Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Líderka, favoritka či fenoménka? Začína sa prvý boj o zlato

Tri dni čakania sú na konci. Dnes sa na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v Cortine d'Ampezzo konečne bude bojovať o cenné kovy.

11.02.2021 04:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (5)

Ženský (od 10.45, prenos vysiela RTVS) i mužský superobrovský slalom (od 13.00) sľubujú zaujímavé zápletky. V tom prvom má veľké medailové želiezko aj Slovensko – Petru Vlhovú.

Skvelá generálka

Dvadsaťpäťročná Liptáčka prišla do talianskeho strediska získať minimálne jeden cenný kov. Bude mať na to päť príležitostí – okrem super G absolvuje aj paralelný obrovský slalom, alpskú kombináciu, obrovský i klasický slalom.

V technických disciplínach patrí k tomu najlepšiemu, čo svetové lyžovanie ponúka. Najmä vďaka nim je už od novembra nepretržite na čele celkového hodnotenia Svetového pohára. Premiérovo v kariére sa však Vlhová cíti dobre aj v rýchlostných disciplínach.

Potvrdila to v posledných pretekoch, ktoré pred šampionátom absolvovala. V Garmisch-Partenkirchene obsadila v superobrovskom slalome druhé miesto, tesne za suverénkou tejto disciplíny Larou Gutovou-Behramiovou. Pre Vlhovú to bolo premiérové pódium vo Svetovom pohári na dlhých lyžiach.

„To, že som v Garmischi bola druhá, neznamená, že budem stále na pódiu. Super G je náročná disciplína. Máme len jednu jazdu a musí byť bez chýb. Vydám zo seba maximum a uvidíme,“ tlmila Vlhová prílišné očakávania.

Majstrovstvá sveta nie sú pre ňu v ročníku 2020/21 prioritou. Štvornásobná medailistka – na MS 2017 získala striebro v tímovej súťaži, pred dvoma rokmi si z Aare doniesla zlato z obrovského slalomu, striebro z kombinácie a bronz zo slalomu – by rada zužitkovala celoročnú prácu. A získala veľký krištáľový glóbus pre víťazku Svetového pohára.

"Chceme cenný kov, ale naším skutočným cieľom je celkový triumf vo Svetovom pohári. Pre Slovensko by to bolo historické. Medaily už máme, chceme veľkú trofej.

Ten, kto si tento rok vybojuje celkový triumf, bude neskutočne silný, pretože v tejto sezóne dobre lyžujú všetci," povedal Vlhovej hlavný tréner Livio Magoni pre skiracing.com.

VIDEO: Dojmy Petry Vlhovej pred svetovým šampionátom v stredisku, v ktorom ešte neštartovala.

Video

Nemá čo dokazovať

Na jeho hodnotení aktuálnej sezóny niečo bude. Pri pohľade na celkové poradie i výpočet favoritiek dnešných i nasledujúcich pretekov na MS v Cortine je jasné, že sa môžu skončiť akokoľvek.

Všetky disciplíny majú veľké favoritky. Kým v slalome či alpskej kombinácii je ňou Vlhová, super G kraľuje Gutová-Behramiová.

Vďaka disciplíne, ktorá skĺbi veľkú rýchlosť s náročnými oblúkmi, sa nenápadne vyšplhala na druhé miesto celkového hodnotenia. Dvadsaťdeväťročná Švajčiarka vyhrala štyri z piatich superobrovských slalomov v sezóne.

"Je to náročná disciplína. Bohužiaľ, v porovnaní s inými disciplínami je pretekov super G veľmi málo,“ posťažovala sa Švajčiarka.

Lara Gutová-Behramiová v Garmischi. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Lara Gutová-Behramiová Lara Gutová-Behramiová v Garmischi.

Víťazka Svetového pohára z roku 2016 ešte nikdy nezískala zlato na majstrovstvách sveta. Z roly najväčšej ašpirantky na víťazstvo v super G sa jej však kolená netrasú.

"V minulosti som na seba vytvárala veľký tlak. Pred šampionátom v St. Moritzi som si myslela, že musím zachrániť celé Švajčiarsko. A ako to dopadlo? Zranila som sa a medaily šli inde.

Nemusím nič dokazovať, nemôžem prehrať, iba niečo vyhrať. Nedávno o mne pochybovali, teraz ma spájajú s veľkým glóbusom. Šport je naozaj nevyspytateľný," vraví sympatická blondínka.

Obhajoba? Milé prekvapenie

Odďaľovanie šampionátu bráni milovníkom lyžovania i expertom na malé i veľké oblúky zodpovedať záhadnú otázku. Ako je na tom Mikaela Shiffrinová?

Na začiatku sezóny vyhlásila, že sa sústredí na technické disciplíny. Zo začiatku to bol studený štart, ale desať rokov skvele fungujúci americký motor sa postupne zohrial. V slalome a v obráku nabrala Shiffrinová sebavedomie. A aj chuť trénovať rýchlostné disciplíny.

Dlho sa špekulovalo o tom, či si ich nevyskúša v Ga-Pa. Shiffrinová však s dlhými lyžami na Kandahare nestála. Premiérovo tak spraví až na zjazdovke Olympia delle Tofane.

V Cortine by sa superobrovským slalomom rada pripravila na pondelňajšiu alpskú kombináciu, kde patrí k ašpirantkám na medailu.

„Nemám veľké očakávania. Super G som trénovala iba niekoľko dní. Budem sa snažiť byť čo najrýchlejšia. To však neznamená, že to bude stačiť na obhajobu zlatej medaily. To by bolo milé prekvapenie,“ vyhlásila Shiffrinová.

Mikaela Shiffrinová. Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Mikaela Shiffrinová Mikaela Shiffrinová.

Akiste nebude pre ňu jednoduché začať sezónu na dlhých lyžiach práve na majstrovstvách sveta. Kto si však myslí, že Shiffrinová nie je stopercentne pripravená, mýli sa.

Američanka sa do kolotoča vracala vždy v stopercentnej forme. A to v jej prípade znamená jediné. Útok na najvyššie priečky…

Ak sa dnes konečne umúdri počasie, v Dolomitoch zaznejú tóny niektorej z hymien. Zvíťazí líderka, suverénka či fenoménka posledných sezón?

Alebo spomínanú trojicu zaskočí nevídaný športový jav z Prahy Ester Ledecká či úradujúca víťazka elitného lyžiarskeho seriálu Federica Brignoneová?

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Ester Ledecká #Lara Gutová-Behramiová #MS v lyžovaní 2021