Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová spoznala číslo. Už nie je top favoritkou

Alpská kombinácia žien mala priniesť prvé dekorácie na MS v Cortine d'Ampezzo, ale prinesie až šiestu kolekciu medailí.

14.02.2021 14:07 , aktualizované: 18:59
Vlhová Shiffrin Foto: ,
Rivalita opäť ožíva. Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová.
debata (22)

Poveternostné rošády odsunuli štart súťaže zjazdárskej všestrannosti o týždeň, na pondelok 15. februára. Pôjde sa v pôvodnom formáte, no v zmenených časoch, ženy začnú super-G o 9.45 h, slalomové kolo absolvujú o 14.10 h.

Kým pred týždňom bola hlavnou favoritkou slovenská lyžiarka Petra Vlhová, po špeciálnej súťaži superobrovského slalomu je ňou skôr Američanka Mikaela Shiffrinová.

To je teória, prakticky je zrejmé, že štandardne by sa malo odohrať dramatické zápolenie o titul medzi nimi dvoma a Švajčiarkou Michelle Gisinovou.

Všetky predviedli v super-G jazdu v prvej desiatke, v intervale 43 stotín a je teda reálny predpoklad, že pri podobnej výslednici by v druhej časti kombinácie mohli rozhodovať centimetre v trojsúboji troch top slalomárok zimy.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Vlhová nastúpi na super-G so štartovým číslom 26, Shiffrinová až za ňou s číslom 28 a Gisinová ako pätnásta.

Kombinácia je súťaž, akú Vlhová absolvovala doteraz pomerne zriedkavo, premiérovo piatym miestom na ZOH 2018, o niekoľko dní neskôr 3. miestom na podujatí SP.

Vlani dvakrát v SP nedokončila, ale medzitým na MS získala pre Slovensko historicky prvú individuálnu medailu.

Zo strieborného stupienka jej k titulu chýbali centimetre vo vyjadrení troch stotiniek sekundy.

Zvíťazila Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá aj v Cortine patrí medzi spolufavoritky prvej súťaže MS, spolu s talianskymi stálicami Federicou Brignoneovou a Martou Bassinovou.

Celkovo sa teda predstaví až šesť pretekárok, u ktorých by zlatá medaila neznamenala žiadne prekvapenie.

Slovenská zjazdárka figuruje v disciplíne, ktorá je priebehom nevyspytateľná (a v seriáli SP na „odstrel“), naozaj ako obrovská favoritka na medailu.

Pre najlepšiu slalomárku prebiehajúcej zimy hovoria aj jej výsledky v super-G, najmä ten generálny z prvého februárového dňa.

V Ga-Pa ako jediná ohrozovala suverénnu Švajčiarku Laru Gutovú, ktorá však na kombináciu v národnej nominácii nefiguruje, slalomy jazdí sporadicky a jej straty na najlepšie by sa rátali viac ako desatinami sekundy.

Vlhová vo svojej „horšej“ kombinačnej disciplíne v priebehu dvoch sezón a intervalu 13 mesiacoch zašla v desiatich superobrovských slalomov osemkrát do prvej desiatky a to sa jej 9. miestom podarilo aj vo štvrtok na MS.

Pondelok, 15. februára
Alpská kombinácia žien (9.45 super-G, 14.10 slalomo­vé kolo)

Super-G:
Zjazdovka: Olympia delle Tofane, štart 2190 mnm, cieľ: 1560, dĺžka trate 2100 m, prevýšenie: 630 m, klesanie max. 65, priemer 30 percent.

Slalom:
Svah: Rumerlo, štart 1740 mnm, cieľ 1560, dĺžka trate 540 m, prevýšenie 180, klesanie max 38, priemer 33 percent

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Cortina d'Ampezzo #alpská kombinácia #Michelle Gisinová #MS v lyžovaní 2021