Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chrbát povedal dosť. Olympijský šampión skončil

Americký lyžiar Ted Ligety ukončil v sobotu svoju kariéru.

13.02.2021 19:59
Ted Ligety Foto: ,
Ted Ligety.
debata

Pôvodne sa chcel rozlúčiť o šesť dní neskôr po piatkovom obrovskom slalome na MS v Cortine d'Ampezzo, plány mu však zmarilo náhle zhoršenie problémov s chrbtom.

Tridsaťšesťročný dvojnásobný olympijský šampión oznámil, že ho v piatok prepadla silná bolesť chrbta, ktorú opísal ako „najhoršiu v živote“.

Následné vyšetrenie ukázalo vážnejší problém: "Neviem, čo to spustilo. Niekoľko dní trápil menej závažný zápal sedacieho nervu, ale to ma sprevádzalo uplynulé roky.

Magnetická rezonancia odhalila, že mám posunuté platničky L4–5 a L5-S1 do takej miery, že by nebolo bezpečné ďalej súťažne lyžovať. Tešil som sa na rozlúčkové preteky, ale môj chrbát povedal, že on je tu šéf, a zavelil koniec," citoval Ligetyho portál nbcsports.com.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Ligety získal na ZOH 2006 v Turíne zlatú medailu v alpskej kombinácii, o osem rokov neskôr v Soči pridal ďalšiu medailu najcennejšieho lesku v obrovskom slalome.

V seriáli Svetového pohára absolvoval 336 pretekov, v ktorých dosiahol 25 víťazstiev. Päťkrát získal malý krištáľový glóbus za obrovský slalom (2008, 2010, 2011, 2013, 2014).

Po skončení kariéry plánuje tráviť viac času s rodinou, s ktorou žije v Park City. S manželkou Miou majú štvorročného syna a ďalších dvoch chlapcov – sedemmesačné dvojičky:

„Teraz je načase dať si dokopy zdravie, aby som mohol podporovať moje deti, hrať sa s nimi a lyžovať.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Ted Ligety #alpské lyžovanie