Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatým tímom sa pýšia Nóri. V severskom finále zdolali Švédov

Nórski lyžiari získali na majstrovstvách sveta v talianskej Cortine d'Ampezzo zlaté medaily v tímových paralelných pretekoch.

17.02.2021 14:11 , aktualizované: 14:45
Nórsko Foto: ,
Nórska radosť.
debata (1)

Vo finále stredajšej súťaže zdolali Švédov 3:1. Bronz si vybojovali Nemci, ktorí v súboji o tretie miesto zvíťazili nad Švajčiarskom. Slovenskí reprezentanti v súťaži neštartovali.

Nóri získali svoj historicky prvý cenný kov v tímovej súťaži na MS a hneď toho najcennejšieho les­ku.

Oprieť sa mohli o výkony They Louise Stjernesundovej a Fabiana Wilkensa Solheima, ktorí vyhrali všetky svoje štyri jazdy.

V severskom finále sa k nim pridal aj Sebastian Foss-Solevaag, ktorý uspel v opakovanej jazde. Pre Nórsko to bola prvá medaila na prebiehajúcich MS.

V štartovej listine figurovalo namiesto tradičných 16 iba 15 tímov, keďže Francúzi sa z pretekov odhlásili.

V osemfinále sa stretlo sedem dvojíc, obhajcovia titulu Švajčiari boli nasadení priamo do štvrťfinále.

V osemfinále mali namále domáci Taliani, ktorí postúpili cez Fínsko pri skóre 2:2 len vďaka lepšiemu súčtu najlepšej mužskej a ženskej jazdy. Domáci tím (Nadia Delagová, Laura Pirovanová, Giovanni Borsotti, Luca De Aliprandini) však stroskotal o fázu neskôr, keď nestačil na Nemecko (1:3).

Vo štvrťfinále prekvapujúco vypadli aj favorizovaní Rakúšania, Stephanie Brunnerová i Fabio Gstrein prehrali svoje jazdy a Švédi postúpili na čas.

Červená dráha sa ukázala byť opäť rýchlejšia, aj keď nie tak výrazne, ako v individuálnej paralelke. Tímy sa tak snažili svojich najlepších pretekárov postaviť práve medzi červené brány.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Švajčiari sa v semifinále proti Nórom ujali vedenia zásluhou Wendy Holdenerovej, no Sandro Simonet a Camille Rastová zaváhali a Semyel Bissig napriek svojmu víťazstvu už nedokázal zachrániť favorita, ktorý prehral na čas.

Rovnakým spôsobom postúpili aj Švédi cez Nemecko, takže sa zrodilo čisto severské finále.

V súboji o tretie miesto Švajčiari prehrali ako cez kopirák. Za stavu 1:2 Bissig síce zdolal Alexandra Schmida, no súčet časov mali lepší Nemci.

Vo finále získala prvý bod pre Nórov suverénna Stjernesundová, ktorá uspela v dueli s Emmou Aicherovou. Potom Foss-Solevaag nedokončil svoju jazdu a v cieli sa tešil Kristoffer Jakobsen.

Sara Hectorová skvelým výkonom dostala Švédov do vedenia, no iba na chvíľu, pretože Nóri podali protest, keďže Foss-Solevaag sa sťažoval, že ho súper pri jeho jazde vyrušil.

Opakovanú jazdu potom vyhral a namiesto švédskeho vedenia mali náskok 2:1 ich súperi. Solheim potom o pol sekundy uspel v záverečnom súboji s Mattiasom Rönngrenom a spečatil triumf Nórov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v lyžovaní 2021 #lyžiari Nórska