Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez zmien. Najlepšími basketbalistami sú Brodziansky a Bálintová

Anketa Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) o najlepších basketbalistov za rok 2020 má rovnakých víťazov ako pred rokom, sú nimi Vladimír Brodziansky a Barbora Bálintová.

12.02.2021 15:51
BASKETBAL: Slovensko - ?ierna Hora Bálintová Foto: ,
Kapitánka Slovenska Barbora Bálintová.
debata

Hráč španielskej Badalony sa stal druhýkrát víťazom ankety, pre basketbalistku poľskej Gdyne je to celkovo tretí triumf.

Brodziansky zvíťazil s výraznejším náskokom, čím len potvrdil status momentálne najlepšieho a najznámejšieho slovenského basketbalistu. Reprezentačný pivot počas leta zmenil dres, v rámci španielskej najvyššej súťaže zamieril z Monbusu Obradoiro do Joventutu Badalona.

Lídrovi slovenského národného tímu sa darí aj na medzinárodnej scéne, s klubom je na prahu účasti vo štvrťfinále Európskeho pohára (Eurocupu) a v tamojšej ACB lige sú aktuálne na pozícii zaručujú účinkovanie v play off. O niekoľko dní ho čaká s reprezentáciou záver predkvalifikácie majstrovstiev sveta 2023 v kosovskej Prištine.

"Je to veľká pocta obhájiť prvé miesto a som za to veľmi vďačný. Je to skvelý pocit byť v spoločnosti takých hráčov, ako sú Anton Gavel, Richard Petruška, Martin Rančík. Viac-menej je to len motivácia do ďalšej práce.

Rok 2020 bol určite iný, ako ostatné roky. Vďaka covidu sa nám zrušila sezóna, nový ročník sa síce začal, ale musíme sa pravidelne testovať. Cestovanie je viac komplikované. Som však vďačný za to, že môžeme aj naďalej pokračovať.

S prestupom do Badalony som zatiaľ veľmi spokojný, máme super tím a dobrú chémiu. Hrávame Eurocup, čiže niekedy máme aj tri stretnutia za týždeň, za čo som spokojný," zhodnotil pre TASR Brodziansky predchádzajúce mesiace.

Vladimír Brodziansky počas zápasu s Luxemburskom. Foto: SITA, Jakub Julény
Vladimír Brodziansky Vladimír Brodziansky počas zápasu s Luxemburskom.

Bálintová má za sebou mimoriadne úspešný rok s poľskou Gdyňou. Po desiatich rokoch vybojovala pre klub majstrovský titul. Podpis nového kontraktu s klubom „oslávila“ ziskom Poľského superpohára a ocenením pre najužitočnejšiu hráčku (MVP) na tomto podujatí.

Účinkovanie v Európskej lige (Eurolige) jej síce nedopadlo podľa predstáv, ale všetko si vynahradila na reprezentačnej scéne. Len pred niekoľkými dňami si so svojimi spoluhráčkami vybojovala postup na tohtoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku a Španielsku.

"Je to úžasný pocit, že sa mi podarilo obhájiť prvenstvo v ankete Basketbalistka roka. Byť v spoločnosti dvoch dám, Lucky Kupčíkovej a Zuzky Žirkovej je pre mňa veľká časť, keďže som s oboma pôsobila v Košiciach.

Viem, aké boli vynikajúce hráčky a ešte lepší ľudia. Rok 2020 bol poznačený pandémiou, aj napriek tomu ho hodnotím veľmi pozitívne. S klubom sme vyhrali Poľský pohár a vyhlásili ma za MVP tohto turnaja.

V poľskej lige sme neprehrali a vyhrali sme ju, aj keď bola sezóna predčasne ukončená. V novom ročníku sa nám podarilo vyhrať Poľský superpohár, celý rok 2020 sme v poľskej lige neprehrali.

V Poľsku to je veľká vec, keďže liga je náročná. Toto obdobie vnímam ako jedno z tých lepších v mojej kariére, ale verím, že nezastagnujem a budem aj naďalej napredovať, aby som priniesla ešte nejaký úspech z majstrovstiev Európy,“ uviedla Bálintová.

Natália Hejková. Foto: facebook.com/zvvzusk
Natália Hejková Natália Hejková.

Kategória tréner roka sa stala podľa očakávania korisťou Natálie Hejkovej, kormidelníčky českého ZVVZ USK Praha.

Slovenská trénerská legenda sa stala víťazkou ankety v tejto kategórii jubilejný 20-krát. Túto poctu získala predtým v rokoch 1990, 1994–2003 (10-násobná šnúra), potom 2007 a 2008, znova 2014 až 2020 (sedemkrát za sebou).

debata chyba