleckých položkách musel len raz dobíjať a po druhej streľbe bol deviaty s mankom 27 sekúnd za Laegreidom. Slabším behom sa napokon prepadol na 14. pozíciu, na ktorej odovzdal Tomášovi Hasillovi s odstupom 53,4 s. Ten dvakrát dobíjal a udržal 14. priečku so stratou 1:43,8 min na ďalšieho nórskeho lídra Tarjeia Böa.

Väčšie slovenské komplikácie prišli na treťom úseku, kde Šimon Bartko musel na dve trestné kolá (plus 9 dobíjaní), ktoré Slovákov odsunuli už s vyše štyri a pol minútovým odstupom na 17. pozíciu. Lídri z Nórska mali vtedy náskok takmer 50 sekúnd pred Ukrajincami a minútu pred Rusmi.

Posledný slovenský člen Baloga pridal na siedmej streľbe jedno a na ôsmej ďalšie dve dobíjania, ale napokon obhájil 17. miesto po streľbe aj v cieli. Švédi sa vďaka skvelému behu a čistej streľbe Samuelssona posunuli zo šiestej priečky na poslednej odovzdávke až na konečnú bronzovú pozíciu.

Štafeta mužov na 4×7,5 km:

1. Nórsko (Sturla Holm Laegreid, Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Vetle Sjaastad Christiansen) 1:12:27,4 h (0 tr. kôl+8 dobíjaní), 2. Švédsko (Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson) +33,1 s (0+7), 3. Ruská biatlonová únia (Said Chalili, Matvej Jelisejev, Alexander Loginov, Eduard Latypov) +50,9 (0+5), 4. Francúzsko +1:02,0 (1+11), 5. Ukrajina +1:12,7 (0+4), 6. Taliansko +1:35,5 (2+14), 7. Nemecko +1:43,2 (0+4), 8. Slovinsko +1:44,3 (0+8), 9. Bielorusko +2:25,4 (0+9), 10. Rakúsko +2:31,1 (1+6),

… 17. SLOVENSKO (Michal Šima, Tomáš Hasilla, Šimon Bartko, Matej Baloga) +5:37,9 (2+12)

6 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #slovenské biatlonistky #MS v biatlone 2021