Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Magoni je príliš tvrdý, reptali Talianky. Vlhová však nehľadá skratky

Do tretice to vyšlo. Najlepšie alpské lyžiarky sveta už dvakrát merali cestu na svah majstrovstiev sveta v Cortine d'Ampezzo. Zbytočne. Až po troch dňoch bez súťaženia sa Petra Vlhová a spol. mohli pomeriť v superobrovskom slalome.

12.02.2021 06:55 , aktualizované: 07:35
Magoni, Vlhová, Foto: ,
Úspešná spolupráca Petry Vlhovej s trénerom Liviom Magonim pokračuje.
debata (12)

Kto miluje lyžovanie, vidí, že tento ročník má niečo, čo tým predošlým chýbalo. Obrovskú vyrovnanosť. Svetový pohár alpských lyžiarok sa po MS prehupne do svojej záverečnej fázy. A na rozdiel od mužov, kde o 225 bodov vedie Alexis Pinturault, je v ňom všetko otvorené.

„Triumf v tomto ročníku je veľmi cenný, pretože všetky dievčatá výborne lyžujú,“ zamyslel sa pre agentúru AP Vlhovej hlavný tréner Livio Magoni.

Spoločne so zverenkou si stanovili odvážny cieľ. Po zisku dvoch malých glóbusov (slalom, paralelné disciplíny) v predošlom ročníku sa zamerali na ten veľký.

„Svetový šampionát nie je priorita. Medailu už máme, ale veľkú trofej nie. Pre Slovensko by to bolo niečo historické,“ doplnil Magoni.

Video

Ešte predtým, ako sa na záver tejto neľahkej cesty so svojou zverenkou vyberú, sa pokúsia získať minimálne jeden cenný kov na svetovom šampionáte.

Pre Magoniho je veľmi prestížny. Odohráva sa na jeho domácej pôde. Aj v Dolomitoch stále rezonujú okolnosti, za ktorých opustil taliansku ženskú reprezentáciu.

Tvrdý a nekompromisný

Päťdesiatsedemročný rodák zo Selvina je svetoznámy svojimi tvrdými tréningovými metódami. Nebojí sa zvýšiť hlas, vyžaduje od svojho tímu rešpekt i istú mieru poslušnosti.

Má za sebou pozoruhodné výsledky. Napríklad, v ročníku 2012/13 dosiahol s Tinou Mazeovou nielen na veľký glóbus, ale aj na sotva prekonateľnú métu 2414 bodov.

Dopracovať sa k nim nedá skratkou, iba dlhotrvajúcou drinou. Momentálne ju podstupuje Vlhová a prináša to svoje ovocie. Prirodzene, ako to vo vzťahoch chodí, ani slovenskej hviezde neboli Talianove metódy zo začiatku po chuti.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Niektoré hrany boli príliš ostré, ale po piatich rokoch sa precízne zaoblili a zapadli do seba. Pred rokmi to najmä staršie talianske lyžiarky nevedeli akceptovať.

Marta Bassinová či Federica Brignoneová si Magoniho tvrdú ruku pochvaľovali, ale taliansky zväz nakoniec poslal Magoniho cez palubu…

"Verím tomu, čo robím. Viem, že človek nikdy neuspeje, keď si chce skrátiť cestu. Takto to nefunguje.

Nie každý to však vie pochopiť. Petra k nim, našťastie, nepatrí," vravel Magoni ešte na začiatku vzájomnej spolupráce.

Tréningy slalomu, voľná nedeľa

Po piatich rokoch spoločnej práce absolvuje Vlhová už tretí šampionát. Má šancu na piatu medailu z vrcholného podujatia. Ďaleko od neho nebola ani v superobrovskom slalome.

V pondelok jej na bronzovú Mikaelu Shiffrinovú chýbalo 43 stotín sekundy. Vlhová vo svojom 11. super G na vrcholnom fóre v kariére opäť ukázala veľký potenciál.

„Medaila? Musíme byť realisti. Na dlhých lyžiach sa cítim dobre, ale medaila? Bola to dobrá previerka pred alpskou kombináciou a náročným týždňom,“ doplnila Vlhová.

Ten bude pre 25-ročnú Liptáčku brutálny. Od pondelka do soboty absolvuje štvoro pretekov.

Hneď na začiatku tretieho februárového týždňa sa predstaví v alpskej kombinácii (pondelok) a v paralelnom obrovskom slalome (utorok).

V druhej polovici – vo štvrtok a v sobotu – pôjde obrovský i klasický slalom.

Práve medzi najhustejšie osadenými bránkami bude dnes a zajtra vypilovať svoju techniku. A v nedeľu si – rovnako ako väčšina z nás – oddýchne.

Nadýchne sa v nedeľu k medailovému útoku?

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #MS 2021 v lyžovaní