Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová sa na úvod dostala do top 10. Švajčiarky ťažili aj z chyby Shiffrinovej

Švajčiarska zjazdárka Lara Gutová-Behramiová sa stala prvou majsterkou sveta v Cortine d'Ampezzo, keď vo štvrtok vyhrala super G. Svoju šiestu medailu na šampionátoch prvýkrát previedla do zlatého lesku, keď o 34 stotín zdolala svoju krajanku Corinne Suterovú.

11.02.2021 12:04 , aktualizované: 14:18
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli super G počas MS v Cortine d'Ampezzo.
debata (11)

Bronz získala Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,47 s), slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila deviata (+0,90).

"Snažila som sa potláčať očakávania. Samozrejme, že som chcela ísť rýchlo a bez zaváhaní, ukázať, čo je vo mne.

Kariéra sa nehodnotí len na základe zlatej medaily. Na štarte som si pomyslela, že keby mi dal niekto pred rokmi na výber medzi 30 víťazstvami v pretekoch Svetového pohára a zlatom, zobrala by som tých 30 víťazstiev.

V živote som dosiahla toľko, že medaila nerozhoduje," vyznala sa Gutová-Behramiová podľa portálu laola1.at.

Superobrovský slalom na MS 2021 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Domáca Federica Brignoneová počas super G na MS...

Preteky sa nezačali najlepšie pre ambiciózny domáci tím, jazde Marty Bassinovej chýbala iskra. Neskôr s deviatkou ďalšia talianska spolufavoritka Federica Brignoneová išla naopak príliš tvrdo a tak sa medzitým rozhodlo, že ani jedna z nich nepôjde na pódium.

Najlepšiu jazdu v prvej desiatke predviedla Mikaela Shiffrinová. Američanka mala čisté oblúky, lenže dole sa po malom skoku dostala do záklonu, mimo línie a obhajkyňa titulu tak v cieľovom sklze stratila množstvo času.

„Môžeme sa zhodnúť, že Lara si naozaj zaslúžila triumfovať. Bola najsilnejšia počas celej sezóny. Mala som dobrý plán, 98 percent z neho som splnila, išla som rýchlo, po jednej chybe som sa však ocitla mimo trate. Po roku bez super G to nebolo jednoduché, teší ma, že som opäť na pódiu,“ povedala Američanka.

VIDEO: Petra Vlhová hodnotí úvodné vystúpenie na MS:

Video

Využili to Švajčiarky, najprv Suterová a hoci na medzičasoch jasne zaostávala, v záverečnom „zjazdovejšom“ úseku sa dostala 13 stotín navrch. Jej krajanka Gutová-Behramiová išla so 7-kou v štýle svojich štyroch sezónnych super G víťazstiev, no nie suverénne.

V stredných fázach trate nasadzovala do „obrákových“ oblúkov menej presne ako Shiffrinová a po 21-stotinovom úvodnom náskoku na ďalších medzičasoch za ňou zaostávala 23, resp. 36 stotín.

Švajčiarska top-favoritka však vyťažila z chyby svojej súperky a do cieľa na ňu „urobila“ 83 pozlátených stotín.

Češka Ester Ledecká sa pasovala s technickou traťou statočne aj napriek chybe už v druhej bránke a na pódiom jej chýbalo len 6 stotín.

Lyže v hornej časti rozhodilo aj Michelle Gisinovej a Švajčiarka za medailovými métami zaostala vyše 40 desatiny. O stotinku to stačilo na výkon Petry Vlhovej, ktorá na trať vyšla hneď po nej.

Slovenská lyžiarka síce neurobila väčšiu chybu, ale mala niekoľko drobných zaváhaní a v tiahlych zákrutách jej pri zmenách ťažiska chýbal esprit.

„Hodnotím to dobre, ale nie úplne najlepšie. Neurobila som veľké chyby, no dalo sa ísť trošku rýchlejšie, sneh bol mäkší a trošku som sa trápila. Vyskúšala som si trať a beriem to pozitívne do kombinácie,“ povedala Vlhová.

Po jej jazde sa však už nič výrazné neudialo a 25-ročná Vlhová tak vo svojej šampionátovej premiére v super G dobyla prvú desiatku, čo sa jej podarilo šiestykrát v deviatom individuálnom štarte.

Celkovo to bol jej dvanásty superobrovský slalom vo svetovej špičke, na ZOH pred tromi rokmi skončila na 32. mieste, v seriáli Svetového pohára absolvovala 10 súťaží. Na svahu Olympia delle Tofane pretekala prvýkrát.

To 29-ročná štvrtková víťazka ešte za svojho dievčenského mena Gutová absolvovala v Cortine do januára 2018 až 25 súťažných jázd.

Z toho tri víťazné a dva triumfy vybojovala práve v super G. Teda v disciplíne, v ktorej získala 16 zo svojich 30 triumfov v pretekoch SP, vrátane štyroch v tejto zime.

Najvyššie priečky sa jej však až do štvrtka vyhýbali na vrcholných podujatiach. Zo šiestich predchádzajúcich medailí (jedna zo ZOH) boli dve v superobrovskom slalome a v Cortine si v ňom skompletizovala kovovú zbierku.

Super G žien na MS v Cortine d'Ampezzo:

1. Lara Gutová-Behramiová 1:25,51 min, 2. Corinne Suterová (obe Švaj.) +0,34 s, 3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,47, 4. Ester Ledecká (ČR) +0,53, 5. Kajsa Vickhoff Lieová (Nór.) +0,65, 6. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +0,78, 7. Tamara Tipplerová (Rak.) +0,87, 8. Michelle Gisinová (Švaj.) +0,89, 9. Petra VLHOVÁ (SR) +0,90, 10. Federica Brignoneová (Tal.) +1,09

VIDEO: Dojmy Petry Vlhovej pred svetovým šampionátom v stredisku, v ktorom ešte neštartovala.

Video
11 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Lara Gutová-Behramiová #MS v lyžovaní 2021