Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tituly pre spoločné víťazky a Shiffrinovej ex

Majstrami sveta v paralelnom obrovskom slalome sa na MS 2021 v Cortine d'Ampezzo stali Talianka Marta Bassinová, Rakúšanka Katharina Liensbergerová (obe mali zhodný čas) a Francúz Mathieu Faivre.

16.02.2021 15:52
Italy Alpine Skiing Worlds Faivre Foto: ,
Mathieu Faivre.
debata

Faivremu, ktorý je bývalým priateľom Mikaely Shiffrinovej, držal palce aj Timotej Zuzula, expert RTVS a otec Veroniky Velez-Zuzulovej.

„Teším sa z jeho úspechu. Aj preto, že mal Romaina (Veleza, manžela Veroniky Velez-Zuzulovej) na štarte. Viem, ako sa pripravovali. Tým pádom môžem povedať, že máme medailu v rodine,“ reagoval Zuzula počas priameho prenosu.

Faivre sa stal prvým majstrom sveta v paralelných pretekoch. V utorkovej premiére novej súťaže na šampionátoch zdolal vo finále Chorváta Filipa Zubčiča.

Bronz si vybojoval Švajčiar Loic Meillard, ktorý v súboji o tretie miesto predstihol Nemca Alexandra Schmida.

Aj Bassinová je historicky prvou víťazkou v novej disciplíne. Domáca hviezda si vo finále poradila s Rakúšankou Katharinou Liensbergerovou.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) dodatočne udelila zlato aj Liensbergerovej, keďže po záverečnej kontrole zistila, že pretekárky mali vo finále zhodný čas.

Bronz si vybojovala Francúzka Tessa Worleyová, ktorá v súboji o tretie miesto predstihla Američanku Paulu Moltzanovú.

Petra Vlhová ako jedna z favoritiek paralelných pretekov nedokončila svoju kvalifikačnú jazdu a v hlavnej súťaži chýbala.

Postup z kvalifikácie o jedinú stotinu

Najlepší čas predpoludňajšej kvalifikácie (32,69 s) dosiahla Švajčiarka Wendy Holdenerová v modrej dráhe, v tej červenej bola najrýchlejšia Slovinka Meta Hrovatová (32,78 s). Holdenerová začala KO fázu na dve jazdy, ktorá sa už konala na inom svahu ako kvalifikácia, suverénne.

V osemfinále vyradila Ninu O'Brienovú a v prvej štvrťfinálovej jazde si vypracovala polsekundový náskok pred ďalšou Američankou Paulou Moltzanovou.

V odvete však Moltzanová zužitkovala rýchlejšiu červenú trať a ukončila šance jednej z najväčších adeptiek na medailové umiestnenie.

Bassinová postúpila z kvalifikácie o jedinú stotinu, „vďaka“ čomu mala zakaždým k dispozícii rýchlejšiu červenú trať v odvetných jazdách. To bola výhoda, keďže podľa pravidiel je maximálna strata z prvej jazdy stanovená na 50 stotín sekundy.

Už vo štvrťfinále sa stretli domáce nádeje, Federica Brignoneová si síce v prvej jazde v červenej dráhe vypracovala polsekundový náskok, ale opäť sa potvrdil scenár o výhodnosti začínania v modrej dráhe a postúpila Bassinová.

Ďalej prešla aj Liensbergerová cez Poľku Marynu Gasienicu-Danielováú. Všetky štyri postupujúce išli druhú jazdu v červenej dráhe.

V semifinále Liensbergerová jednoznačne predstihla Moltzanovú, omnoho vyrovnanejší bol duel „obrákových“ špecialistiek medzi Worleyovou a Bassinovou.

Francúzka takmer prelomila „prekliate“ odvetnej modrej trate, v súčte mali s Taliankou na stotinu rovnaký čas, Bassinová sa dostala do veľkého finále zásluhou najrýchlejšej jaz­dy.

Rovnako dramatický bol súboj o zlato, Liensbergerovej nestačil polsekundový náskok, Bassinová ho v odvete v červenej dráhe stiahla.

Oba finišovali v zhodnom čase, o triumfe Talianky rozhodlo opäť iba to, že si pripísala najrýchlejšiu jazdu. Pre hostiteľskú krajinu získala prvú medailu na šampionáte.

Faivremu pomohla chyba súpera

V mužskej kvalifikácii bol najrýchlejší Meillard časom 31,79 sekundy v červenej trati. Andreas Žampa štartoval v kvalifikácii, ktorá sa konala na inom svahu ako hlavná súťaž, s číslom 40.

Strata 1,39 s na Rakúšana Fabia Gstreina, ktorý mal najlepší čas v „Žampovej“ modrej dráhe, nestačila mladšiemu z bratskej dvojice na postup.

Na rozdiel od ženského „pavúka“ sa u mužov najskôr neprejavila výhoda červenej trate, traja zo štyroch postupujúcich do semifinále absolvovali druhú jazdu v modrej dráhe.

Meillard si v prvej semifinálovej jazde vypracoval polsekundový náskok pred Zubčičom, ktorý však v odvete v červenej dráhe stiahol manko a v dramatickom finiši zdolal Švajčiara o dve stotiny.

V úvodnej jazde druhého semifinále Schmid získal na Faivrea iba 16 stotín a Francúz po výmene dráh suverénne postúpil do veľkého finále.

V ňom začal rýchlejšie Zubčič, ale v strednej pasáži sa dopustil veľkej chyby a Faivrea, ktorý štartovala v modrej trati, pustil do vedenia o 23 stotín. Po zmene strán sa Chorvát snažil stiahnuť odstup, ale Faivre si zlato postrážil a v cieli bol o 0,48 s pred svojím súperom.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS v lyžovaní 2021 #paralelný obrovský slalom