Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obhajkyňa Vlhová sa do top desiatky nezmestila. Gutová vyhrala o dve stotinky

Slovenská reprezentantka Petra Vlhová skončila dvanásta v obrovskom slalome na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní v talianskej Cortine d'Ampezzo. Vlhová obhajovala titul svetovej šampiónky z Aare 2019, ale v Dolomitoch sa nepredstavila vo vrcholnej "obrákovej" forme.

18.02.2021 14:29 , aktualizované: 15:14
Lara Gutová-Behramiová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Víťazka Lara Gutová-Behramiová dvíha ruky po dojazde Mikaely Shiffrinovej do cieľa obrovského slalomu.
debata (34)

Vlhová sa za obhajobou vydala so štartovým číslom 3. Na zľadovatenom podklade a otvorenej, rytmickej trati išla bez väčšej chyby, v porovnaní s najväčšími súperkami jej však chýbala plynulosť v oblúkoch, v ktorých nedokázala zrýchľovať.

Už po 1. kole figurovala mimo najlepšej desiatky s mankom 1,17 s na líderku Mikaelu Shiffrinovú a v druhom kole si svoju pozíciu ešte o jednu priečku zhoršila. A to aj napriek tomu, že staviteľom druhého kola bol Vlhovej tréner Livio Magoni a mala v ňom deviaty najlepší čas.

Neúspešná obhajoba Petry Vlhovej v obráku Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Lara Gutová-Behramiová so zlatou medailou z...

"Samozrejme, že je to sklamanie. Určite som chcela podať lepší výkon, žiaľ, momentálne sa v obrovskom slalome cítim takto a takéto sú výsledky.

V druhom kole som si verila, snažila som sa odovzdať všetko, čo mám v sebe. Teraz som v obrovskom slalome pozadu od najlepších, taký je šport," povedala 25-ročná Slovenka pre ČT sport.

Ambiciózna Slovenka v obrovskom slalome doteraz dosiahla štyri víťazstvá vo Svetovom pohári a osemkrát sa v tejto disciplíne dostala na pódium.

"Nechcem bližšie komentovať dvanáste miesto Petry Vlhovej v obrovskom slalome. Myslím si, že si to musia v tíme vyhodnotiť a oni najlepšie vedia, čo sa stalo a či mohla byť vyššie.

V slalome však môže Petra opäť patriť medzi favoritky. Je to jej najsilnejšia disciplína v tejto sezóne," uviedla v štúdiu RTVS bývalá skvelá slalomárka Veronika Velez-Zuzulová.

Magoni v 2. kole pre lyžiarky nachystal omnoho zatvorenejšie bránky, keď trajektóriu zatočil najmä v strmších úsekoch. Vlhová však už na prvom medzičase prišla o náskok na priebežne vedúcu Rakúšanku Ramonu Siebenhoferovú, nevedela nájsť rytmus a napriek snahe o agresívnu jazdu si pohoršila ešte o jednu priečku.

Veľká chyba v prvej polovici svahu zmarila medailové nádeje Gisinovej. Liensbergerová takmer spadla, ale situáciu, keď sa bokom šmýkala po snehu, ekvilibristicky zvládla a naspodku dokonca zrýchlila a zapísala si najlepší čas druhého kola.

Bez tejto chyby by sa stala majsterkou sveta, tento titul si dvoma vyrovnanými jazdami bez zásadnejších zaváhaní napokon vybojovala Gutová-Behramiová.

Za senzačnou medailou smerovala O'Brienová, lenže v poslednej prejazdnej bránke sa zasekla v hrane a uzavrela najlepšiu desiatku výsledkovej listiny.

Shiffrinová do jednej z bránok mierne meškala a stratila minimálny náskok, až do cieľa to bol stotinový súboj, ktorý v súčte vyznel v prospech Švajčiarky.

Gutová-Behramiová napokon v súčte oboch kôl zdolala Shiffrinovú o dve stotinky sekundy.

Z bronzového kovu sa prekvapujúco teší Rakúšanka Katharina Liensbergerová, ktorej chýbalo na zlato 9 stotín. V druhom kole na už rozbitejšej trati dosiahla vôbec najlepší čas. Gutová-Behramiová získala na MS 2021 druhú zlatú a celkovo tretiu medailu.

Predtým ako najväčšia favoritka ovládla super G a bola tretia v zjazde. V súčte všetkých svetových šampionátov má 29-ročná Švajčiarka už osem medailí – dve zlaté, tri strieborné a tri bronzové.

"S ďalšou medailou som nerátala, no priala som si získať ju jedného dňa v obrovskom slalome, pretože táto disciplína zohrala v mojej kariére veľmi dôležitú úlohu.

Keď sa mi darilo v ňom, darilo sa mi aj v iných disciplínach. Na vrcholných podujatiach mi však často chýbali sily, teším sa, že som dnes zvládla takýto dlhý ‚obrák‘. Mám rada Cortinu," povedala víťazka podľa portálu laola1.at.

Mikaela Shiffrinová po zlate v kombinácii a bronze v super G si v Cortine pripísala aj striebro a má teda z Cortiny medailový komplet.

Pre fenomenálnu Američanku je to desiaty cenný kov z MS (6–2–2). A to má ešte Shiffrinová pred sebou slalom, kde na svetových šampionátoch neprehrala od roku 2013 a získala štyri zlaté medaily v neprerušenej sé­rii.

V 99-člennej štartovej listine prvého kola figurovala s číslom 55 aj ďalšia Slovenka Petra Hromcová, tá však svoju jazdu nedokončila rovnako ako ďalších 27 pretekárok.

Fakty z MS v Cortine d'Ampezzo:

Obrovský slalom žien: 1. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) 2:30,66 min, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,02 s, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) +0,09, 4. Alice Robinsonová (N. Zél.) +0,73, 5. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +1,26, 6. Maryna Gasienica-Danielová (Poľ.) +1,53, 7. Tessa Worleyová (Fr.) +1,64, 8. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,68, 9. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,70, 10. Nina O'Brienová (USA) +1,80, … 12. Petra VLHOVÁ +1,90, Petra HROMCOVÁ (obe SR) nedokončila 1. kolo

Aktualizujeme…

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Lara Gutová-Behramiová #MS v lyžovaní 2021